Melyik animével ütöd el a hétvégéd most?
Egy zseniális régi slice of life-be botlottam bele! 2003-as. Épp túl vagyok az első évadán, evvel kerek egész is a történet, bár léteznek alter változatai is.
Az első két része alapján úgy sejlett, mintha valami sablonos shoujo (tinilányos) románc volna, de baromira nem... Szerencsére ez egy komoly, lélektani, felnőtteknek való romantikus dráma, érzelmi dilemmákkal. Más kérdés, h a 4 főszereplőből ketten éretlenek EQ terén, viszont inkább felnőtteknek tudom ajánlani az animét:
Kimi ga nozomu eien (2003), 14 részes a főtörténete.
Őszintén, régen éreztem ilyet! Bár nem Maeda Jun animéje, mégis az a feeling, főleg a 2005-ös AIR animére emlékeztet részben, némi Angel Beats-es beütéssel. Ugyanakkor alapvetően sajnátos hangulata van. Illetőleg az Air és az Angel Beats hasonlít erre, mivel a Kiminozo a korábbi. És hát Maaeda Jun nem remekelt a Kanon-nal, aminek első változata 2002-es... Szóval melyik író hatott jobban a másikra, nem tudom... Viszont van átfedés kettejük között rendesen!
Tehát "Clannad (After Story)" rajongóknak esélyesen bejön! "Air" rajongóknak is.
Kifejezetten émelyítő anime, jó és rossz értelemben egyaránt. Az a fura, a a 4 főszereplőből a két éretlen lelkű se szélsőséges, és senki se fekete, vagy fehér, tudatában vannak a hibáiknak, csak hát... na de nem akarok spoilerezni. Még az a kettő is rendelkezik jó tulajdonságokkal is. És pont az imouto - oneesan páros a legérettebb közülük, akiket az elején pedig gyerekesnek ábrázolt az író...
Azt az érzést nehéz leírni, amit kiváltott belőlem... Tényleg az "émelyítő" áll hozzá legközelebb. Egyszerre undorító, amit egyesek művelnek benne, miközben hibáikat beismerő, esendő, szerethető karakterek ők is... És egyszerre felemelő, megható, szívfacsaró.
Közel se sablonos... Főleg az első 5 rész, ami alapvetően sablonmentes, meglepetésekkel teli. Egyébként picit ugrál is az író az időben, az első részek esetén.
Az első 5 részt mindeképp javaslom mégnézni -azoknak, akik nekifutnának-, mielőtt valaki eldönti, végignézné-e. Az 2-5 részek vége mind csavaros, fordulatos, utána áll be az anime egy mederbe nagyjából, a befejező, 14. részig.
Csak ajánlani tudom a felnőtt romantika és a lélektan kedvelőinek, annak ellenére, hogy régi, tehát régies grafika, gyenge animáltsággal! Az atmoszféra és a sztori kárpótolni fogja a felnőtt romantika kedvelőit!
Egyszerűen nem értem, hogy -az egyébként méltán elismerendő- Maeda Jun animék mellett a Kiminozo animéről miért nem hallottam soha korábban...
A benne szereplő két mesővel viszont kb tíz éve találkoztam mind japán szöveggel, mind pedig magyar fordításban:
Mayauru ajándéka (Mayauru no okurimono) ,
valamint:
Az igazi kincs (Hontou no takaramono).
Ugyanaz a személy írta e meséket, mint ezt az animét. Érdekes módon az animébe be is ágyazta mind a kettő mesét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!