A DC és a Marvel szuperhőseit mennyire lehet politikailag meghatározni/az egyes főszereplők és mellékszereplők szájába mennyire adnak baloldali, illetve jobboldali mondanivalókat és üzeneteket a képregények írói, kiadói, főszerkesztői, stb?
Nyilván vannak "politikai" nézetei az alkotóknak, de mivel ezekkel a karakterekkel sokan dolgoznak, ezért mindig az éppen aktuális alkotó politikai nézeteit tükrözi.
Szerintem ma azért feltűnő, mert nagyon érzékenyítve vagyunk az influenszerek által. Ha valami sz*r, akkor is profitálni akarnak belőle, ezért ráveszik az embereket a "hate watch-ra". Szóval ez a hisztéria szerintem tudatosan van generálva a stúdiók és kiadók által.
Mármint nem véletlen, hogy habár 0-24-ben mindegyik nagy megmondó azon sír, hogy a varázslós játék transzfób vagy most már nemet válthatnak a space marine-ok, mégis minden nap kitosznak róla éppen a youtube algoritmus kedvelt hosszúságú videókat. Én őszintén nem lennék meglepve, ha az alt right trollokat és a szivárvány hajú női ruhás pasikat ugyanazok fizetnék a munkásságukért.
*Annyit még hozzátennék, hogy nyilván az alkotó értékrendjét tükrözi az alkotás. Nem feltétlenül egy karakter, hanem az összkép. Mindegyik történet célja, hogy valamilyen üzenetet átadjon (és közben szórakoztat).
Ezért a szuperhősöket is szerintem csak úgy érdemes meghatározni, ha mögé teszed az alkotót is, hogy éppen ki írta a képregényt/forgatókönyvet.
A kiadó viszont szerintem szélkakas. Mindig azt figyeli, hogy éppen mi a népszerű, így politikailag is és az aktuális trendet akarja követni, mert maximális profitot akar.
Egy alkotó jó esetben nem ilyen "prostituált" és hű marad a saját értékrendjéhez, akkor is, ha magára zúdítja a twitter, insta, tiktok, youtube haragját.
Az irány az, hogy érkezik a fekete/koreai/kínai
Batman, Superman/
Spiderman, Captain Amerika,
esetleg melegek is lesznek..
Minden egyes mű amit életed során valaha láttál vagy olvastál, politikai alkotás is egyben. Még akkor is, ha ezt nem veszed észre.
Az is erős politikai állásfoglalás ha egy képregényben csak fehér férfiak vannak, mint ahogy az is, hogy vannak benne más rasszúak/neműek. Politikai állásfoglalás minden egyes hős személye, háttere, tettei, a "lecke" amit meg kell tanulnia ahhoz, hogy győzzön, politikai állásfoglalás az ellenség személye is, sőt még az is politikai állásfoglalás, hogy kik a célközönsége egy műnek.
Még a hétvégi rajzfilmmatinét se tudod úgy bekapcsolni, hogy ne láss benne politikát.
A szuperhős filmek pedig még külön a nézői szájába is rágják, hogy mit akarnak üzenni (én csak pár ilyen filmet láttam, de a Hydra egy elég egyértelmű metafora)
Mit értesz a "Hydra egy elég egyértelmű metafora" alatt?
Mármint eleve a náci Németországban alakul meg
#5 Király, na látod. Akkor még inkább nyilvánvalónak kéne lennie, hogy a politikai spektrum mely oldalán áll, és állt a megalakulása óta a marvel.
Am akik leszavaztatok: ti szoktátok egyáltalán értelmezni azt amit néztek? Értitek a témákat, a mondanivalót, a karakter archetipusokat, stb stb..? Vagy csak kikaocsolt ággyal nézitek ahogy menő emberek menő dolgokat csinálnak a képernyőn másfél óráig...
Mert az, hogy "mindenben van politika" nem kéne hogy ennyire megosztó legyen😅
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!