Mitől lesz egy rajzfilm anime?
Attól hogy japánok készítik, és sajátos képi világa van (nagy szemek és a fura hajak a legjellemzőbbek...meg a megnyúlt alakok)
Asszem talán van amelyik nem is kézzel készített, hanem számítógéppel animált.
02:54 vagyok
Szóval úgy értettem, hogy amit írtam, azzal együtt igaz, amit az első válaszadó írt. :) Persze a leírás nem minden esetben igaz, mert a Little Women anime pl. teljesen úgy néz ki, mint egy hagyományos rajzfilmsorozat. De ha csak a kinézetet nézzük, az igazi japán stílusú mangákban/animékban található rajzok a japán fametszetek rajzstílusára emlékeztetnek. Ezért japán. Ez főleg a szellemábrázolásnál észrevehető. Sokat merítettek az amerikai képregény-ábrázolásból is, valójában ezt ötvözték a metszet- és tekercsrajzok stílusával. Fontos még szerintem az is, hogy míg az amerikai képregények/rajzfilmek többsége gyerekeknek vagy gyerekes felnőtteknek szólnak, addig általában a mangák/animék inkább érettebb embereknek szóló mondanivalóban/tartalomban bővelkednek (persze ezért vannak külön gyerekeknek szóló animék is).
Egyébként természetesen lehet egy nem japán rajzfilm is anime, ahogyan amerikai mangakák is vannak. Úgy tudom, a Disney próbálkozik ilyenekkel.
Ábrázolásmód és mondanivaló? Nem nagyon értem, hogy ezeket a fogalmakat hogyan lehetne konkrétan megragadni. És ne mondja azt senki, hogy az animék valamilyen hű de mély momdanivalójú filmek, mert ez csak a rajongók túlzó felmagasztalása (félreértés ne essék, én is szeretem őket.)
Amúgy talán a legegyszerűbb magyarázat az a (Japánon kívül) általánosan elfogadott nézet és definíció, hogy animék a japán animációs filmek és rajzfilmek. (Japánban ugye minden rajzfilmet animének neveznek.)
Persze a megnevezés napjainkban már eléggé kitágult, a témával foglalkozó oldalak maguk is egyre több olyan filmet is az animék közé sorolnak, amelyek csak részben japán munkák. Pl. Nils Holgersson és társai...
Talán ma már a legfontosabb: hogy Japánok is működjenek közre a készítésben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!