Kezdőoldal » Szórakozás » Anime, manga » A legtöbb animében miért...

A legtöbb animében miért középiskolások a főszereplők?

Figyelt kérdés
Régen szerettem az animéket, de most lassan 23 évesen már valahogy kényelmetlenül érzem magam, hogy középiskolás karaktereket nézek.

2020. dec. 7. 23:24
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%

"Természetesen kivételek mindig minden alól vannak, de azért nagy általánosságban igaz, amit írtam, főleg a népszerűbb műveknél, amiket mindenki ismer."

Én még így sem értek vele egyet.

Egyrészt, nagy általánosságban nincsenek felülreprezentálva az iskoláshoz köthető animék, ahogy a #2-es válaszomban írtam.

Másrészt, a legtöbb ismert darabnak pont, hogy nem azonos a célközönsége.

A legismertebb darabok: shigatsu wa kimi no uso, koe no katachi, toradora, anohana, bakemonogatari, haikyuu

Ezekküzöl meg azt mondanám, hogy az egyetlen, ami kifejezetten fiatalabbakra céloz, az az haikyuu, és azt sem azért mert közésiskoláról van szó, hanem mert shounen (ahogy a dragon ball is shounen, de nem sok köze van a középiskolásokhoz).

De a többi felsorolt anime erősen úgy van megírva, hogy inkább a felnőtt közönséget érdekelje.

De jó, akkor leírom a valós indokot, mivel még mindig találgatnak az emberek, és egyes olyan elmeroggyant elmélettel jönnek, mint a #4-es által leírtak.

Egyszerűen arról van szó, hogy bizonyos kérdéseket, problémákat középiskolások közt lehet megfelelően vagy érdekesen bemutatni. Egy felnőtt éretebb, tapasztaltabb, adott esetben már jó pár személyes problémával megküzdött. Viszont az első problémák - pl. a szerelem is, amit sok anime ábrázol - középiskolában történik meg.

ÉS ha megnézel egy felnőttek szerelméről szóló animét (pl. wotakoi), akkor láthatod, hogy mennyire más elemekkel dolgoznak, mivel érettebb karakterekről van szó.

A példa kedvéért, az AoT-ben Eren is középiskolás korú, aminek pont az az oka, hogy oka legyen a tapasztalatlanságának.

2020. dec. 8. 12:30
 12/21 anonim ***** válasza:
100%

Egy animés youtuber is egyszer felvetette ezt a témát, és ő félig-japánként azt mondta azért, mert ott a középiskola az utolsó időszak, amikor igazán szabad és önfeledt lehet az ember, utána kezdődik az emberölő hajsza ami a kultúrát jellemzi. Szóval szeretnek az emberek nosztalgiázni, ez egy indok lehet. Plusz ebben az időszakban történik a legtöbb románc/hülyéskedés, szóval sok slice of life/romantikus/ vicces anime környezete a középsuli lesz.

Illetve még a célközönséget is be kell számítani. Ha tiniknek csinálod, tini lesz a főszereplő. Nem vagyok biztos az animenézők demográfiai eloszlásában, de gondolom kevesebb középkorú néz animét, mint tini/fiatal felnőtt korú.

2020. dec. 8. 12:41
 13/21 anonim ***** válasza:
47%
#11-es nem hoztál jó példákat. Amiket leírtál mindegyik fiataloknak szól, még a Bakemonogatari is, csak az komolyabb. Fiatal szereplőkkel dolgozó anime, ami felnőtteknek szól pl a Neon Genesis Evangelion, Mawaru Penguindrum, Shoujo Kakumei Utena, vagy a két Boogiepop sorozat. Ezekből pedig csak egy van, ami különösebben ismert, a NGE.
2020. dec. 8. 13:05
 14/21 anonim ***** válasza:
100%
13-mas, a Serial Experiments Lain főszereplője 13 éves. De nem hiszem, hogy egy tizenéves megértené a történetet, az elvont és cseppet sem egyértelmű mondanivalót. Vagy ez sem jó példa?
2020. dec. 8. 16:15
 15/21 anonim ***** válasza:
De, ez miért ne lenne jó?
2020. dec. 8. 20:39
 16/21 anonim ***** válasza:
100%

"#11-es nem hoztál jó példákat. Amiket leírtál mindegyik fiataloknak szól"

Egyrészt, nem random példákat hoztam, hanem a legnépszerűbb school témába eső animéket hoztam, mivel pont az volt az állítás, hogy "nagy általánosságban igaz", hogy ugyanannak a korosztálynak szól.

Másrészt, de, a példák jók, mivel vannak, amik tényleg fiataloknak szól, viszont jó pár nem.

Shigatsu wa kimi no uso, koe no katachi, anohana: ezek kifejezetten nem fiatal generációt céloztak meg, hanem mindenkit, mivel olyan témákról szólnak, amivel bárki találkozhat kortól függetlenül. Csak ahhoz, hogy egy ember közelibb világot mutasson be, ahol a főszereplő esetlenebb, ezért iskolásokat vettek alapul, de a bullying, öngyilkosság, lelki betegségek, gyász nem kimondottan gyerekeknek szóló témák (max a bullying).

Az anohana-hoz hozzátartozik, hogy eredetileg sokkal ecchi-bb animét akartak készíteni, mivel tényleg felnőtteknek szólt volna. Azért hátráltak ki belőle, mert úgy gondolták, hogy eltereli a figyelmet a tényleges story-ról.

Toradora: ez határeset, mivel a romantikus szál tényleg fiataloknak szól, viszont társadalomban megjelenő lelki betegségek itt is jelen vannak, amik megint nem gyerek témák.

Bakemonogatari: ez megint elég egyértelműen idősebbeknek szól, mivel a mélységét leginkább az tudja értelmezni, aki tanult. Az lehet, hogy iskolások is fogják élvezni, de ha ők lennének a célközönség, akkor nem lenne ennyire elvont az anime.

Haikyuu: ahogy mondtam, a haikyuu komolyabb mélységekbe nem megy bele, és elég látványosan shounen animéről van szó, vagyis ez elég egyértelműen fiatalabb korosztálynak szól.

Parancsolj, leírtam, hogy melyik miért nem gyerekeknek szól. És itt nagyon fontos azt megérteni, hogy nem arról beszélek, hogy gyerekek tudják-e élvezni, hanem arról, hogy kiket szántak az anime célközönségének.

2020. dec. 9. 00:23
 17/21 anonim ***** válasza:
45%
16-os: A bullying sajnos nemcsak iskolában történik. De megesik otthon, munkahelyen, sőt néha baráti társaságban is. Ez nemcsak az iskolás korosztályt érinti.
2020. dec. 9. 06:47
 18/21 anonim ***** válasza:
Sok anime van amelyik középiskolában játszódik, vagy diákokról szól, de még több, amelyik nem, csak körbe kell nézni, a témák között is, s találsz ezererl is többet, mint ahány diákokról szóló van. Gondolom amiatt kedvelik ezt a témát a japánok, s amiatt animésítik meg többször, mert az iskolai időszak számukra szerves része az életüknek, jobban, mint nekünk.
2020. dec. 9. 09:12
 19/21 anonim ***** válasza:
100%

#16-os

Te nagyon lebecsülöd a fiatalokat :D Utolsó bekezdésedben meg egyenesen a gyerekekkel azonosítod őket. Nyilván, technikailag a 18 év alatti személy gyereknek számít, de ez egyáltalán nem ilyen egyszerű, hogy van a gyerek meg a felnőtt, és a 18. év ennek a pontos határa. A fiatalok szó alatt azokat értem, akik most tapasztalják meg a "világ nagy dolgait", most kezdenek el felnőtté válni. Abban a tévhitben élsz, hogy ami komoly/mély témákkal foglalkozik az már a felnőtteket célozza meg. Hát hatalmasat tévedsz. Ott van például Janne Teller "Semmi", vagy "Minden" cimű könyve, amik nem csak mély lélektani vonallal rendelkeznek, de filozófiai kérdésekkel is foglalkoznak. Ennek ellenére mind a kettő az ifjúsági kategóriába esik, a fiatalokat célozza meg. Gondolkodásra, véleménynyilvánításra készteti őket. Sokkalta komolyabb mint akármelyik általad felhozott példa, úgyhogy innentől kezdve nincs is miről beszélni. Tehát lehet valami komoly, mély mondanivalójú, de elsősorban nem ettől függ, hogy fiataloknak vagy felnőtteknek készül-e. Ahogy említetted több példád is beleesik a "mindenkinek" kategóriába, mivel egy felnőtt is élvezheti akármelyiket, de igazából a fiatalokat célozza meg az Anohana és a Bakemonogatari is.

A Bakemonogatari elég mély és elvont, ahhoz hogy az "idősebbek" legyenek a célcsoport, de olyan eszközöket, megoldásokat használ, ami inkább a fiatalok érdeklődését kelti fel, nem hiába annyira közkedvelt itt.

2020. dec. 9. 15:21
 20/21 anonim ***** válasza:
90%
Szerintem is van benne valami, hogy egy kis nosztalgia a sulis időkről, amikor még minden gondtalan volt. Na meg első szerelem stb. Meg szerintem pl. nyugdíjasokról szóló animére nem lenne nagy nézőközönség.
2020. dec. 9. 17:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!