Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Orvos vagy /annak tanulsz, esetleg valóban sokat tudsz az AIDS-ről?
Érdekelne azoknak a véleménye, akik értenek a nemi betegségekhez, főleg ehhez. Tudom, hogy védekezéssel lehet elkerulni leginkább, de van-e más mód is esetleg? Mi történik, ha az ember elkapja?
Tudom, hogy ez nem csak a melegeket érinti, de talán ők többet foglalkoznak ezzel a kérdéssel.
A nem kéne fűvel-fával d*ugni, meg Google a barátom kommentek nem segítenek a kérdés megválaszolasaban :D
Nem vagyok se orvos se ilyesmi :D
AIDS egy tunetegyuttes, a HIV virust kapod el, ez ellen más nem véd csak a gumi, de ezt a legnehezebb elkapni
Ha elkaptad most mar nem halsz bele, mert a virus szamat letudjak keszitmenyekkel csokkenteni olyan szintre hogy nem mutathato ki
Ha mindenképp orvossal akarsz beszélni, arra is van lehetőséged a nemibeteg gondozóban.
Szerintem nem ciki.
És a neten bárki mondhatja, hogy orvos.
Calgonovics Ignác, mosógépszerelő, urológus, építészmérnök voltam.
A gumi a legjobb, legegyszerűbb védekezés, illetve a partnerek megválogatása, és nem sűrű váltogatása.
Érdemes rendszeresen (pár havonta) ingyenes HIV tesztet végeztetned, illetve a partnertől is kérni, vagy olyannal kezdeni, aki jár szűrésre. (Tudom, ez kicsit utópisztikus elképzelés.)
Ezen kívül lehetőség van PrEP-et szedni (pre-expozíciós profilaxis), ami HIV gyógyszerek kombinációjából áll, de úgy tudom, itthon nem támogatja a TB, szóval elég drága. Itt kb az a lényeg, hogy bejut a vírus, de már a vérben van a szaporodását, fertőzését meggátló gyógyszer. Illetve potenciális fertőződés után (bár ez inkább eü dolgozók tűszúrásos baleseteire vonatkozik) lehetőség van poszt-expozíciós profilaxisra 72 órán belül. Utóbbinak az a lényege, hogy hiába jutott be a HIV, az egyén olyan gyorsan kap HIV ellenes szert, hogy nem tud elszaporodni a vírus, a gyógyszer meggátolja azt.
Én azt tapasztalom a társkereső (inkább szexpartnerkereső) oldalakon, hogy nagyon sokan csinálják gumi nélkül, ami azért baj, mert úgy néz ki a betegség, hogy a fertőződés után pár héttel lehet kiütéses, nyirokcsomó megnagyobbodásos állapot (akut HIV: mononucleosishoz hasonló klinikai kép), de ez se mindig van. Ezt követi egy kb 7 éves tünetmentes állapot, és utána kezdődik igazán a romlás... tünetes HIV, AIDS stádium.
Ma már gyógyszerrel a HIV+ betegek is teljes életet élhetnek egyébként, akár úgy is, hogy nem adják át a vírust a negatív párjuknak, mert annyira le lehet csökkenteni a vírusszámot a szervezetükben, hogy a teszt is negatívat mutat (undetectable).
Üdv,
Egy meleg orvostanhallgató
Köszönöm szépen, nagyon jól leirtad!
Hal Istennek nem aktuális, nem is szeretném, epp ezért lenne hasznos tisztában lenni ezzel. Sajnos annyira tabukent kezeljük ezt is... :/
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!