Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Ha Csákányi Eszter maga mondja a 8 éves korában őt ért szexuális élmény kapcsán, h “nem volt rossz”, azt is sugallva, h pozitív hatással volt az életére azáltal, h “megérezte ennek az élvezetét”, jogunk van most őt ennek ellenkezőjéről győzködni?
Vagy jobban tudni ezt helyette is? Mint ahogy ezt Mérő Vera teszi az alábbi műsorban?
16:44-től
A videó kommentszekciójában is többen Wahorn védelmébe keltek, nagy intellektuális magasságokba képzelve magukat emiatt, mert "ők megértik Wahorn valódi mondanivalóját". Mi is értjük, csak nem tudunk egyetérteni vele.
Azoknak akik nem foglalkoztak a témával, vagy nem éltek át hasonlót biztos elképzelhetetlen de a fizikai stimuláció okozta élvezet, kellemes érzés nem egyenlő azzal hogy az illető tudatilag éppen egy pozitív eseményt él meg. Számos férfi aki nemi erőszakon esett át arról számol be hogy közben merevedése volt, a szexuális izgalom jeleit mutatta, ugyanígy nők között is vannak akik közben orgazmust éltek át. Ugyanakkor meg életük legnagyobb traumáját élték át, párhuzamosan halálfélelmet éreztek és az elkövetkező években, évtizedekben pedig pszichológiai segítségnyújtásra szorultak. A megélt testi reakciók miatt pedig rengetegen hibásnak érzik magukat, bűntudatuk van, megkérdőjelezik a szexuális orientációjukat. Holott, mint Mérő Vera is elmondja, önmagában attól hogy ezek érzékeny, erogén zónák melynek ingerlése biológiai okokból még egy ilyen esetben is kellemes érzést okozhat, az esemény maga még nem lesz kellemes és jó.
Amíg viszont egy felnőtt ember képes (de nem feltétlen ismeri el vagy fel) megérteni hogy egy szexuális erőszak vagy zaklatás során mi történik vele, addig egy gyermek nem képes rá. És ez a leggusztustalanabb az egészben, mert a bántalmazók általában pont ezt kihasználva hitetik el vele, hogy ez csak játék, ez egy jó dolog, vagy legalábbis normális, megbízhat benne esetleg zsarolja, érzelmileg manipulálja. Csákányi is ennyit mondott: fizikailag kellemes, furcsa volt, akkor még nem igazán tudta felfogni hogy mi történik vele. És ez teljesen általános azoknál akik hasonlót éltek át gyerekként. Nem azt mondja mint amit próbáltok a szájába adni.
Én is átestem gyermekkori szexuális bántalmazáson, nálam is az volt a rávezetés hogy ez egy játék. Játsszuk ezt meg azt. Furcsa érzés volt, de nem fogtam fel hogy mi történik. És mondjuk esetemben tovább ment a dolog, akkor éreztem hogy rossz amikor már konkrét fizikai fájdalommal járt. De még akkor sem tudtam mi ez, akkor sem gondoltam hogy szólni kéne másoknak erről. Ha gyerekként valami újjal találkozol, amit nem értesz akkor próbálod az alapján elhelyezni valahol, hogy a felnőtt hogyan ítéli meg. Rokon, azt mondja játék, úgy viselkedik mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, még ha neked rossz is próbálod elhinni hogy oké ami történik. Főleg ha minden ellenállást letörtek és nem tudsz mit tenni. Elhiszed hogy nem rossz ami a történik, különben megőrülsz.
Egy gyerek még nagyon sok eseményt életében nem ért, nem tudja hova tenni. A szexualitás is egy ilyen dolog. Ezzel visszaélni az egyik legundorítóbb tett a világon. Ezt relativizálni nem normális. Egy gyermeknek egy ilyen trauma sosem jó. A fentebb említett okokból jónak ítélheti, mert másként értékeli mi történt. Fizikailag stimuláló lehet, az erőszaktevő pszichopaták manipulatív viselkedése miatt úgy érezheti így kap törődést, figyelmet, így teszi boldoggá valamelyik szülőt, családtagot, barátot vagy ezzel óvja meg őket valami rossztól ha zsarolták. Holott egy olyan egyenlőtlen helyzetben van amiben mindenképpen sérül, és borzasztó hosszútávú hatása van a mentális egészségére és a személyiségfejlődésére.
Az sem (!) elfogadható, hogy mérőverák mondják el a nők helyett, hogy miként kell érezni, gondolkodni, emlékezni, megítélni saját életüket. Aki ebből a kánonból kilóg, próbál egy más érvek mentén is (!) megközelíteni egy jelenséget, az meg sem hallgattatik.
18:
Igen, érdekes látni, hogy az elvileg az érintettek iránti empátiát hirdető szakemberek és konyhapszichológusok micsoda dogmatikus dühvel próbálják visszakalapálni az általánostól eltérő egyedi eseteket a tankönyvi mintába.
Ennek az az eredménye, hogy az érintettek sokszor meg sem merik vallani az élményeiket, mert tudják, hogy úgy ki lesznek oktatva arról, hogy hogyan is kéne érezniük, hogy a lábuk sem éri a földet.
Név nélkül idézek egy privatbol amit kaptam a kérdésem kapcsán:
“2021. november 8. 13:10
Előzmény:
A kérdésed: Ha Csákányi Eszter maga mondja a 8 éves korában őt (…)
Az üzenet:
Szia!
Inkább privátban írok, mert úgyse értenének meg.
Nekem szintén van kislánykori szexuális élményem, ami ráadásul tartós is volt. És bármennyire hihetetlen, vagy felfoghatatlan, nekem pozitív élmény volt. Akkor is és felnőve is, ha visszaemlékszem rá. Nem lettem tőle sorozatgyilkos és magába forduló emberke sem. Viszont a szex nagyon is fontos lett az életemben, ez talán ennek a hatására alakult ki. Nem ítélem el azt, aki megtette velem. Hülyén hangzik, de szeretetteljes volt minden. Persze én is elítélem azt, aki megront, erőszakol egy gyermeket. Nekem szerencsém volt talán. (…)”
Talán nem haragszik, hogy így anonim módon megosztottam.
És nem, nincs szexuális vonzódásom gyermekkorúak irányában, viszolyogtatónak érzem az ilyesmit, és határozottan támogatom a büntetőjogi védelmüket.
De ettől még nem gondolom azt, hogy jogunk lenne nekünk kívülállóknak utólag a Csákányi Esztereket mérővera-féle inkvizíciós modorban arról győzködni, hogy mit is kellene érezniük és hogyan is kéne traumatizált áldozatként tekinteni magukra, ha ők maguk felnőtt fejjel nem így érzik, nem így látják. Talán el kellene tudnunk fogadni, hogy ebben a kérdésben sincs minden egyedi esetre érvényes, általános szabály.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!