Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Hogy tetszenek nektek a Momentumos lányok? Ti is miattuk szavaztatok a Momentumra?
Mindkettő csajszi a Momentumból bekerült az EP-be, havi 5 millió a jutalmuk.
Melyik a jobb nő?
@kovpet
Tekintettel arra, hogy görög származású vagyok, biztos, hogy engem akarsz kioktatni erről, barátom?
ἰδιώτης -- "laikus", képzetlen ember, tudatlan, közönséges / közember.
A latin átvette idiota formában, ahonnan a magyarba is került. Latinban kibővült a jelentése -- hasonlóan a plebshez -- ahol a "tanulatlan", "analfabéta/írástudatlan", "nyers", "éretlen" jelentéseket nyerte.
A Francia és az Angol szintén átvette, ahol a Franciában a "hülye" jelentés is hozzáadódott, míg Angliában az idióta egy jogi-"pszichiátriai" jelentést nyert a középkorban, miszerint az idióta olyan ember, aki mentálisan annyira korlátozott, hogy képtelen az egyszerű logika alkalmazására (ellenben a holdkórossal ("lunatic"), aki úgy született, hogy erre képtelen, az idióta "elnyerte" ezt az állapotot).
Tekintettel arra, hogy amit írtam, magyarul írtam, ráadásul a válaszom egésze egy Louis-Ferdinand Céline idézet, így nyilvánvalóan a magyar, és esetleg a francia értelmezés lehet releváns, habár szívesen alkalmaznám a középkori angliai jogi értelmezéseket is. Belegondolva viszont, nyilvánvalóan az lenne a legjobb, ha nem szédítenék az idiótákat, a holdkórosokat, a bohócokat, udvaribolondokat és a proletárjainkat azzal, hogy van politikai hatalmuk, még a felszínen sem.
Ahogy a strucc nem tud repülni, úgy a nép nem tud uralkodni -- nem azért, mert "jujj de buták" (habár kétségkívül azok), hanem azért, mert teljes egészében hiányzik ez a képessége, soha nem volt, és soha nem is lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!