Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Miért vényköteles az esemény utáni tabletta, ha csak egy fajta létezik belőle?
Csak egy kérdés, nincs rá szükségem, csak elgondolkodtatott.
Azhogy fogamzásgátlóból több féle, ezért kell hozzá labor, hogy testre szabják, azt értem (bár a valóságban ez se feltétlen így van, mert nekem úgy írta fel a doki, hogy rá se nézett a vérvételes papíromra), de az esemény utániból csak egy felé van. Akkor minek a recept? Vagy ez elrettentés, hogy jobban védekezzenek az emberek?
Egyfajta? Rosszul tudod, több fajta is létezik belőle. Hogy te csak egyet láttál az egy dolog. Pl egy tablettás, két tablettás. És márkára is többféle van.
És a rendes sem azért vényköteles mert többféle van belőle. Szép is lenne.
Hogy miért vényköteles jó kérdés. Talán hogy a 15évesek ne szedjék havonta.
Ennyi hülyeséget, amit itt össze tudtok hordani...
Imádom, hogy ebben az országban mindenki mindenhez ért,de legfőképp az orvostudományhoz. Ahhoz aztán nagyon...
Akkor nézzük egyesével:
1. "Azhogy fogamzásgátlóból több féle, ezért kell hozzá labor, hogy testre szabják"
Ez butaság. Azért van többféle tabletta, mert nem minden nő egyforma, nem mindenkinek ugyanazok a hormonmennyiségek, hormonarányok és hatóanyagok a legmegfelelőbbek. De azt, hogy kinek melyik lesz jó, SEMMILYEN laborvizsgálattal nem lehet kiszűrni. Se rutin laborral, se hormonvizsgálattal, semmivel. A laborvizsgálatnak annyira van értelme, hogy azokat lehessen kiszűrni, akiknek semmilyen kombinált készítmény nem adható. (Hozzáteszem, ehhez egyébként egy normális anamnézisfelvétel is elég, nem kell hozzá laborvizsgálat.A hazai és külföldi protokoll szerint sem kell laborvizsgálat fogamzásgátló felírása előtt).
2. "Így elvileg kikényszeríthető lenne előtte egy alapos felmérés, hogy kaphat-e az illető ilyet, vagy sem. Csak erre az orvosok nagy része tesz nagy ívben."
Az esemény utáni tablettának egész konkrétan EGY, azaz EGY kontraindikációja van: a hatóanyaggal szembeni allergia. Escapelle esetén még a terhesség kizárása sem következő, ugyanis ha véletlen már terhes az illető, mert "elfelejt" szólni, hogy egyébként 3 hete is volt védekezés nélküli szex, és egy hete késik a menzesze, akkor sem történik semmi, mert a tabletta nincs káros hatással a terhességre.
Ha az orvos EllaOne-t ír fel, ott kötelező a terhesség kizárása, de a leggyakrabban alkalmazott Escapelle-nél, mint mondtam, még ez sem kell.
Szóval bármennyire hihetetlen, semmilyen vizsgálat nem kell a felírása előtt.
3. "Mert egy evben max 2x lehet bevenni, nem cukorka, hanem lorugasnyi hormon"
Egy ciklusban egyszer lehet bevenni, ezt a betegtájékoztató is leírja. Nem értem, miért terjed itt
gyakorin, hogy félévente egyszer lehet.
Nyilván nem tesz jót a ciklusnak, de amúgy rettentő nagy problémákat nem okoz, max egy időre rendszertelen lesz a vérzés.
4. "Csak gratulálni tudok a dokinak. Jó, mondjuk tudom, hogy sok orvos csak a pénzt nézi, nem a páciens egészségét (a gyógyszergyártóktól jutalékot kapnak). Ha igazán jó és lelkiismeretes doki lenne, akkor tudná, hogy egy ilyen hatalmas hormonadag után nem kell rögtön plusz hormonnal tömni a szervezeted."
Ismételten hülyeség. Amennyiben valaki rendszeresen szedhető tablettát szed, de hiba csúszik a szedésbe (pl. pár napot kihagy), akkor is lehet mellette esemény utáni tablettát bevenni.
Tehát az sem igaz, hogy ha valaki esemény utánit vesz be, akkor utána x ideig nem lehet kombinált tablettát szedni. Miért ne lehetne?
5. "Az orvos hivatalosan receptköteles gyógyszert nem írhat fel kivizsgálás nélkül."
Még egyszer mondom, esemény utáni előtt NEM KELL semmilyen vizsgálat. Escapelle előtt még csak a terhességet sem kell kizárni!
Ez nem elfoglaltság kérdése, ez így van és kész.
Nincs kontraindikációja az allergián kívül.
Az meg értelemszerűen akkor tudja csak az ember, hogy allergiás a hatóanyagra, ha már vett be...
6. "Én csak az Escapelle nevűvel találkoztam, a doki is azt mondta, hogy csak ez van."
Mint írtam, kétféle van. Escapelle, ami levonorgesztrel ttartalmú és Ellaone, ami uliprisztál-acetátot tartalmaz. Az utóbbi nem 72 óráig, hanem 120 óráig használható.
A konkrét kérdésre egyébként: Nem tudom. Egy rakás országban simán lehet vény nélkül kapni. Úgy sem valószínű, hogy valaki rendszeresen fogja használni, mivel egy darab 6 ezer forint. Kinek lenne kedve minden egyes dugásért 6 ezret fizetni?
Egész nyugodtan vény nélkülivé lehetne tenni, nem történne semmi. Csak Magyarországon így döntöttek és kész. Tablettát abortusz sincs, pedig egy rakás nyugati országban tökéletesen bevált módszer.
Javaslom tüzetes átolvasásra a 44/2004 ESzCsM rendeletet.
Törvény szerint nem lehetséges SEMMILYEN vényköteles gyógyszert felírni beteg számára anélkül, hogy az orvos találkozna a beteggel, megvizsgálná és tájékoztatná azt.
Az, hogy a "megvizsgálás" egy szemrevételezés - vagy jelen kérdés esetében egy két mondatos beszélgetés az lényegtelen. Alap kérdés pl. Escapelle felírása előtt, hogy mikor történt a védekezés nélküli aktus (vagy ne adj isten erőszak, ami esetén ugyan a magyar törvények nem járnak el hivatalból, de az orvosnak etikai kötelessége támogatni az áldozatot). Mert ha pl. 2 hete akkor értelem szerűen nem fogja felírni a szakorvos, mert felesleges. Ezen felül köteles ugye az orvos tájékoztatni a beteget a lehetséges mellékhatásokról, felmérni a gyógyszer kockázatát (aka megkérdezni a delikvenst allergiás-e bizonyos gyógyszer összetevőkre) és tájékoztatni az adagolásról. Meg még úgy 50 dologról.
Nyilván ez valóságtól elrugaszkodott a mai EÜ viszonyok között, ettől függetlenül ez a rend és én azért bízom benne, hogy egy szakorvos kolléga sem ír fel hormontartalmú gyógyszert "bemondásra" a folyosó közepén, mert valaki kéri, hanem legalább 2 szót vált vele, hogy tisztában van-e a beteg azzal, hogy mit és miért csinál.
Annyit nyilván megkérdez az ember, hogy mikor volt az aktus, mikkor volt az utolsó vérzés, mi várható a bevétel után, de ez kb. 2 perc.
De nőgyógyászati vizsgálat nem szükséges a tabletta felírása előtt.
Ezt a 2 perces interjút pedig egy gyógyszerész is simán le tudná zongorázni. Vagy máshol, más országban mégis hogy van az, hogy vény nélkül kapható, mégsem hal meg minden második nő a kétpofára szedett sürgősségi OC-től?
Az a probléma, hogy ahogy elnézem, a magyar lakosság nagy részéről még annyi sem várható el,hogy elolvassa a mellékelt betegtájékoztatót. Gondolom ezért vannak az oldalon zsákszámra olyan kérdések, hogy "Nem véreztem Escapelle után, mi lesz most?", "Véreztem Escapelle után, mi lesz most?", "Késik a vérzésem Escapelle után, most mi van?" és hasonlók.
Gondolom a lakosság értelmi szintje miatt gondolták úgy a döntéshozók, hogy jobb, ha legalább egy vény kell hozzá, hátha akkor az orvos 2 percben felvilágosítja a beteget.
Nőgyógyászati vizsgálatra valóban nincs szükség, ahogy agybiopsziára sem. Ellenben amit te írsz is csúnya ferdítés, ne degradáljunk le egy relatív erős hatású gyógyszert cukorka szintjére, amit csak úgy szabadon lehetne osztogatni bárkinek bármikor, amikor csak kér.
Kifejtettem, hogy a törvény mit ír elő. Igen, akár egy nővér vagy egy gyógyszerész is elmagyarázhatná azt, ami amúgy is le van írva a több oldalas tájékoztatóban. Uram bocsá akár el is olvashatnák az emberek és meg is próbálhatnák értelmezni. Viszont a legtöbb embernek nem fog sikerülni az olvasottak megértése, ráadásul 72 órás tablettához általában pánikhelyzetben nyúlnak legtöbbször fiatalok, ami nem egy elhanyagolható tény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!