Szubjektíven vagy inkább objektíven pontozod, értékeled az animéket MAL-on, illetve 10 pontot mi alapján adsz egy animére, a kedvenceidet hanyasra értékeled általában?
- Szubjektíven, hiszen ez az én véleményem.
- 10 P ha nagyon tetszett, megfogott a sztorija, a hangulata, még napok múlva is gondolkoztam rajta.
- 9-10 P már kedvencnek számít.
Én is is. Pl az AOT-nak 8-at adtam annak ellenére hogy nekem nem tetszett annyira, de látni/érezni rajta hogy egy nagyon jól kidolgozott anime. Ez nálam olyan mint a zene, sok minden nem tetszik de mégse tudom rá azt mondani hogy rossz, mert igényesen meg van csinálva, csak nekem más az ízlésem.
Én 10-et a leges legkedvencebb animéimre/mangáimra adok, amik annyira benne ragadnak a fejemben hogy napokig, hetekig, vagy akár hónapokig nem is tudok mást nézni/olvasni mert csak az jár a fejemben. Illetve ha tetszik a sztori, a karakterek, meg esetleg a rajz stílus de az kevésbé szokott érdekelni.
Én 5-nél kevesebbet még semmire nem adtam, nem láttam még olyan rossz animét. Nem is tudom hogy fogok-e valaha annál kevesebbet adni, mert ha annyira nem tetszik akkor nem nézem meg, ha meg nem fejeztem be akkor nem tudok teljes véleményt formálni. Szóval nálam eddig az 5-ös a legrosszabb, az is azért mert gagyi volt a sztori de nem teljesen nézhetetlen.
Objektíven nem igazán lehet pontozni, ez egy tévhit, amit igaznak tartanak az "álkritikusok", meg azok, akik képtelenek elfogadni azt a tényt, miszerint lehetetlen elfogultság nélkül értékelni egy alkotást. Ez legfőképp azért megtévesztő, mert úgy gondolják, hogy ha valamit nem úgy pontoznak, hogy mennyire élvezték az adott történetet, akkor már objektívek. De ez persze nem igaz. Én is adtam és adok rendszeresen magas pontszámot olyan animéknek, amelyeket egyáltalán nem élveztem. De az is csak egy vélemény, ha ennek ellenére is jónak tartod a sorozatot. Ergó ettől nem leszel tárgyilagos, és ne is akarj az lenni, mert az unalmas és sekélyes.
Nehéz lenne megfogalmazni, hogy mire adok 10 pontot, mert ez eltérő, főként a műfaj miatt. A legtipikusabb helyzet, amikor minden szempontból kiváló: zseniális történet, karakterek, felépítés, hangulat és mondanivaló. De például egy slice of life-tól nem várhatom el, hogy zseniális legyen a története, szóval itt már nem érvényes, amit előbb leírtam. Amit viszont kivétel nélkül elvárok, hogy teljes legyen az összhang / összkép, legyen esztétikus, egyedi, és valami maradandót hozzon létre, fontos a mondanivaló / üzenet. Erre szerintem a legjobb példa a Shoujo Kakumei Utena.
Az, hogy miket rakok kedvencekbe, attól függ, hogy mennyire élveztem, és mennyire nőtt a szívemhez / nagy hatást gyakorolt rám. Ezek nagy részét
9-10-re értékeltem, de régebben volt olyan is, amire csak 6-ost adtam, mert hiába szerettem nagyon, úgy gondoltam, hogy tele van hibákkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!