Kezdőoldal » Szexualitás » Fogamzásgátlás » Konkrétan hogyan is működik a...

Figyelem! A Szexualitás kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Konkrétan hogyan is működik a fogamzásgátlás?

Figyelt kérdés

Hali.

Jónéhány kérdésem lenne ezzel a témával kapcsolatban. Engem fiúként ez persze nem érint, de engem érdekel hogy is működik ez a ,,dolog".

Szóval a fogamzásgátló az konkrétan miből áll, és mi az a folyamat, amit elvégez? A lényegét én is tudom, de a testnek melyik részén fejti ki a hatását, és hogyan?

Illetve hallottam a szex különböző ,,formáiról" (pl. a megszakításos. Ha egy lány/nő fogamzásgátlót szed, akkor a párja nyugodtan elmehet benne, nem áll fent a terhesség veszélye?

Kérem senki ne nézzen hülyének, engem soha életemben nem fog érinteni ez a téma, mivel a másik nem képviselőjeként nem igénylem, de azért érdekelne hogyan működik ez az egész. Köszönöm előre is a válaszokat!

13/F

2010. júl. 7. 23:29
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
100%
a fogamzásgátló tabletta nem engedi h megérjen a petesejt és igen nyugodtan beleélvezhet a fiú a lányba:)(persze ha rendesen szedi..)
2010. júl. 7. 23:32
 2/20 anonim ***** válasza:
olyan hormonokat tartalmaz a gyógyszer:)első voltam
2010. júl. 7. 23:34
 3/20 anonim ***** válasza:
76%

HOGYAN MŰKÖDIK A TABLETTA?

A tabletta célja, hogy több normál termékenységi funkciót úgy befolyásoljon, hogy a nő 1) időszakos meddőség vagy a spermiumok mozdulatlansága miatt nem tudjon foganni, és/vagy 2) ne tudja kihordani a terhességét (korai abortusz). Ezt a folyamatot többféle módon elő lehet idézni.

1. Az ovuláció leállításával: Mikor petesejt érik, az agyalapi mirigy hormonokat termel, melyek a petefészkeket stimulálják a pete érlelésére és kilökésére. A kombinált tabletta általáb!n az agyalapi mirigy ezen hormonjainak kiválasztását állítja le, így nem lökődik ki petesejt a petefészekből, tehát terhesség sem jöhet létre. Ha nincs megtermékenyíthető petesejt, akkor a nő kémiailag steril. Azonban a csak progesztogén tartalmú tabletta gyengébb hatású. Általában nem akadályozza meg az ovulációt.[1]

2. A beágyazódás megakadályozásával: A termékenység másik fontos része az a folyamat, amely során a méh nyálkahártyája felépül, megvastagszik és fennmarad. Miután megtermékenyül a petesejt, általában beágyazódik ebbe a nyálkahártyába (endometrium), ahonnan táplálékot és a létfenntartásához szükséges anyagokat szerzi. A kombinált tabletta progesztogén komponense és a csak progesztogént tartalmazó minitabletta miatt a méhnyálkahártya elvékonyodik és kiszárad, így az embrió (a nemrég megtermékenyült petesejt) nem tud beágyazódni.[2]

3. A spermiumok vándorlásának gátlásával: Az ovuláció előtt a méhnyak vizes nyálkát termel, emlyben a spermiumok fölúsznak a petesejthez. Ez a nyálka egyben táplálja is a spermiumokat. A progesztogén hatására a nyálka besűrűsödik, ezáltal gátolja a hímivarsejtek vándorlását.[3]

A tabletta még két tényezőjét befolyásolhatja a női termékenységnek.

4. A petevezetékekben is változásokat okoz: A progesztogének miatt a petevezetékek kevésbé hatékonyan hajtják a petesejteket ki a petevezetékekből a méh felé. Emiatt az embrió túl későn érhet a méhbe és már nem tud sikeresen beágyazódni.[4]

5. Megszakítja a terhességet: Miután a petesejt kilökődött a petefészekből, a nő ciklusát az a mirigy irányítja, amely a már üres petesejt zsákból, a sárgatestből (corpus luteum) keletkezik; ez normélis esetben elég ideig működik ahhoz, hogy az embrió beágyazódhasson és a placenta elkezdje a táplálását.

Azonban a tabletta hormonjai hatására a sárgatest rosszul működhet, ami miatt a méhnyálkahártya lelökődik, még mielőtt sikeresen beágyazódott volna az embrió.[5]

Innen idéztem:

[link]

én ugy tudtam hogy a legtöb tabletta nem engedi hogy a megtermékenyitett petesejt beágyzódjon,ezáltal nem lesz terhesség.

2010. júl. 7. 23:39
 4/20 anonim ***** válasza:
100%

Meggátolja, hogy a petesejt megérjen, illetve elvékonyítja a nyálkahártyát, hogy ha érik petesejt, ne tudjon megtapadni.

Amúgy még változhat :)

2010. júl. 7. 23:40
 5/20 A kérdező kommentje:

Köszönöm a gyors válaszaitokat, már értem a dolgot. :)

Viszont még lenne 1 dolog: hallottam már, hogy van akinek tilos tablettát szednie. Általában mik lehetnek azok a kizáró okok, ami miatt 1 szakember megtiltja valakinek hogy tablettát szedjen? Ez is érdekelne, szeretek tisztában lenni a dolgokkal, még ha maga a szex nagyon távol áll tőlem. :D

2010. júl. 7. 23:43
 6/20 anonim ***** válasza:

szia!

nos, a fogamzásgátló tabletta hormonokat tartalmaz. ezeknek a hormonoknak a testben finom egyensúlya van. ezek mennyiségét a szervezetben az agy szabályozza. ez ciklikusan változik, nagyjából így: menstruáció -> méhnyálkahártya vastagodás -> peteérés -> további méhnyálkahártya vastagodás -> menstruáció. tehát ezek a női hormonok elég sok szervre kifejtik hatásukat, de főleg a méhre és a petefészekre.

azzal, hogy egy nő fogamzásgátlót szed, plusz hormonokat juttat a szervezetébe. ezek a hormonok felszívódnak a vérbe. ezért egyes hormonok szintje magasabb lesz, mint természetes körülmények között. megborul a ciklus, amit már föntebb leírtam nagyjából, és emiatt nem következik be peteérés, valamint a méhnyálkahártya (amibe ugyebár az embrió is beágyazódhat) is fejletlen szinten marad. ezért nem eshet teherbe a nő akkor sem, hogyha a férfi beleélvez, hiszen nincsen peteérés, nincs mit megtermékenyíteni. persze ez a normál eset, de mivel egy védekezés sem 100%, ezért előfordul, hogy valaki tabletta mellett is teherbe esik.

viszont. igazából a fogamzásgátló hatásának módja egyenlőre nem tisztázott. vicces, de tényleg így van. nagyon magas biztonságú, de nem tudják, pontosan hogyan működik. véletlenek során sikerült feltalálni, de máig vizsgálják, hogy pontosan hogyan módosítja a hormonszintet, és hogyan hat a szervezetre.

remélem érthető a válaszom. bármi kérdésed van, írhatsz privátot is. eléggé értek a témához, ezt tanulom:)

18/l

2010. júl. 7. 23:45
 7/20 anonim ***** válasza:
72%
a tabletta növelheti a rák esélyét... ezenkívül van benne cukor, emiatt súlyos cukorbetegek nem szedhetik. vannak benne anyagok, amiket a májnak kellene lebontania, így akinek bajok vannak a májával, annak sem szabad fogamzásgátlót szednie. ezenkívül akinek már volt korábban trombózisa (vérrög elzárja az eret), annak sem javasolt.
2010. júl. 7. 23:46
 8/20 anonim ***** válasza:

Ezt az egyik fogamzásgátló tájékoztatójából másoltam.Az összesben ez van.Ha ezek fennállnak tilos szedni:

- ha allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagokra, vagy bármely egyéb összetevőjére. A túlérzékenység viszketésről, bőrkiütésről vagy püffedésről ismerhető fel.

- ha jelenleg vagy korábban artéria (véralvadék miatti) elzáródásával kapcsolatos betegsége van/volt, például agyi érkatasztrófa (sztrók) vagy szívroham. (Lásd még a "Hormonális fogamzásgátló és trombózis" című fejezetet).

- ha olyan betegsége van vagy volt a múltban, ami előjelzője lehet a szívrohamnak vagy anginának (súlyos mellkasi fájdalom) vagy agyi érkatasztrófa (sztrók), TIA, azaz tranziens ischaemiás attack, ami egy enyhe agyi érkatasztrófa, maradványtünetek nélkül. Lásd még a "Hormonális fogamzásgátló és trombózis" című fejezetet).

- ha olyan súlyos betegsége van, ami fokozhatja a trombózis kialakulásának kockázatát az artériákban. Ez a következő betegségekre vonatkozik:

- diabétesz (cukorbetegség); mivel az erei károsodottak lehetnek

- nagyon magas vérnyomás

- nagyon magas vérzsír szint (koleszterin vagy trigliceridek)

- ha véralvadási zavara van, akár nem öröklött is, például a következő állapotok valamelyike: APC rezisztencia, antitrombin III hiány, protein C hiány, protein S hiány, hiperhomociszteinémia, és antifoszfolipid antitestek.

- ha bizonyos típusú migrénje van (volt) (úgynevezett idegrendszeri tünetekkel).

- ha olyan hasnyálmirigy-gyulladása (pancreatitise) van (volt), amelynél a vérben túl magas bizonyos zsírok (trigliceridek) szintje.

- ha súlyos májproblémái vannak vagy voltak a múltban és a májfunkciós értékei (azoknak a vérvizsgálatoknak az eredménye, amelyek a máj működésével kapcsolatosak) még nem normalizálódtak.

- ha a veséi nem működnek megfelelően (veseelégtelenség), vagy ha a veséi hirtelen felmondták a szolgálatot (akut veseelégtelenség).

- ha daganat van vagy volt a májában (jó vagy rosszindulatú).

- ha olyan daganata van (volt), ami nemi hormonok hatására nő (például emlőrák, vagy a nemi szervek daganatai), vagy feltételezik ilyen fennállását.

- ha olyan hüvelyi vérzése van, amelynek az okát (még) nem tisztázták.

- ha már régóta (pl. 6 hónapja) nincs vérzése, és az ok (még) nem tisztázott.

- ha Ön terhes, vagy ennek gyanúja áll fenn.

2010. júl. 8. 00:29
 9/20 anonim ***** válasza:

Nem a petesérést gátolja elsősorban ahogya hosszu bemásolt cikkben irtam hanem a beágyazódát,ezt nem árt tudni.

Aki ezt irta nem szedett gyogyszert még.

És nem okoz rákot a gyógyszer ez hülyeség.

Vérvétel kell elötte,májfunkciot néznek,mielött valaki elkezdheti szedni.,csak ugy találomra nem irhatja fel az orvos vmelyik fajtát.

Mindnek más az összetétele,az illető eredményei alapján dönti el az orvos neki melyik a legmegfelelőbb.

Kedves kérdező:örülök hogy vnnak még ilyen fiuk akik nem csak magukkal törődnek,és tájékozódnak!

Az hogy iélyenkor egy pasi beleélvez a nőbe,nem jelenti azt h tuti nem lehet terhes,mert nem 100% a tabletta általi védettség,csak 99,8% kb.

Viszont igy ha csak gyogyszerrel védekezik a nő attol még nemi betegségeket elkaphat,azok ellen nem véd a gyogyszer.

2010. júl. 8. 09:15
 10/20 anonim ***** válasza:
utolsó: én is ezt írtam, hogy a peteérést is gátolja, és az én gyógyszeremnél ez szerepel a lista első helyén. és egy éve szedek gyógyszert, és ugyanazt. és ráadásul ezt tanulom:DD
2010. júl. 8. 09:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!