Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Miért főleg melegek járnak AIDS tesztre?
Elkaphatja. De nem biztos ,hogy egy aktus útán el is kapja.
Szexuális úton való terjedés
A HIV fertőzéseknek kb. 70-80 %-a ezen az úton történik. A fertőzés kockázata természetesen függ a szexuális érintkezés módjától: legveszélyesebb az anális közöslés, ezt követi a vaginális közösülés, majd az orális szex. A vírus megtalálható a fertőzött ember ondójában, illetve hüvelyváladékában és menstruációs vérében.
Közösülés
A közösülés során a fertőzött testváladékban lévő vírus szabad szemmel láthatatlan, pici hámsérüléseken jut be a partner véráramába. Ilyen kis hámsérülések még a leggyengédebb közösülés során is keletkeznek.
Anális behatolás esetén sokkal több az ilyen sérülés, ezért ez a fajta mód sokkal veszélyesebb a HIV-fertőzés szempontjából.
Megfelelően használva a kondom sokat segít a különböző szexuális úton terjedő betegségek elleni védekezésben, beleértve a HIV-et is. Fontos, hogy ne használjunk olajos alapú síkosítót, mert ez tönkreteszi a kondomot, és nem véd tovább. (Ilyen a vazelin, a masszázsolajak).
Semmilyen másfajta fogamzásgátló eszköz (tabletta, pesszárium, spermicidek, megszakított közösülés, stb.) nem véd a fertőzés ellen.
Orális szex
Orális szexről beszélünk, ha a partner a szájával vagy a nyelvével ingerli a másik nemi szervét. Jelenleg nem lehet pontosan megmondani, mekkora eséllyel kapható így el a HIV vírus: valószínűleg kicsi a kockázat, de előfordul. Növeli a fertőződés esélyét, ha valamilyen kis vágás, hámsérülés, vagy vérzés van akár a szájban, akár a hímvesszőn vagy a hüvelyben. Ne feledjük, hogy apró hámsérülések már a fogmosás során is keletkeznek a szájban!
Csók?
Elméletileg nem lenne kizárt, hogy nyelves csók útján terjedjen a HIV, pontosan az előbb említett hámsérülések miatt. A nyálban azonban a vírus már életképtelen, ezért az átvitel kockázata elhanyagolható: a betegség ismerete óta nem írtak le csókolózás útján való fertőződé
Mivel a melegek közt kezdett terjedi először Amerikában, aztán Magyarországon is, ezért még mindig sokkal nagybb az esélye, ha meleg férfival szexelaz, mint ha átlag hetero férfi-, nővel, hogy a partnered HIV fertőzött. Ha jól emlékszem, a statisztikák szerint az újonan fertőzöttek fele meleg férfi, ami arányukhoz képest sok, bár a heterok lassan hozzák be "lemaradásukat".
Másrészt a melegeknél gyakoribb az alkalmi szex, mert ugye mindkèt fél férfiből van, meg külső összetartó tényező is kevesebb, mint a gyerek, vagy társadalmi normák.
Kicsit kutakodtam én is. Kezdjük azzal, hogy a melegek nem s-ggből szájba nyomják... Szerintem védekeznek is. Én személy szerint bi vok és még egy srácot se dugtam meg gumi nélkül és egyik se akarta nélküle. Tehát felelősebben csinálják, mint a csajok, akik tényleg cska akkor akarnak gumit ha nem szednek tablettát...
Ami a fertőzéseket jellemzi. Kimutatták, hogy valóban arányaiban több a meleg/bi partner aki beteg, de azt is, hogy ők elmennek szűrésre, míg a heterók nem. Tehát arányaiban több esélyük van, hogy kiderüljön, mint azoknak akik el s eljárnak a tesztekre. Persze azért az évi 100-150 ember nem is sok a 10.000.000 emberhez mérve. De érdekes, hogy csak a 10% nő és 90% pasi.
Az egy oltári nagy baromság, hogy a melegek kevésbé használnak gumit, mint a heterók. A melegek sokkal tájékozottabbak ebben a témában, mint a heterók. És sajnos még mindig azt hiszi sok heteró, hogy a nemi betegségek csak a melegeket érintik. Én nagyon sok heteró sráctól hallottam azt a mondatot, hogy "ha a csaj szed tablettát, akkor minek a gumi". Az STD-Centrum munkatársai elmondása szerint a heteró férfi betegek a legrosszabbak, mert nem annyira szeretnek együttműködni, kezelésre járni, sőt felháborodnak sokszor, amikor közlik velük, hogy nemi betegségük van, mondván, hogy ők csak nővel szexelnek...
És valóban a tesztekre önként nagyon elenyésző számban mennek el heterók. A heterókat általában HIV-re valamilyen egyéb betegség kapcsán szűrik és sokszor a heterókat előrehaladott HIV stádiumban sokszor már AIDS fázisban szűrik ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!