Kezdőoldal » Szórakozás » Anime, manga » A legtöbb animében miért...

A legtöbb animében miért középiskolások a főszereplők?

Figyelt kérdés
Régen szerettem az animéket, de most lassan 23 évesen már valahogy kényelmetlenül érzem magam, hogy középiskolás karaktereket nézek.

2020. dec. 7. 23:24
1 2 3
 21/21 anonim ***** válasza:

"16-os: A bullying sajnos nemcsak iskolában történik. De megesik otthon, munkahelyen, sőt néha baráti társaságban is. Ez nemcsak az iskolás korosztályt érinti."

Ezt mondtam, de grat, hogy sikerült értelmezned.

"Te nagyon lebecsülöd a fiatalokat"

Nem, csak ismerem őket, és tudom, hogy sokan még huszon évesen sem képesek ilyen témákat értelmezni.

"Utolsó bekezdésedben meg egyenesen a gyerekekkel azonosítod őket."

A gyerek egy szó, a 18 életévét még be nem töltött személy meg egy fél mondat, nem fogom mindig azt használni.

De ehhez is gratulálok, hogy ilyenbe belekötsz.

"A fiatalok szó alatt azokat értem, akik most tapasztalják meg a "világ nagy dolgait", most kezdenek el felnőtté válni."

Igen, ez ma már 18 év felett van.

Több kutatás is bemutatta, hogy lassabban érnek az emberek.

"Abban a tévhitben élsz, hogy ami komoly/mély témákkal foglalkozik az már a felnőtteket célozza meg. Hát hatalmasat tévedsz."

Jaj, istenkém. Te beszéltél már valaha tizenévessel? Mert nem látszik.

Egyrészt, de, a gyerek nem fogja érteni, ha nem tudja az általa ismert valósághoz illeszteni a látottakat. Ha lát egy filmet az öngyilkosságról, de a valóságban sosem találkozott vele, akkor nem fogja megérteni a film mögöttes tartalmát.

Másrészt, pont a fent említett sorozatok közt vannak olyanok, amik értelmezése a gyakori költői eszközök miatt még egy felnőttnek is nehezen mennek. Tipikusan ilyen a Bakemonogatari, ami sokkal többről szól, ha valaki elkezdi elemezni a történetet és a szereplőket.

"Ott van például Janne Teller "Semmi", vagy "Minden" cimű könyve, amik nem csak mély lélektani vonallal rendelkeznek, de filozófiai kérdésekkel is foglalkoznak."

Ahogy ott van a meseország mindenkié című könyv is, csak az sem arról szól, hogy megtanuld, hogy az adott jelenség mögött mi, hanem arról, hogy ne rúgj bele a másikba.

Kifejezetten olyan animékről beszélünk, amik nem távolról, nem felületesen érintik ezeket a témákat. Azért mondtam a bullying-ot, hogy azt értheti a gyerek, mert az iskolában azt megtapasztalhatta, de ha az öngyilkosság olyan gyerek közeli lenne, akkor nem lenne ennyi bullying az iskolában, mert a gyerekek tudnák, hogy mi lehet a vége.

"Ennek ellenére mind a kettő az ifjúsági kategóriába esik, a fiatalokat célozza meg."

Én is tudok mesekönyveket hozni, nem mesekönyvekről volt szó. Ha olyan művet hozol, ami kifejezetten egy adott korosztálynak készül, akkor az annak a korosztálynak fog készülni, viszont ez nem igaz a fentebbi animéknél.

Ott az anohana, ami a halál feldolgozásáról szól, amit gy tizenéves, aki jó eséllyel még nem vesztett el senkit, az nem fogja megérteni. Pláne nem érti meg, hogy miért öltözik be éjszakánként egy másik karakter csajnak.

"Sokkalta komolyabb mint akármelyik általad felhozott példa, úgyhogy innentől kezdve nincs is miről beszélni."

Akkor inkább arról van szó, hogy sosem sikerült rendesen értelmezned a felhozott példákat.

Persze a flcl-ra is el lehet mondani, hogy mekkora hülyeség, hisz mindenkit csak fejbe vernek egy gitárral. Ha nem érted, akkor tényleg csak ennyiről szól.

Viszont ha érted, akkor láthatod, hogy mennyivel több.

"Tehát lehet valami komoly, mély mondanivalójú, de elsősorban nem ettől függ, hogy fiataloknak vagy felnőtteknek készül-e."

Persze lehet, ha olyan témát választ, a fentieknél nem erről van szó.

Nem láttam még gyerek könyvet kvantumfizikáról, pedig az is mély, akkor arról miért nincs? Mert azt sem értené.

"de igazából a fiatalokat célozza meg az Anohana és a Bakemonogatari is."

Az a baj, hogy sehol a földön nem igaz. Egyik se a fiataloknak szól elsősorban, mivel az elvont részeit nem értik meg.

De tőlem csinálhatunk kísérletet. Mutogasd meg a bakemonogatarit fiataloknak, és kérdezd meg a végén, hogy egy adott probléma, milyen betegségről szólt.

A legtöbb fiatal már azt a zseniális kamerakezelést sem érti meg, amit a shaft használ, pedig azt már egy könnyebben fogyassztható animéban is elég jól bemutatta (nisekoi).

"A Bakemonogatari elég mély és elvont, ahhoz hogy az "idősebbek" legyenek a célcsoport, de olyan eszközöket, megoldásokat használ, ami inkább a fiatalok érdeklődését kelti fel, nem hiába annyira közkedvelt itt."

Igen, hát ez nem igaz. Egy művészeti alkotást (anime, manga, film stb) úgy készítenek, hogy a célközönség érthesse, ha olyan eszközöket használnak, amik miatt az idősebbek tudják csak értelmezni, akkor nem volt célközönség a fiatalság.

Pl. egy horrornál sem célközönség a fiatalság, ettől még értheti és élvezheti a fiatal is a horrort. Nagyjából ez a hasonlat mutatja be, hogy mi a helyzet a bakemonogatarival.

2020. dec. 10. 00:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!