Magyarországon azért nem keresettek az animék, mangák, mert nagyon távol állnak a magyar kultúrától?
Pl. volt barátnőmnek mutattam a mangáimat, meglepte, hogy azt visszafelé kell olvasni.
Lehet ez a baj, hogy a magyar kultúrától ez nagyon idegen? Ez megmagyarázná, hogy a Marvel képregenyek/filmek miért népszerűek, mert a magyarok tudnak az amerikai kultúrával azonosulni.
Kérdés, hogy akkor a német kultúra miért tudja elfogadni a mangákat.
Tévedés, hogy nem keresettek. A közvetlen ismerőseim között (16-50+) is sokan "fogyasztják".
TV-ben moziban is játszottak jópárat, a net tele van magyar fansub oldalakkal, Budapesten is van egy pár anime bolt.
Lehet azzal kevered, hogy ritkán találkozni olyan rajongóval akinek az élete és a személyisége ebből áll csupán.
Ha valóban sokan fogyasztanák, akkor lenne normális mangakiadás, sorozatok jelennének meg folyamatosan.
De!!!
Az is lehet, hogy a mangára van igény, viszont a mangakiadásra nincs. A magyarok (többsége) megelégszik a fanfordításokkal.
Az is a manga/anime ellen szól, hogy a Magyaroszágon is nagy hagyományokkal rendelkező animék legfrissebb kiadásait a mozikban nem adták le. Pedig Japánban lement a Dragon Ball Super: super hero (2022), meg a Sailor Moon Cosmos (2023) is.
Egyiket sem adták le pl. a Cinema Citi-ben.
A Marvel filmekből viszont van bőven választék.
Február 22.-én például a Kultik Moziban bemutatták a Demon Slayer Kimetsu no Yaiba Hashira Training Arc című epizódját.
A magyarok alapból nem olvasnak sokat és még ha hajlandóak is, akkor is simán lehet, hogy anyagilag nem engedhetik meg. Pl. a tanárok szerintem egy olyan réteg, ami hajlandó lenne olvasni, de nem igazán élnek túl jól.
Akit pedig érdekel is a manga, az se biztos, hogy lenne vevő egy ilyenre, mert mangától meg animétől függetlenül én kifejezetten kerülöm a magyarra fordított dolgokat (akár felirat, akár szinkron), mert a minősége rendszerint rosszabb.
Szóval anyagilag nem kifizetődő ezeket így kiadni. Amikor mondjuk egy LN kell, akkor is angolul keresem.
Csak az ismerősi köröd nem fedi le a társadalmat. Ez a nagy helyzet. Ha nekem pl. minden haverom 1 millió felett keres, akkor a magyar átlag is efelett lesz? Nyilván nem, szóval ne beszélj hülyeségeket.
Magyarország lakossága kb. 10 millió ember.
Németországé 85 millió. Ráadásul a német nyelvet nem csak ott beszélik, hanem más országokban is.
Mi egy NAGYON pici piac vagyunk. Ráadásul az a teljes lakosság, az analfabéta bucakalakókkal, a csecsemőkkel, meg a 90 éves nagyimmal. Szóval van durván 10 millió ember, akiknek a töredékét érdekelheti az anime/manga, akiknek csak egy része engedheti meg magának, hogy rendszeresen erre költ (diák, csóró, családos és másra kell, épp válság is van, stb.), nyilván még ez a réteg is oszlik (senki sem szereti az összes animét/mangát)
Még populáris dolgokból sem lehet itt olyan sokat eladni, mert kevesen vagyunk.
Értem én, hogy neked nagy a lelkesedésed, de ha nincs piac, hát nincs piac. Minek fektessenek hatalmas pénzeket egy olyan nyelvbe, amit alig beszél valaki?
Főleg mikor az angol nyelv ennyire elérhető, mindenhol tanítják, egyszerűen csak az a fiatal nem tudja manapság, aki nagyon nem akarja. 2024-ben egy fiatalabb ember szájából a "de én németes voltam" egyszerűen nem elfogadható válasz.
Európában drága mulatság a mangázás. Japánban 800-1200 forintnak megfelelő jen egy kötet, angol fordítás inportja 4-6 ezer/kötet (amikor még vásárolgattam 2500-4000 volt), a magyar fordítás meg még drágább lenne.
6 ezer egy képregényért, amit egy szűk óra alatt kiolvasol, nagyon sok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!