Kezdőoldal » Szexualitás » Homoszexualitás » Orvos vagy /annak tanulsz,...

Figyelem! A Szexualitás kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Orvos vagy /annak tanulsz, esetleg valóban sokat tudsz az AIDS-ről?

Figyelt kérdés

Érdekelne azoknak a véleménye, akik értenek a nemi betegségekhez, főleg ehhez. Tudom, hogy védekezéssel lehet elkerulni leginkább, de van-e más mód is esetleg? Mi történik, ha az ember elkapja?

Tudom, hogy ez nem csak a melegeket érinti, de talán ők többet foglalkoznak ezzel a kérdéssel.

A nem kéne fűvel-fával d*ugni, meg Google a barátom kommentek nem segítenek a kérdés megválaszolasaban :D

2021. ápr. 12. 12:38
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Nem vagyok se orvos se ilyesmi :D

AIDS egy tunetegyuttes, a HIV virust kapod el, ez ellen más nem véd csak a gumi, de ezt a legnehezebb elkapni

Ha elkaptad most mar nem halsz bele, mert a virus szamat letudjak keszitmenyekkel csokkenteni olyan szintre hogy nem mutathato ki

2021. ápr. 12. 12:44
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Ha mindenképp orvossal akarsz beszélni, arra is van lehetőséged a nemibeteg gondozóban.

Szerintem nem ciki.

És a neten bárki mondhatja, hogy orvos.

Calgonovics Ignác, mosógépszerelő, urológus, építészmérnök voltam.

2021. ápr. 12. 12:46
 3/7 A kérdező kommentje:
Nem tudom nyilván, hogy ki kamuzik, de engem tényleg csak az erdekel, hogy mi ez, kinek mi a tapasztalata, akár privatban is, ha nem túl intim/szemelyes neki.
2021. ápr. 12. 12:50
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

A gumi a legjobb, legegyszerűbb védekezés, illetve a partnerek megválogatása, és nem sűrű váltogatása.

Érdemes rendszeresen (pár havonta) ingyenes HIV tesztet végeztetned, illetve a partnertől is kérni, vagy olyannal kezdeni, aki jár szűrésre. (Tudom, ez kicsit utópisztikus elképzelés.)

Ezen kívül lehetőség van PrEP-et szedni (pre-expozíciós profilaxis), ami HIV gyógyszerek kombinációjából áll, de úgy tudom, itthon nem támogatja a TB, szóval elég drága. Itt kb az a lényeg, hogy bejut a vírus, de már a vérben van a szaporodását, fertőzését meggátló gyógyszer. Illetve potenciális fertőződés után (bár ez inkább eü dolgozók tűszúrásos baleseteire vonatkozik) lehetőség van poszt-expozíciós profilaxisra 72 órán belül. Utóbbinak az a lényege, hogy hiába jutott be a HIV, az egyén olyan gyorsan kap HIV ellenes szert, hogy nem tud elszaporodni a vírus, a gyógyszer meggátolja azt.

Én azt tapasztalom a társkereső (inkább szexpartnerkereső) oldalakon, hogy nagyon sokan csinálják gumi nélkül, ami azért baj, mert úgy néz ki a betegség, hogy a fertőződés után pár héttel lehet kiütéses, nyirokcsomó megnagyobbodásos állapot (akut HIV: mononucleosishoz hasonló klinikai kép), de ez se mindig van. Ezt követi egy kb 7 éves tünetmentes állapot, és utána kezdődik igazán a romlás... tünetes HIV, AIDS stádium.

Ma már gyógyszerrel a HIV+ betegek is teljes életet élhetnek egyébként, akár úgy is, hogy nem adják át a vírust a negatív párjuknak, mert annyira le lehet csökkenteni a vírusszámot a szervezetükben, hogy a teszt is negatívat mutat (undetectable).

Üdv,

Egy meleg orvostanhallgató

2021. ápr. 12. 13:22
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Ja, igen. A tünetmentes állapotban is fertőz már a beteg. Egyébként tényleg keress fel egy STD ambulanciát, ha aktuális nálad a kérdés... Általánosságban leírtam, de ezt személyesen kell szakemberrel megbeszélned, ő ért hozzá igazán, és ő tud személyre szóló tanácsot, javaslatot adni.
2021. ápr. 12. 13:25
 6/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen, nagyon jól leirtad!

Hal Istennek nem aktuális, nem is szeretném, epp ezért lenne hasznos tisztában lenni ezzel. Sajnos annyira tabukent kezeljük ezt is... :/

2021. ápr. 12. 13:29
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
én sajna prostinál voltam nincs semmi jele sem viszketés sem kiütés még is motoszkál a fejemben mi van ha. Szóval elég ciki lesz de el megyek majd bár már hónapok óta húzom a víros miatt is. lehet azonnal el kellett volna mennem mikor eszembe jutott ha úgy meg lehet állítani az az gyorsasággal.
2021. ápr. 12. 14:08

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!