Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Törvényileg büntethető ha egy szociális munkás / gyógymasszőr visszaél a helyzettel?
Rólam van szó, és egy lányról aki már elmúlt 18 éves de vannak azért problémák a dologban.
Közös beleegyezéssel történik és nem történik erőszak, kvázi viszony. De félek hogy ezzel visszaélek a helyzettel és megtámadható.
Annyira értelmetlen az ilyenekre válaszolni, mert ha már kitalálta magának a választ a kérdező - hiába is ír az ember neki paragrafust, TV.-t, hivatkozást -, akkor azt felülírja a saját elgondolása, tehát hót mindegy.
ott van még a Szocmunka Etikai Kódexe is.
Akárhogy is nézem, a 8-as által belinkelt törvény-részlet alapján, ha szexuális erőszak lenne (ami ugyebár a kérdező állítása szerint nem áll fenn, mert beleegyezéssel történik) akkor számítana, hogy a gyógykezelésére van bízva. Mivel nincs erőszak, lényegtelen az a pont.
Kérdező: Te miért érzed visszaélésnek? Ha kölcsönösen bejöttök egymásnak (és pl a gyógykezelés után is folytatjátok a kapcsolatot), illetve ha valamiért véget érne ez a viszony, az semmilyen befolyással nincs az általad nyújtott kezelés minőségére, feltételeire, akkor szerintem nincs semmi probléma, max a helyzet amiben megismerkedtetek nem a legideálisabb, de nincs szó visszaélésről. Ha a fentiek valamelyike nem igaz, akkor már problémás, és támadható a kapcsolat.
15: Szerintem félreérted amit írtam (elismerem, nem volt teljesen egyértelmű). Kifejtem bővebben:
A Btk, annak is a szexuális erőszak paragrafusa lett bemásolva. Mivel az erőszak nem áll fenn (nincs védekezésre képtelen állapotban) ezért ebben a kontextusban lényegtelen a későbbi, gyógykezelére vonatkozó pont. Ettől függetlenül az etikai vétség felmerülhet, csak nem azt másolta be a 8-as hozzászóló.
De persze nem vagyok jogász, a jogallkotóknak amúgy is az a szokása, hogy olyan (akár egymásnak is ellentmondó) törvényeket hozzanak, amit másik két jogász úgy magyaráz meg, ahogy akar...
Két nagykorú ember szabad akaratából csak akkor nem folytathat viszonyt, ha egyenesági rokonok. 18 éves kor alatt még tilos "visszaélni a helyzettel", 18 éves kor fölött már ez a kitétel sincs, bár személy szerint ettől függetlenül gusztustalan, ha valaki a pozícióját használja ki a szexuális vágyai elérésére.
Az, hogy te a masszőreként ismerted meg, ő pedig a páciensed, az csak egy dolog. Ha ez mindkettőtöknek jó, akkor legyetek boldogok! <3 Remélem, a rehab vége után is együtt maradtok, és sok kellemes élményben lesz részetek! Jogilag semmi probléma nincs a dologban, de azért ameddig az ügyfeled, azért szerintem nem árt, ha kicsit meghúzzátok magatokat. Nem azért, mert jogilag probléma lenne, csak ugye az ember akkor is megütheti a bokáját, ha egyébként jogilag semmi probléma a kapcsolatukkal. Tudok én olyan esetről, ahol nem történt törvénysértés, mégis szüntettek meg munkaviszonyt. Konkrétan egy iskola két tanára között történt, mindkettő házas volt, oké, morálisan elítélendő, de törvényileg semmi bűnt nem követtek el, viszont a munkáltató arra hivatkozva, hogy ez nem illik az intézmény értékrendjéhez, mindkettejüket megkérte, hogy távozzanak.
De nyilván, ha egyikőtök sem veri nagy dobra, akkor 0% a valószínűsége, hogy baj lesz belőle.
Bár őszintén... én ha szeretek valakit, akkor ő többet érne, mint egy munkahely.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!