Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Nemibetegség bevallása. Mi lenne a reakciótok?
Nemi herpeszem van. Aki nem tudja ez micsoda, nézzen utána neten.
Röviden: ha egyszer elkapod, örökre benned marad a vírus, nem lehet eltüntetni. Viszont csak akkor fertőz, amikor épp fizikailag előjön a nemiszerven. Úgy olvastam, hogy átlagban kb évente 1x szokott kijönni. Csak hogy érzékeltessem a gyakoriságot. Testfelületek érintkezésével lehet elkapni, tehát akár orállal vagy sima meztelen pettinggel is. Még azt kell tudni erről, hogy nagyon gyakori, rengeteg embert érint, de a legtöbben nem is tudnak róla, hogy hordozzák a vírust.
Azt gondolom, nem ezzel az infoval kell nyitni, de még az első szex előtt érdemes elmondani, úgy a korrekt.
A kérdésem az, hogy ti hogyan reagálnátok rá, ha az, akivel ismerkedtek, bevallaná ezt a nemibetegséget? Mondjuk nem első randin, de mikor már kedveled az illetőt.
Miket gondolnál végig? El tudnád fogadni vagy nem?
Van különbség, ha az illetővel komoly kapcsolatot szeretnél vagy ha csak szexkapcsolatot?
Hogy reagálnál, ha csak utólag vallanák be neked? Miután már párszor szexeltetek
(szerintem ha valaki ilyen emberrel kerül hosszútávú kapcsolatba, szinte elkerülhetetlen, hogy egyszer véletlen megfertőződjön)
Gyakorlatilag bármilyen statisztikát olvasol, ott lesz, hogy sokkal több a fertőzöttek száma, mint amennyi kiderül hivatalosan. Az is ott lesz, hogy a legtöbb fertőzött nem tud róla. Az is ott lesz, hogy a legtöbb fertőzöttnek nincsenek tünetei.
WHO szerint szájon található herpesze az emberek 70%-nak van. Márpedig orális szexszel ez átvihető a nemiszervekre. Szóval egy kis matekozással kijön, hogy mi a helyzet:)
A továbbiakban pedig a google-t ajánlom. Ne offold a kérdésem
Nagyon tájékozatlan vagy, meg is érdemled a herpeszedet. Isten nem ver bottal! 🤣
A nemi herpesz nem egyenlő az ajakherpesszel. Másik vírusról van szó! Ugyan az a törzs, de másik konkrét vírus. Látod azért sem kapom soha, mert aki a te szinteden van, azt gyorsan lekoptatom. Tudásod semmi, csak a szád tátong meg a herpeszes lyukad.
16, honnan jött ide a HPV? Senki nem arra gondolt szerinte.
Bár amúgy azt sem 2 nap alatt győzöd le. Van hogy kell fél év is. Sajnos sokaknak nem sikerül, a méhnyakrák elsöprő többsége krónikus HPV fertőzöttség talaján alakul ki.
Ha tudnád kitől kaptad el és visszamehetnél az időben lefeküdnél vele?
Na, hát ezzel mások is így vannak.
Mielőtt kifejteném a konkrét véleményemet, azért lenne egy megjegyzésem.
Sajnos az emberek nagyon nagy többségének a természettudományos műveltsége a béka popója alatt van. Ebből adódóan nagyon sok a tévhit, az alaptalan rettegés, vagy épp ellenkezőleg: van, hogy a komoly dolgokat meg fél vállról veszik.
Gyakorlatilag nincs olyan ember, akiben ne lenne alvó állapotban valamilyen kórokozó. Ott van például az Epstein-Barr. (Jéé, csak nem az is a herpeszvírusok családjába tartozik?) A népesség kb. 80%-a hordozza, úgy, hogy a legtöbben nem is tudnak róla, hogy elkapták, ugyanis többségében csecsemőkorban átesnek rajta, megfázásszerű tünetek kíséretében. Általában csak azok tudnak róla, akik felnőtt korban kapják el, és jelentősebb tüneteik vannak.
Vagy ott van a bárányhimlő. A kötelező oltás előtt születettek szinte 100%-a átesett rajta, aki pedig átesett rajta, az a szervezetében hordozza élete végéig. Idősebb korban ez okozhatja az övsömört. (Rendszertanilag egyébként ezt is egy herpeszvírus okozza.)
És van még pár olyan organizmus, ami az emberek nagy hányadában lappang, de egyébként észre sem veszik.
Ami pedig az én konkrét véleményem: az, hogy egyrészt hatalmas nagy plusz pont jár az őszinteségért. És szerintem ez a korrekt. Akár fertőző, akár nem fertőző betegségről van szó, vagy akármi más témáról, párkapcsolatban nem szeretem a zsákbamacskát. Tudjunk meg egymásról az elején minden olyasmit, ami a lényegesebb jellemzőnk, és ebbe bele tartozik az egészségi állapot is. Kiábrándító, amikor hónapok, vagy évek múltán derülnek ki tök alap dolgok.
Az, hogy hogyan állnék a kapcsolat kérdéséhez, az függ a betegség (vagy bármi más információ) jellegétől. Mondjuk egy HIV+ nővel - még ha ez most nem is jó pont tőlem - azért alaposan átgondolnám, hogy tényleg együtt lennék-e. Volt már olyan barátnőm, akinél 99%, hogy ha az lett volna, akkor is vele akartam volna járni, de azért fix, hogy fokozottan óvatos lettem volna. Még akkor is, ha tudom, hogy ma már nagyon jó kezelések vannak.
Egy kezelt herpesz nem jelenthet gondot.
"Van különbség, ha az illetővel komoly kapcsolatot szeretnél vagy ha csak szexkapcsolatot?"
Nem volt példa rá, hogy szexkapcsolatba kerültem volna. Egyszer volt, hogy egy barátság extrákkal dologba belementem, bár abból is az első extra után párkapcsolat lett.
"Hogy reagálnál, ha csak utólag vallanák be neked? Miután már párszor szexeltetek"
Ez eléggé megtépázná a bizalmamat. Nem is igazán maga a betegség miatt (feltéve, hogy nem valami halálos dologról titkolózott, abban az esetben az azonnali szakítás mellett egy feljelentés is megilletné), hanem az őszinteség hiánya miatt. Lényeges dolgokban nekem a hazudozás, meg a titkolózás egyáltalán nem fér bele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!