Kezdőoldal » Szexualitás » Fogamzásgátlás » Fogamzásgátló abbahagyásával...

Figyelem! A Szexualitás kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Fogamzásgátló abbahagyásával kapcsolatos tapasztalatok (? )

Figyelt kérdés

2 éve szedem a Jangee nevű fogamzásgàtlót. Semmilyen probléma, mellékhatás nem jelentkezett a 2 év alatt.

Viszont a youtube feldobott nekem egy videót (My Comfort Zone for You| Ezért hagytam abba a fogamzásgátlöt) és az alatta lévő 290 komment szinte csak negatív. De annyira durva tapasztalatok vannak a fogamzásgátló szedésével és abbahagyásával kapcsolatban is hogy most rámjött a sírás. Nekem is vérvétel nélkül lett felírva és rettegek most. Viszont ahogy olvastam sokaknak az abbahagyás után másfél évvel se jött meg újra a menstruációja, hullott a haja stb stb. Azt se tudom mit csináljak. Tudom nem kellett volna elkezdeni de már késő bánat :(

Szóval nektek az abbahagyása után mik a tapasztalatok?

24N

2018. dec. 2. 22:31
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
0%

"De mielőtt elkezdtem szedni azt se tudhattuk hogy nem vagyok-e trombózisra hajlamos. "

Mert ez sem kötelező vizsgálat a felírás előtt. Ha a családodban nem volt trombózis, akkor jó eséllyel nincs genetikai hajlamod.

2018. dec. 3. 20:30
 12/19 A kérdező kommentje:

Akkor az szabályos hogy bemondásra bárki kaphat ilyen gyógyszert a nőgyógyásztól? Valakitől miért vesznek vért?

Komolyan kérdezem ezeket, nem vagyok járatos benne.

Egyik barátnőm is szedett fogamzásgátlót. Aztán volt egy betegsége amire kapott antibiotikumot, és a szedése közben kiderült hogy gyógyszerallergiás, kórházba került napokra. Rengeteg vizsgálat következett, ami kimutatta hogy trombózisra hajlamos tehát soha többé nem szedhet fogamzásgátlót, de nem is tudott róla előtte. Ha tovább szedi akkor mi lett volna vele?

2018. dec. 3. 20:42
 13/19 anonim ***** válasza:
70%
Én is úgy tudtam, hogy kötelező a vérvétel, illetve az első tabi előtt részletes átbeszélés van az orvossal, de nálam sem volt semmi. Azt sem kérdezte, hogy volt-e trombózis a családban. Biztosan azért nem csináltatnak ilyen vizsgálatot, mert drága lenne mindenkinél elvégezni. Én szóvá tettem 2 év után, hogy nem mehetnék el egy ilyenre? Nem utasított el, de láttam rajta, hogy azon gondolkodik, vajon milyen indokkal is küldjön el rá, aztán valami kamut felírt a beutalómra. Szóval kb mintha ez nem járna akárkinek csak úgy..
2018. dec. 3. 22:09
 14/19 anonim ***** válasza:
0%
Az előfordulás valószínűsége szedéstől kezdve 3-6 hónap között a legnagyobb. Most már minek genetikai tesztet csináltatni? Ne dohányozz, sportolj, igyál elég folyadékot és szerintem nem lesz gond. Ha repülsz, végezz gyakorlatokat, amik élénkítik a lábban a keringést. Én trombózist kaptam tőle 3 hónap után, de a genetikai teszt negatív volt. A genetikai teszt nem garancia semmire. Abbahagyni tudtommal akkor javasolt , ha a megvonásos vérzés már csak 2-3 napig tart. Hülyeség most pánikolni, komolyan nem értelek. Több ezer nő szedi következmények nélkül és van egy-kettő, aki megszívja. És gondolom más is közrejátszik abban, ha valaki évek múltán trombózist kap, pl. életmódváltás, minimális folyadékbevitel, rengeteg ülőmunka, dohányzás, baromi hosszú repülés mozgás nélkül. Én örülnék neki, ha szedhetném, mert így 24-34 nap között bármikor jöhet a menstruációm, totál kiszámíthatatlan, pedig 27 éves vagyok, és természetesen mindig rácsúszik a nyaralásra, tiszta ragya vagyok, zsíros a hajam, stb. A tabi ezekre mind megoldást jelentett. Plusz sokkal olcsóbb, kényelmesebb és biztonságosabb, mint az óvszer.
2018. dec. 3. 22:28
 15/19 anonim ***** válasza:
53%

"Akkor az szabályos hogy bemondásra bárki kaphat ilyen gyógyszert a nőgyógyásztól? Valakitől miért vesznek vért?"

A fogamzásgátlás felírása előtt csak egy normális anamnézisfelvétel és cytológiai vizsgálat (ha az illető nem szűz) kellene.

A trombózisrizikó ezer meg egy dolog függvénye, ebből csak egy icipici szelet a genetikai hajlam. Az orvosnak minden olyan tényezőre rá kellene kérdezni, ami ezt befolyásolhatja (életkor, testsúly, krónikus betegség, bizonyos gyógyszerek, dohányzás, mozgásszegény életmód), valamint ki kellene kérdeznie arról, hogy a családban volt-e trombózis/stroke/embólia/infarktus, ha igen, akkor kinél, milyen idős korban, milyen körülmények között.

Ha ezeket normálisan kikérdezi, akkor már ezek alapján meg lehet mondani, hogy kb. mekkora a rizikó, javasolt-e a szedés vagy sem.

Amiatt, hogy ennyire összetett dolog az, hogy kinek mekkora hajlama van trombózisra, lehetett az, hogy a barátnődnek hiába van genetikai hajlama, mégsem kapott trombózist. Mert feltételezhetően semmi más rizikófaktora nincs. Ha mondjuk tabletta meg a mutációja mellett még dobozszámra szívta volna a cigit és 100 kilós lenne, akkor már jóval nagyobb lett volna rá az esélye.

Ráadásul genetikai mutációk közül kb. 5-öt tudnak szűrni, pedig ennél valószínűleg sokkal több mutáció okozhat fokozott hajlamot. Ezért van az, hogy ha valakinek a családban fiatalkorban volt trombózis, akkor függetlenül attól, hogy a trombofília panel mit mutat, nem javasolt kombinált tabletta szedése. Mert hiába nincs mondjuk Leiden mutációja, protrombin mutációja, protein C és S mutációja, ha valami olyan meg van, amire még nincs teszt.

Elég sok nemzetközi cikket megnéztem erről, SEHOL nem javasolják a rutinszerű thrombophilia szűrést. Egyébként speciel nálunk (értsd: ahol dolgozom) viszonylag sok orvosnak szokása elküldeni az először fogamzásgátlót íratókat APC rezisztencia szűrésre, ami a Leiden-mutáció szűrésére alkalmas, de mint mondtam, ez sem kötelező vizsgálat. Van, ahol abszolút nincs lehetőség arra, hogy mindenkit ilyenre küldözgessenek.

Egyébként mellékesen megjegyzem azt is, hogy ha valakinek genetikai hajlama van a trombózisra, akkor a tablettaszedés első évében, főként az első 6 hónapban a legnagyobb az esély a trombózisra. Tehát ha te szeded 5 éve és semmi bajod, akkor jó eséllyel ezután sem lesz trombózisod, max akkor, ha egyéb körülmények változnak (mondjuk dohányozni kezdesz, elhízol, 12 órát ülsz egy repülőn stb.).

Hidd el, sokkal több értelme van egy alapos anamnézisfelvételnek, mint bármiféle laborvizsgálatnak. A baj az, hogy sok orvos pont ezt a részét felejti ki, és a "gondoskodást" (vagyis inkább parasztvakítást) lerendezi egy rutin laborral, amiből az égvilágon semmi nem derül ki. Ellenben a páciens azt hiszi, hogy milyen k.ott alapos a doktor, mert elküldte vérvételre.

Üdv.: egy nőgyógyász szakorvos jelölt.

2018. dec. 3. 23:11
 16/19 anonim ***** válasza:
0%

"Én szóvá tettem 2 év után, hogy nem mehetnék el egy ilyenre? Nem utasított el, de láttam rajta, hogy azon gondolkodik, vajon milyen indokkal is küldjön el rá, aztán valami kamut felírt a beutalómra."

Ennek meg csak akkor van értelme, ha genetikai tesztre küldtek. Ugyanis az APC rezisztenciát, amit szűrőtesztnek használnak, befolyásolja a tablettaszedés.

2018. dec. 3. 23:14
 17/19 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm a kommented kedves nőgyógyász szakorvos jelölt!!

Nagyon hasznos volt és részletes. De jó hogy ilyen emberek is járnak ide akik értenek hozzá. Te óriási segítség vagy itt bárkinek. Örülök hogy rátaláltál a kérdésemre.

Minden világos most már. Nem dohányoztam soha, viszont sajnos ülőmunkát végzek. :/ A barátnőmnek is meg fogom mutatni a válaszodat. Maradj még sokáig itt az oldalon!!

2018. dec. 3. 23:32
 18/19 anonim ***** válasza:
Szívesen:) Örülök, ha segítettem.
2018. dec. 3. 23:40
 19/19 anonim ***** válasza:

" vérzésem mennyiségét lecsökkentette, beállította rendszeresre"

A tabi nem állítja be a menstruációt, hanem kikapcsolja a természetes ciklust.

"A tabi ezekre mind megoldást jelentett. Plusz sokkal olcsóbb, kényelmesebb és biztonságosabb, mint az óvszer."

Semmivel sem biztonságosabb a tabi, mint az óvszer.

"a valakinek genetikai hajlama van a trombózisra, akkor a tablettaszedés első évében, főként az első 6 hónapban a legnagyobb az esély a trombózisra. Tehát ha te szeded 5 éve és semmi bajod, akkor jó eséllyel ezután sem lesz trombózisod"

A jó esély nem elég. Egy genetikai teszt sosem árt, tudok olyanról, aki évekig szedte, és utána ütött be a krach.

Az meg csak duma, hogy a mai tabik már nem annyira ártalmasak. Az lehet, hogy már nem tartalmaznak annyira bődületes adag hormont a korábbi generációsak, de még most is kellően ártalmasak. Hidd el, ezt egy orvosprofesszor ismerősöm mondta, aki több mint 40 éve van a pályán. Ő mesélte, hogy a nőgyógyászok nagy része sosem fogja eltántorítania pánciensét a tabitól, hiszen a saját érdeke is, hogy szedje, mivel jutalékot kap a gyártótól.

2019. febr. 5. 00:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!