Az AoT-ból Armin valóban rajta lehet az autizmus spektrumon?
Furán hangozhat a kérdés, de több angol nyelvű fórumon olvastam ilyesmi fejtegetéseket, azért kezdett el érdekelni. Gondolom, Isayama nem tudatosan írta meg úgy a karaktereket, hogy rájuk lehessen húzni ilyen vagy olyan idegi-fejlődési rendellenességet vagy mentális zavart, szóval talán helyesebb lenne úgy kérdezni, hogy a valóéletben lenne-e arra esély, hogy megkapja a diagnózist valaki hasonló.
Bennem ez magamtól nem merült volna fel, mert oké, hogy átlagon felül intelligens, szorong, meg visszahúzódóbb, de abszolút nem láttam rajta, hogy vakon lenne az emberi interakciók/társas viselkedés normáit illetően, nehézségei adódnának a kommunikációval, sőt, szerintem bizonyította, hogy ha kell, egész ügyesen manipulál, ami az emberi működés/érzelmek ismerete és megértése nélkül nehéz lenne, meg abnormális érdeklődési mintázatokat se nagyon vettem észre (legalábbis szerintem nincs abban semmi különös, ha valaki kíváncsi az életterén kívül eső világra). Aztán ki tudja, én sem vagyok expert a témában, hiába ismertem eddig három különbözően viselkedő autista embert személyesen.
Ha van itt esetleg valaki, aki kellően "elvetemült" ahhoz, hogy belefolyjon a témába, akkor tök szívesen olvasnék valami indoklást, okfejtést. Nem tudom, milyen kategóriába passzolna a legjobban a kérdés.
Szerintem sem tűnik annak. Mármint ott van például az említett szorongás. Hát ahhoz képest ,hogy szinte nap mint nap milyen élethelyzetekben vannak még nem is mondható indokolatlannak a szorongás. Sőt, néhol jobban kezeli mint egy random átlag ember (lásd: 3. évad Shiganshina csata, Armin hogyan kezelte a helyzetet vs Flock hogyan reagált (bár Flock mellett szól ,hogy az öngyilkos rohamra senki sem reagált túl bátran)). Vagy különösebben csendesnek sem mondanám, mármint inkább visszafogott jellem de nem kimondottan társaságkerülő vagy ilyesmi. Ha kell odateszi magát, fel tud szólalni, tud manipulálni stb.
Akkor már hasonló diagnózis inkább illene az olyan karakterekre mint mondjuk Annie. Viszont az életét jobban megismerve láthatjuk ,hogy ő sokkal inkább a neveltetése miatt olyan amilyen, illetve a szigeten még direkt kerülte is az emberi kapcsolatok kialakítását már csak a küldetésük miatt is. Hasonlók elmondhatók Bertholdt-ról is. Viszont látható ,hogy amúgy van igénye az emberi kapcsolatokra s tud kommunikálni stb.
Egyetértek az előttem szólókkal. Mindenki, aki érintett autizmusban vannak eltérő viselkedési, de a közös a kommunikációs képességek fejletlensége. A szociális interakciókat nem értik, például az érzelmek felismerését tanulják.
Armin egyáltalán nem ilyen szerintem.
Valóban érdekes kérdés lehetne viszont az, hogy milyen pszichológiai, mentális betegségekkel rendelkezhetnek a karakterek. Hiszen annyi borzasztó emberi sorsot ábrázol az anime - legtöbb gyerekkortól indul.
A legtöbb karakternek azért jócskán vannak problémái. Erent egyenesen pszichopatának tartom, már abból kiindulva ahogyan hidegvérrel megölte Mikasa elrablóit. Zeke szociopata, azaz a körülményei miatt alakultak ki benne erős pszichopátiás hajlamok. Erennél ez azért más, mert alapvetően nagyon jó gyerekkora volt 9 éves koráig, egyedül a titánokról tudták, hogy miattuk nincs szabad életük. 9 évesen ennyire bekattanni, ezen azért Mikasa is elgondolkodott már. Szóval szerintem Eren veleszületetten nem volt kóser sosem, még ha ezt nehéz is belátni.
Mikasa a gyerekkora miatt olyan, amilyen és ezt hangoztatta is korábban. "Az ellenségeim tettek ilyenné." Armin önértékelési zavarral küzd, ami azért sokat javult időközben. Ennek alapja hogy gyerekként bántalmazták a gyengesége miatt. Semmi esetre sem autista, a fő hármasból még őt tartom a legszociálisabbnak és a legnyitottabbnak, ami mindig is erőssége volt. Kedves is, és bár a fanok nem igazán kedvelik, az Aot világában a legtöbb kapcsolata nagyon pozitív, az alap konfliktusoktól eltekintve :P. Mikasa és Eren nem kevés kritikát kaptak már más karakterektől, ami főleg az önfejűségük miatt volt. Armin kevésbé egocentrikus? Ha lehet így fogalmazni. (Nem tudok objektív lenni, mert ki nem állhatom az olyan karaktereket, mint Eren. Bocsii.)
Reiner egyértelműen disszociatív személyiségzavart fejlesztett ki magának a szigeten, amit utana megküldött egy jókora adag PTSD-vel és major depresszióval, amiből csak a kölkök rángatták ki. Bertolt csak agymosott volt, aki tényleg hitt Marleyban és haláláig azzal nyugtatta magát, hogy igenis halniuk kell a szigetieknek még akkor is ha nem igazi ördögök. Annie meglehetősen antiszociális, de ha nem így nevelkedett volna, akkor talán kevésbé lenne mogorva. Levira ugyanezt tudom elmondani.
Jean is eléggé PTSD gyanús, de jobban kezeli a dolgokat, mint Reiner. Connie szimplán csak hülye, de egy comic relief karaktertől ennél nagyobb mélységet nem lehet elvarni,bár egész szép volt a karakterfejlődése.
Én azt hittem, Armint kb. mindenki szereti. 😀 Bármilyen listát nézek, benne szokott lenni a top 10 karakterben, rendre leelőzve az olyan, egyébként szintén sokak által kedvelt szereplőket, mint Sasha vagy Hange. De az sem ritka, hogy a top 5-ben látom.
Ami Erent illeti, azt, hogy sosem volt normális, nem nehéz belátni, de azért azt szögezzük le, hogy a pszichopata definíciója nem az, hogy embereket öl. Nem igaz rá, hogy ne lenne lelkiismerete, empátiája, vagy hogy ne szeretne másokat. Az anger issues persze alap nála, de szerintem ha pszichopata lenne, nem rína le róla évek óta (= mióta tudja, hogy el fogja indítani a rumblingot) a krónikus depresszió.
6-os szereted a Darniére Danse c. dalt? :D
A pszichopátiának vannak súlyossági szintjei amúgy. Szubklinikai formában nem olyan súlyos.
Inkább a Speechle2s remix változatát, de igen. 😀
Bevallom, a szubklinikus szintet pszichopátia, meg úgy általában véve mentális zavarok esetében nem igazán tudom értelmezni. Az nem annyit jelent, hogy az adott diszfunkciónak nincs észlelhető tünete? Ha így van, honnan tudnánk megmondani, hogy kinek van olyanja? Főleg, hogy a mentális betegség természetéből fakadóan onnantól fogva számít létezőnek, hogy tetten érhető, merthogy az esetek többségében nem szervi bajra (ami orvosi műszerrel kimutatható lenne) vezethető vissza. De esetleg mégis, nekünk akkor sincsenek meg az eszközeink arra, hogy Eren agyát megvizsgáljuk. 😀
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!