Kezdőoldal » Szórakozás » Anime, manga » A Naruto sorozat ugye nem mese?

Zsanettkl kérdése:

A Naruto sorozat ugye nem mese?

Figyelt kérdés

Èn egy óriàsi Naruto rajongó vagyok.

Ès èn tudom hogy a Narutó az nem mese..

De az osztàlytàrsam meg van győződve rolla hogy az egy mese

Ès azzal piszkàl àllandóan hogy èn mesèt nèzek.

Szerintetek is mese?

Vagy ez most hogy van?

Segítsetek kèrlek

15L

2018. jan. 29. 19:26
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
59%
Azért a közbeszéd nem arról szól hogy enciklopédiai meghatározásokban beszélünk. A mesének pedig egyértelmű jelentése van a köznyelvben: kitalált történet, vagy rajzfilm/animációs film.
2018. jan. 29. 20:08
 12/29 anonim ***** válasza:
63%
Nem is kell enciklopédiai meghatározásokban beszélni, de ha valaki hülyeséget ír, azt nem bűn kijavítani.
2018. jan. 29. 20:12
 13/29 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem egyébként, igényes mesét nézni semmilyen korban nem ciki.

Néha belefutottam egy egy gyerekeknek szánt szeméthalomba...háát..szörnyű a.mai kínálat a "mesecsatornákon".

2018. jan. 29. 20:14
 14/29 anonim ***** válasza:
100%
Már megbocsáss, de kissé gyökerek az osztálytársaid, ha nincsenek tisztában azzal, hogy léteznek felnőtteknek/felnőtessebb ,,mesék''. Ne foglalkozz velük, te sokkal több új élményben lesz részed, amikben nekik egyrészt soha sem, mert fel sem fogják.
2018. jan. 29. 20:14
 15/29 anonim ***** válasza:
anime, japán animációs sorozat, japán mese
2018. jan. 29. 20:36
 16/29 anonim ***** válasza:
100%
Van a Naruto anime, és van a Naruto manga is. Felnőttesebb mese, ahogy előttem írják. Mondd meg nekik, hogy piszkálják az orrukat. Én 23 évesen is nézem, na tessék.
2018. jan. 29. 21:02
 17/29 anonim ***** válasza:
" mesének pedig egyértelmű jelentése van a köznyelvben: kitalált történet, vagy rajzfilm/animációs film." A filmek is kitalált történetek. Ha élőszereplősen csinálják meg Csipkerózsikát akkor már nem mese? Vagy mese egy seinen is, ami komoly témákkal foglakozik, csak mert animált?
2018. jan. 29. 21:18
 18/29 D-Mano ***** válasza:
100%

(A)

A mese az gyakorlatilag bármilyen történetet jelöl, amit nem tudományos, ismeretterjesztő vagy szakszerű módon ismertetnek. Lehet ez valóban megtörtént, valóban megtörténtnek vélt és részben vagy egészben kitalált történet.

Szóval lehet szakszerűen ismertetni egy történetet írásban, élőszóban, animált vagy animálatlan dokumentumfilmben- és, ha ezen felül a történet valós vagy valósnak vélt, ekkor nem mese.

Lehet szakszerűtlenül, pl. színesítve, érdekesebbé téve, művészeti, szórakoztatási szempontból módosítva ismertetni írásban, élsőszóban, színjátékban animált vagy animálatlan mozgóképben (pl. film vagy sorozat) ismertetni a történetet- ekkor mese, és itt lehet valós, valósnak vélt vagy részben/ egészben kitalált.

Vegyünk itt pl. egy történelemkönyvet és egy történelmi eseményt feldolgozó regényt/ filmet összehasonlításul.

(B)

Köznapibban már nem a történetismertetés módját veszik alapul az értelmezésnél, hanem azt, hogy a történet kitalált-e vagy sem. Ha kitalált, akkor mese.

(C/1)

A leginkább ezeket értelmezik meseként, tehát az emberek általában ezt értik alatta: kifejezetten gyerekeknek szóló írott történetek, filmek, filmsorozatok, rajzfilmek, rajzfilmsorozatok.

(C/2)

VAGY MÉGINKÁBB: minden történet, ami rajzolt vagy animált film, sorozat formátumú (+ a mesekönyvek történetei).

A C/1 és a C/2 definíció miatt érdemes más szavakat alkalmazni a mese szó helyett.

Felnőtt mese VAGY animációs sorozat: Pl. Family guy-ra, South park-ra

Morbid mese: Pl. Happy tree friends-re

Gyerek mese: bármilyen főleg gyerekeknek készült rajzolt, animált filmek, sorozatok, (mesekönyvbeli történetek).

Anime: az animék, habár minden definíció szerint mesének számítanak, mégis egy olyan speciális megvalósítás, ami megkülönböztetett elnevezést érdemel a közérthetőség kedvéért.

Tehát a válasz a kérdésedre: Ha pontosak akarunk lenni, akkor az animék mindenképpen mesének számítanak. Ha viszont közérthetőek akarunk lenni, akkor: igen, az animék mesék, de inkább nevezzük őket animéknek mesék helyett, mert annyira másmilyenebbek*, mint, amit általában az emberek mesék alatt érteni szoktak.

*másmilyenebbek: 1) az animék eltérnek a többi mesében bevett megjelenítési módoktól 2) két anime sokkal jobban eltérhet egymástól, mint két általában vett mese pl. a műfaji sokrétűség, a korbeli, nembeli, témabeli érdeklődési körbeli eltérések, változatosságok miatt.

Miért írtam ezt a sok rizsát?

-Mert, amit már az előttem hozzászólók is pedzegettek, ebben a kérdésben a sokféle eltérő mesedefiníció okozza a problémát, azaz két ember sokszor mást ért a mese szó alatt. Itt most leírtam, hogy mit jelent a mese szó, az, akivel beszélsz, miket érthet a mese szó alatt, és azt, hogyan lehet közös nevezőre jutni a mese szó értelmezésénél.

Mivel ez a kérdés ugye sokszor megjelenik animés körökben és ilyen-olyan bonyodalmakat szokott okozni.

2018. jan. 29. 22:11
 19/29 anonim ***** válasza:
100%

" A Naruto semmiféleképpen sem manga, hanem anime. (Manga: japán képregény, anime: japán animáció) "

A Naruto alapjából egy manga, amiből készített egy szétfillerezett animét. :D

2018. jan. 29. 22:37
 20/29 anonim ***** válasza:
100%

Fogadd el, hogy valaki mesének hívja. Nincs tisztában, hogy Animét nézel magyar jelentése rajzfilm az egyik szótárban így volt. Van olyan Anime, ami szólhat felnőtteknek és gyerekeknek az tényleg "gyerekes". Sok Része gyerekes, de nem mindegyik rész való gyerekeknek lelkileg sok gyerek fel se tudná dolgozni mit látnak épp.

Ők az amerikai idétlen rajzolású rajzfilmekhez vannak szokva és csak általánosítani tudnak. Spongya bob. Shrek-et biztos ők is néznek Madagaszkárt, Jégkorszakot, Verdákat, Grut, Hotel Transylvania, Star wars az animációs részei.

Ha nagyon zavar ne az osztályban nézd, hanem otthon senki nem tudja meg.

Sokszor úgy ítélkeznek azt se tudják mi az bele se néztek, majd megértik, ha bele néznek.

2018. jan. 30. 08:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!