Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Aurás migrén és fogamzásgátló?
Altforalle nevű fogamzásgátlót szedek már kb. 2 éve. Emellett aurás migrénem van - nem emlékszem pontosan mikor kezdődött, lehet, hogy a tabletta szedése után.
Nemrégiben jutott a tudomásomra az, hogy aurás migrént kombinált fogamzásgátlóval nem szerencsés.
A probléma az, hogy a fogamzásgátlót azért kezdtem szedni, mert rosszullétes vagyok. Pokoli rosszul vagyok az első napon, nagyon erősen görcsöl a hasam, nem látok (konkrétan elfeketül előttem a világ), nem hallok, szédülök, hasmenésem van, és egy idő után el is ájulok. Amikor az első napos rosszullétem pont egyidőben volt egy másik betegségemmel (gyomor-bélfájdalom, puffadtság, étvágytalanság, hányinger - az utóbbi nagyon fontos mivel hányásfóbiás vagyok, marha szerencsétlen párosítás) súlyos kiszáradással kerültem kórházba (bár akár rosszabb is lehetett, nehezen tudtam magamnál maradni és a vérem olyan sűrű volt, hogy majdnem le se tudták venni, mert rögtön megalvadt.). Ez 2 éve történt, emiatt kezdtem fogamzásgátlót szedni. Azóta több alkalommal is összeért az előbb említett két problémám, de a fogamzásgátlónak hála közel sem volt olyan súlyos/rossz, mint akkor.
Szó mi szó, nem hagyhatom abba a fogamzásgátló szedését, illetve rettenetesen félek is abbahagyni.
Van olyan fogamzásgátló, ami szedhető aurás migrén mellett? Vagy élnem kell a nagy rizikóval? Egyáltalán mekkora így a rizikó?
19 éves vagyok, nem túlsúlyos, életemben nem dohányoztam (és nem is fogok), maximum ünnepekkor iszom és keveset, a vérnyomásom alacsony (családban van, nem bezegség okozza, és mindig is alacsony volt), a koleszterinszintem jelenleg nem tudom (de 2 éve szinte mindenre vizsgáltak és az értékeim teljesen átlagosak voltak). Az életstílusom jelenleg nem a legjobb, keveset mozgok és nem eszek elég zöldséget-gyümölcsöt, de ezen igyekszem változtatni. A nagypapámnak nemrégiben bevérzett az agya, más hasonló betegségről nem tudok. A krónikus betegségemet (IBS) és a migrént leszámítva egészséges vagyok.
Nőgyógyászhoz persze el fogok menni, addig is kíváncsi lennék a témában nálam jártasabb illetve hasonló cipőben járó nők véleményére.
A fogamzásgátló csak a tünetet fedi el, nem pedig az okot szünteti meg. Ki kellene vizsgáltatni, miért okoz rosszullétet a menzesz, és azt az okot kell megszüntetni.
Amúgy meg ha 2 éve szedsz fogamzásgátlót, akkor félévente-évente illene elmenni a nőgyógyászhoz. Amúgyis évente szerencsés megcsináltatni a rákszűrést.
Nincs oka. A fájdalom teszi. Vannak nők, akiknek marhára megterhelő a menzesz, hasmenés-hányás sem ritka, sem a kifejezetten erős fájdalom. A nővéremnek és anyukámnak is nagyon rossz volt a menzesz. De ha lenne is, akkor már megtalálták volna - amikor kórházba kerültem (ahogy írtam is) alaposan kivizsgáltak, többek közt egy nőgyógyász is megnézett, számtalan ultrahangon is voltam. Semmit sem találtak, teljesen egészséges vagyok. A hormonok és az izomösdzehúzódások intenzitása miatt vagyok rosszul, ezért kaptam a fogamzásgátlót, hogy ezt a kettőt szabályozni tudjuk.
A rákszűrésről már korábban beszéltem anyukámmal. 19 vagyok, szűz, semmiféle kontaktusba nem kerültem még senkivel (olyan értelemben) illetve azóta is voltak már vizsgálataim, így egyelőre nem láttuk értelmét a szűrésnek.
A nőgyógyász annó azzal küldött el hogy akkor jöjjek vissza, ha valami nem jó vagy szeretnék valamit. Nőgyógyászati vizsgálatom nem volt még, és ő nem mondta, hogy csináljunk, vagy jöjjek vissza a későbbiekben egyre.
Szia!
Én is emetofóbiás vagyok, így nehezen viselem, illetve rettegek az olyan helyzetektől amik hányingert okozhatnak.
Aurás migrénem is szokott lenni, nem sűrűn hála az égnek, de van olyan hogy akár havi 1-2-szer is jelentkezik, van mikor ritkábban. Nálam az segített az utóbbi időben, hogy az aura jóval a fejgörcsök előtt jelent meg, így amint elkezdtem nem látni, bevettem a fájdalom csillapítót, lefeküdtem egy besötétített csendes szobába és próbáltam elaludni. Volt amikor ez annyira sikeres volt, hogy maga a fejfájás nem (vagy csak nagyon enyhén) jelentkezett és az aura is elmúlt. Amikor nem vagyok ilyen szerencsés, olyankor hányingerig, hasmenésig fajul a dolog.
Én Volina fogamzásgátlót szedek (illetve szedtem egy hónappal ezelőttig) már sokadik éve és nekem nagyon bevált, enyhe fájdalmaim voltak csak vele a mensi első napján (plusz a szokásos hasmenés, de az mindig is velejárója volt nálam), sose volt hányingerem miatta, nem híztam, nem görcsöltem, tényleg semmi negatívumot nem tudnék felhozni.
Ja, a migrén nálam pár éve alakult ki, én nem hoztam összefüggésbe a fog.gátlóval, nem lett rosszabb azóta sem, szerintem nem befolyásolja. Esetleg nézd meg a két gyógyszer összetételét a neten, hátha a Volina enyhébb mint amit te szedsz (nem hallottam még arról). Én egyszer váltottam egy másikról (Mercilon) már sok éve mert annak meg számomra túl magas volt a laktóz tartalma és állandó rosszulléteket okozott, ez pl a Volina mellett megszűnt.
28/L
Azért nem szabad aurás migrén mellett szedni, mert iszonyatosan növeli a stroke kockázatát. Maximum csak gesztagén tartalmú tablettát szedhetsz.
Azt viszont ki kellene vizsgálni, hogy miért ennyire fájdalmas a menzeszed, mert akár endometriózis is lehet.
#3: Endokrinológián még nem voltam. Nem igazán emlékszem, milyen vizsgálatokat végeztek rajtam illetve hányat, akkor olyan rosszul voltam hogy nem is igazán voltam ott fejben. A véremet levették és tudtommal minden lehetséges betegségre vizsgálták ami szóbajöhetett, de olyan szinten nem találtak semmit, hogy elküldtek pszichológiára, mondván fejben van a baj. Ehelyett a gasztroenterológiára mentünk, ahol rögtön diagnosztizálni tudtak. Ha valami ilyesféle betegségem lenne, akkor annak kellett volna valami nyoma legyen az eredményeimben, nem? Bár utánanéztem az endokrinológiának, a “mikor keressen fel” listában volt néhány rám illő, de egyik sem olyan, amit nem magyarázna egy másik betegségem, az életmódom vagy ne lenne benne a családban (pl. izzadékonyság).
#4: Ezek szerint nem csak én jártam így :) Remélem minden rendben veled, és nem hagyod annak a hülye fóbiának, hogy tönkretegye az életed. Köszönöm a válaszod, de jelenleg a kérdésem a stroke kockázatáról szól (az aurás migrén nagyban növeli az esélyét, szintúgy a kombinált fogamzásgátló, a kettő együtt pedig nagyon rossz választás).
#5: Utánanéztem az endometriózisnak. Nem hinném, hogy nálam ez az eset, a fájdalom csak az első napon volt ilyen, akkor is csak az első néhány órában, jól reagált a fájdalomcsillapítóra, nem sugárzott ki sehova sem. A vérzésem a tabi előtt normális volt; azt ugyan nem tudom, honnantól túl erős az erős vérzés, de szerintem az enyém nem az. Nem voltak helytelen időpontban sem vérzéseim, sem fájdalmaim. Ami azt illeti a gasztroenterológiai betegségem kialakulása előtt semmiféle rendellenes fájdalmam nem volt (a menzeszt leszámítva), az IBS és kontaminált bélszindróma néhány fő tünete az erős fájdalom, az alhasi görcsök, hasi diszkomfort, puffadtság, hasmenés-székrekedés váltakozása, és így tovább. Erősen kétlem hogy endometriózisról lenne szó az esetemben, de nem zárom ki, utána fogok kérdezni. Köszönöm, hogy felhoztad.
A gesztagén tartalmú tabival az a problémám, hogy ha jól értettem, 24 órán át hat csak, illetve nem akadályozza meg a peteérést sem. Pont a “mű menstruáció” miatt szedem a tablettát.
Update: Valószínűleg csütörtökön meglátogatom a nőgyógyászomat egy beszélgetésre. Azt hiszem, abba fogom hagyni a tabletta szedését. Konzultálni szeretnék vele a panaszaimról, a lehetséges okokról, enyhítő módszerekről. Ki fogom kérni a véleményét az anti-ösztrogén diétáról is.
Időközben rájöttem, hogy már vizsgáltak endometriózisra és az negatív lett. Ennek talán egy éve lehet, esetleg másfél.
Köszönöm a válaszokat. :) Szorítsatok, hogy a rosszullétem ne legyen rosszabb, mint volt (azaz ne kezdjek hányni, mert az borzasztó rossz hatással lenne a szegény kis hányásfóbiás lelkemre).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!