Heaven Official’s Blessing- hogy kell kiejteni Xie Lian nevét? A másik csávóé is érdekelne, csak ott még nem tartok a könyvben és nem jut eszembe a neve. Valami Sa Lang, vagy valami ilyesmi volt..
Több tényezőtől függ, de én se tanulok kínait, pár szempontra mégis rámutatnék, hogy lásd, nem egyszerű kérdés:
- függ a latinbetűs átírási módtól. A pinjin a legelterjedtebb.
- a kínai nyelvek intonálóak, és tele vannak azonos alakú szavakkal (ezért van olyan sok azonos alakú szó a japánban is, mivel rengeteg a kínai szóátvétel) ; intonáló a kínai, azaz dalolják a szavakat, mégpedig jelentésmegkülönböztetés okán, tehát hiába a W, X ejtési mód, nincs "lekottázva", így hiába ejted ki, egy mandarin anyanyelvű ettől még félre fog érteni téged.
- ezen felül csak közelíteni lehet egy ember anyanyelve hangjaihoz egy másik nyelv hangjait. Tipikus példa a koreai akcentusok: hiába tanultam meg a hangul írásjeleket és leírás alapján az ejtési módot, totál máshogy hangzik a szöuli sztenderd ejtés. (Viszont a magyar hangokhoz elég közel áll a legtöbb janán hangzó, így azokat könnyű ejteni KÖZELÍTŐEN - tehát még japán szavakat is hiába írunk le magyarosan, még az is csak közelítő ejtése lesz egy adott japán nyelvjárásnak.)
Azt tudom javasolni, inkább hallgasd a nyelvet, ami iránt érdeklődsz, jelen esetben a mandarint. Közben lehetőség szerint olvasd a hallottakhoz a pinjin átírást (pl ha találsz pinjin animáció feliratot).
De még ez se elég a közelítő jó kiejtéshez, mivel ehhez előzetesen tankönyből olvass utána a magyar és a mandarin hangzók közti lényeges eltéréseknek és hasonlóságoknak, hogy a jelentősebb lehetséges hibákat ki tudd küszöbölni! Plusz a mandarin intonáció. Ezek után hagyatkozz a hallásodra, és durva ejtési hibád nem nagyon lesz. Habár állítólag a kínai és az indokínai nyelveket nehéz ejteni egy magyarnak, vagy sok más európainak.
Én a fenti módszereket alkalmazom japántanulásomhoz. Persze kínait ejteni pár szempontból más hozzáállást kíván, de ezekre már kitértem az imént.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!