Kezdőoldal » Szórakozás » Egyéb kérdések » Hogyan kell nyelvtanilag...

Ptlg225 kérdése:

Hogyan kell nyelvtanilag rendesen történetet írni?

Figyelt kérdés

Szeretnék saját szorakozásomra egy pár oldalas kaland történtet írni. Csak nem tudom, hogyan kellene nyelvtanilag helyesen megfogalmazni a kis irományommat.

Nem akarok részletesen belemenni, de mindig is voltak bajaim a nyelvtanal (diszlekszia, diszgráfia, stb). Ezért nem is vagyok annyira tisztában a nyelvtani és mondat/történet szerkesztési alapokkal és kifejezésekkel. Lentebb majd példákkal látjátok majd mire gondolok!

Nos az egész úgy nézne ki, hogy volna egy "mesélő" aki végig mondja a cselekményt meg, hogy mi történik. Közben volnának egy-két mondatos párbeszédek a szereplők között, hozzáfűzve hogy éppen mit csinálnak vagy mi történik körölöttük.

A cselekményt mesélő és párbeszédes részek között kell kihagyni sorokat vagy valami?

Hogyan kell "jelölni", hogy ez a rész éppen a szereplők párbeszéde lenne?

Ezekhez hogyan fűzök hozzá érzelmet vagy történest bemutató megjegyzést?

A szereplő belső monologját, hogyan írjuk le helyesen?

PL:

Réges régen egy távoli faluban élt egy átlagosnak mondható család. Béla, aki a legfiatalabb gyereknek születet egyben a legokosabb is volt közülük.

(Ezt a mesélő mondja, leírva a cselekményt.)

- Igen, tudom, hogy én vagyok a legokosabb és legrátermetebb! - mondta Béla arrogánsan testvéreinek.

(Az egyik szereplő mond valamit és a mesélő kiegészíti az érzelmeivel.)

- Nem hagyhadsz itt engem egyedül! - majd miközben Béla felállt a földről egy kavicson megcsúszott a lába és ismét összeesett.

(Itt a szereplő mond valamit, majd a mesélő leírja mi történik vele.)

A történetet valahogy így több 20-30 soros részletekben írnám le. Valahol egy részlet csak elmeséli mi történik a szereplővel az útja során, egy másikban lehet a közepén van egy párbeszéd vagy belső monológ.

Nagyon megköszönném, ha valaki tudna nekem ebben segíteni.

2020. júl. 18. 17:26
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Szóval, nem kell egy sort kihagyni, csak egy újban kezdeni.

Egy – jellel kell kezdeni a párbeszédet.

Fontos, hogy ha a beszédhez írsz le valami fontosat.

Pl: – Igazad van – válaszoltam mosolyogva.

Na itt utána tudod írni, de a következő példámban nem.

Pl: – Igazad van – válaszoltam mosolyogva. Visszafordultam a füzetem felé, és egy egyenes vonallal áthúztam a helytelen angol mondatot.

Itt az a probléma, hogy a mondatomhoz semmi köze sincs a rossz angol mondatomhoz.

Amúgy ha jobban érdekel, akkor keress rá az „így neveld a regényed“ c. blogra, ahol rengeteg igényes cikket találsz az írással kapcsolatban. Illetve a linket olvasd át:

[link]

Sok sikert!

2020. júl. 18. 18:19
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszi, szuperzöld
2020. júl. 18. 21:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!