Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Jangee fogamzásgátlót írtak fel. Az orvosom szerint minden hónap, a menstruáció 5. napján kell elkezdenem szedni. Más is van aki így szedi?
Az orvosod van hülye, vagy te értettél valamit nagyon félre!!!
A fogamzásgátlót nem a menzesz 5. napján kell elkezdeni szedni, persze, akkor is lehet, viszont ajánlott a vérzés első napján, ugyanis akkor már ha olyan típusú a fog. gátló, akkor az első szemtől kezdve egyből kialakul a védettség.
Az meg, hogy utána mi van, azt nem menstruációnak hívják! Ugyanis ha te fogamzásgátlót szedsz, akkor nem menstruálsz!!! Ugyanis olyankor a rendes ciklus le van állva a gyógyszer hatására és amid lesz, mármint vérzés, azt megvonásos vérzésnek hívják, amit a gyógyszer szünetre történő abbahagyása vált ki.
És a fog. gátlót mindenképpen úgy kell szedni, ahogy a betegtájékoztatóban le van írva!
Tehát ha egyfázisú gyógyszert szedsz, amiben 21 db egyforma szem van, akkor a vérzésed első napján elkezded szedni, elfogy a levél, majd jön 7 nap szünet és vérzéstől függetlenül a 8. napon kezdeni kell a következő levéllel.
Amennyiben te nem így szeded, hanem össze-vissza, abban az esetben a szervezetedet teljesen felborítja, a védettségtől pedig úgymond el is búcsúzhatsz!
Valamit nagyon csúnyán félreértettél. (Bár erre magad is rájöttél volna, ha veszed a fáradtságot arra, hogy elolvasd a betegtájékoztatót...)
Ha 21 szemes gyógyszert szedsz, akkor a VÉRZÉSTŐL FÜGGETLENÜL mindig 7 nap szünet után, a 8. napon kell elkezdeni.
Ha 7 napnál kevesebb szünetet tartottál, akkor a védettség megmaradt, de ha többet, akkor bizony baromira nem.
Elolvastam a betegtájékoztatót :) és ezért is kérdeztem hogy lehet-e máshogy szedni mint a papíron, azaz úgy szedni ahogy az orvos mondta. Hogy most melyikre hallgassak. A 2. levéllel is elkezdtem szedni ugye a vérzés 5. napján (a tablettamentes hét 2.napján jött meg) ami azt jelenti hogy a tablettamentes hét 7.napján kezdtem el szedni. Úgy olvastam hogy ez nem
gáz, mert pl. ha előrébb akarom hozni akkor úgy írja, hogy lerövidítem a tablettamentes hetet. Akkor végül így is védett vagyok? Kicsit összezavarodtam azért gondoltam hogy felteszem kérdésnek, most szedek életemben először fogamzásgátlót és mindenki mást mondd hátha itt több a tapasztalat. Köszönöm a válaszokat! :)
Elolvastam a neten ennek a fog. gátlónak a szedését és nem tudom, hogy hol van ilyen benne, hogy ezt a vérzés 5. napján kéne elkezdeni szedni, meg utána a megvonásos vérzés 5. napján???
Ennek a fog. gátlónak a betegtájékoztatója pontosan azt írja, hogy a menstruáció első napján kell bevenni az első szemet, ilyenkor már az első szemtől kezdve védettséget nyújt a gyógyszer terhesség ellen, de lehet akár 2-5. napon is, csak akkor nem alakul ki egyből a védelem.
És amikor elfogyott a 21 szem, akkor jön 7 napos szünet és a szünet utáni 8. napon lehet a következő levéllel elkezdeni szedni.
Szóval kérdező én nem tudom, te mit olvastál, te ezt így kell szedni. Szóval már az első szemet sem a vérzésed 5. napján lett volna kötelező elkezdeni szedni, hanem már az első vérzéses napon. És utána 21 napig szedet, tartasz 7 nap szünetet, a szünetben valamikor megjön a megvonásos vérzésed és vérzéstől függetlenül a szünet után folytatod a gyógyszert a következő levéllel.
Tehát ha mondjuk valakinek kedden elfogy a levél, a 21. szem és mondjuk neki a vérzése a szünet 5. napján, azaz vasárnap jön meg, akkor a gyógyszert nem csütörtökön a vérzése 5. napján kell folytatni, hanem szerdán! Mert amennyiben az illető itt csütörtökön szedi a következő levél első szemét, úgy a szerda kimaradt nem és abban az esetben már a szünet alatt sem nyújt teljes védelmet a gyógyszer, mert a gyógyszerszedés első hetén történt kimaradás.
Szóval fuss neki még egyszer a betegtájékoztatónak kérdező, mert nem úgy van, ahogy leírtad!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!