Kezdőoldal » Szórakozás » Egyéb kérdések » Sok ember miért tartja keveseb...

Sok ember miért tartja kevesebbre a digitális művészetet, mint a tradicionálisat?

Figyelt kérdés

Gyakori mondásuk: nem dolgoznak igazán, kettőt kattintanak és kész az alkotás, ez így nem művészet.

Vannak olyan dolgok amik igenis egyszerűbbé teszik a digitális rajzolást/festést, ctrl+z nincsen papíron, de kitanulni egy programot nehéz, emellett ugyanúgy meg kell tanulni hogyan működnek a színek, formák, a kompozíció stb.

Én mindkét módon szoktam rajzolni, tehát mindkét módszerben vannak tapasztalataim, tehát kijelenthetem, hogy a digitális rajzolás semmivel se könnyebb.

Alkotók és nem alkotók véleményét egyaránt várom, mint ahogy a tradicionális művészet és a digitális művészet pártolóit. És légyszi tisztelettel, nem vagyunk ősemberek.

2022. jún. 4. 09:32
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Ez nagyon összetett kérdés, mert először azt kéne tisztázni, hogy mit nevezünk művészetnek, illetve a művészet melyik összetevőjét vesszük alapul. Ha a kreativitás szempontjából nézzük a kérdést, akkor a digitális művészet lehet egyenértékű a tradicionális művészettel, élő példa erre a zenében Vangelis vagy Jean-Michel Jarre, akik elképesztő dolgokat csináltak/csinálnak elektronikusan.

Képzőművészetnél sem egyértelmű a válasz, mert nekem a digitálisan készült alkotások túl sterilek, tökéletesek. Bár értékelem az általad is felsorolt kompozíciót, a színek, formák használatát, mégis egy hagyományosan készült képhez sokat hozzátesznek az ecsetvonások vagy egy rajznál a vonalak láthatósága.

Sokkal élőbbé, kézzelfoghatóbbá teszi az élményt az, hogy egy zenekarnál kivehetőek a különböző hangszerek vagy képnél a már említett ecsetkezelés.

Tehát nekem kreativitás szempontjából egyenértékű, technikai szempontból a tradicionális művészetet többre értékelem.

2022. jún. 4. 11:34
 2/12 anonim ***** válasza:
87%
1: digitális festményeknél/rajzoknál is lehetséges hogy látszódnak az ecsetvonások míg tradicionálisnál is lehetséges hogy nem látszanak. Technika kérdése nem médiumé.
2022. jún. 4. 11:47
 3/12 anonim ***** válasza:
12%
Mert nem mindegy, hogy megmászod a Mount Everestet, vagy helikopterrel visznek fel oda.
2022. jún. 4. 13:37
 4/12 anonim ***** válasza:
87%

Mert az emberek többségének fingja sincs arról hogy készül tradicionálisan egy műalkotás, pláne hogy digitális rajzoláshoz milyen kompetenciák kellenek. És persze mindenki azon a téren a legokosabb, amihez nem ért.

Festek víz és olajfestékkel, rajzolok grafittal és készítek illusztrációkat clip studioval és illustratorral. Egyik sem nehezebb vagy könnyebb mint a másik, mert minden ami eleve nehézzé teszi a művészet elsajátítását nem attól függ épp milyen eszközt veszünk kézhez.

Arról nem is beszélve hogy nem attól függ, műalkotás-e valami, hogy HOGYAN készült el, hanem hogy MI LETT A VÉGÉN. Ki nem szarja le, hogy volt ctrl + z a készülés közben, hogy használt-e modellt a művész, hogy általa készített fényképet másolt le, hogy használt-e vonalzót, stencilt? Nem azért műveli a művészetet az ember hogy LARP-olja a szenvedő művészt aki fülzsírral rajzol a falára, hanem hogy VALAMIT alkosson. Az a valami számít, a végeredmény. Vagy talán a grafitrajzok nem műalkotások, mert ki lehet radírozni az elrontott vonalakat? Ha a festő fehér festékkel elfedett egy hibát majd ráfestve kijavította akkor ő már nem művész? Ha valaki gyorsan felitatja a kilöttyent vízfestéket akkor már lehetetlen hogy műalkotása legyen?

Elnézést a rantért de már a f*szom kivan azokkal akik "pálcikaembert se tudok rajzolni heeeheee" és életükben nem nyitottak meg egy rajzprogramot de azért belepofáznak mindenbe.

2022. jún. 4. 14:47
 5/12 A kérdező kommentje:
#3 kifejtenéd? Sejtem mire gondolsz, de azért jó lenne, ha rendesen elmondanád a véleményed
2022. jún. 5. 09:02
 6/12 A kérdező kommentje:

#1 bár vannak jó programok, és jó technikák amivel hasonló textúrát lehet elérni, de igazad van, az sose lesz az eredeti. De vannak alkotások amiknek pont hogy jót tesz a digitális hatás.

A kérdés amúgy inkább a kreativitásra, a rajztudásra és ilyenekre irányul, tehát hogy szerintem egyikhez se kell több vagy kevesebb tudás, mégis sok ember lenézi a digitális művészeket.

2022. jún. 5. 09:05
 7/12 A kérdező kommentje:

#4 egyetértek. Sok ember nem képes felmérni egy dolog mélységét, csak a felszínt kapargatják, és azt hiszik az az egész.

Vagy a másik eset, amikor egy kicsit értenek hozzá, de az egójuk az egekben, mert még nem jöttek rá, hogy amit tudnak az csak egy kis része az egésznek. (Dunning-Krugel hatás)

Amúgy én nyitott vagyok a nem rajzolók véleményére is, ha azt képesek tisztelettel megfogalmazni, és nem hiszik azt, hogy többet tudnak, mint az aki jártas a témában.

2022. jún. 5. 09:14
 8/12 anonim ***** válasza:
72%

Mert azt hiszik, az úgy működik, hogy megnyomsz egy gombot, és kész a rajz.

Milyen sokszor megkaptam a "de hát ezt nem rajzolhattad te, ez nyomtatva van!"

2022. jún. 6. 14:22
 9/12 Thunderfairy ***** válasza:
50%
Ha kitanultad az adott program használatát akkor programmal sokkal könyebb dolgod van. Szabadkézzel nehezebb lesz a dolgod. Ott nincs ám az hogy kitanulok egy programot mondjuk 1 év alatt. Ott nagyon meg kell dolgoznod a fejlődésedért. Próbáld ki. Tegyűk fel hogy csináld meg programmal Lucy Liu szinésznő portréját. Ha elkészültél vele akkor fogj egy üres papirt, ceruzát és úgy rajzold le. Hidd el hogy szabad kézzel nehezebb lesz.
2022. jún. 10. 16:58
 10/12 A kérdező kommentje:

Ez egyénenként eltérő lehet. Nekem valami papíron, valami gépen könnyebb.

Digitális rajzolásnál is meg kell dolgozni a fejlődésért, attól, hogy ismersz egy programot, nem fogod tudni a rajzolásnak az alapvető elméleti hátterét. Pont ez a lényeg, hogy egy digitális rajznál nem elég kettőt kattintani a programban, hogy kész legyen, ott is órákba telik egy rajzot befejezni, akárcsak papíron. A program semmit se csinál helyetted, ha meg csinál, az úgy se lesz olyan jó, mint ha manuálisan csinálod ugyanazt. Tudsz egyenes vonalat és tökéletes köröket rajzolni, de papírra rajzolásnál is használhatsz vonalzót és körzőt.

Amúgy ezt a "szabad kézzel nehezebb lesz" részt nem egészen értem. A digitális rajzolás is szabadkézi, ugyanúgy van egy ceruza, csak nem papírra rajzolunk, hanem egy digitalizáló táblára (ha máshogy hívják, javítsatok ki, hiába használom, a pontos nevét sose tudtam)

Sőt papíron talán könnyebb megtanulni rajzolni, mert azt használod kiskorodtól kezdve, és a kézírás is segít. Digitális rajzolásnál meg nem is oda nézel, ahova rajzolsz. Tehát a képernyőt nézed, de a kezed lent van a táblán.

Tapasztalatból beszélek, mindét módon szoktam rajzolni, valami papíron könnyebb, valami digitálisan, de a rajzolás attól még ugyanúgy nehéz, és meg kell dolgozni a fejlődésért

2022. jún. 11. 16:47
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!