Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Fogamzásgátló 17 évesen?
Nem sokára betöltöm a 17. életévemet. A barátommal szeretnénk végre aktív szexuális életet élni,így hát úgy döntöttem meglátogatom a nőgyógyászt,hogy írjon fel nekem fogamzásgátlót. Valaki használja még ilyen fiatalon? Nagyon szeretném most elkezdeni.. végzetes gondokat csak nem okoz.max ha nagyon felborítja a hormonháztartásom abbahagyom..
Valaki használ még fog.gátlót 17 évesen?
Tény, hogy nem ajánlják 20 éves kor alatt, hisz ha belegondolsz tegyük fel h úgy 28 éves korod körül babát akarsz majd, ezt pedig 11 év szedés előz meg.
Az h milyen gondokat okoz nem lehet előre tudni, van akinek semmi baja nem lesz, van aki pedig évekig járhat hormonkezelésre és akkor se indul újra a peteérés. Így ez nem olyan dolog h max abbahagyom. Ha már megvan a baj csak a szerencsén múlik h kikászálódj belőle.
Én úgy vélem amíg valaki nem él együtt a párjával és nem tartanak ott h együtt tervezik a jövőt, butaság a fogamzásgátló. Ki lehet bírni gumival addig. Én se vagyok rajongója, de egyik félnek sem teher, míg fogamzásgátlónál a lány nagy kockázatot vállal. Csak akkor tedd ezt meg ha tartós kapcsolatban vagy (és az nem pár hónap), egy ilyen fontos döntésben ne az manipuláljon h de azt mondták gumi nélkül jobb a szex.
"végzetes gondokat csak nem okoz"
Igazából okozhat. Nem mondom, hogy kifejezetten nagy esély van rá, de okozhat. Egyik ismerősömnek pl. most volt 21 évesen tüdőembóliája a tablettától, amiben majdnem meghalt. Persze ez inkább az orvos hibája, mint a tablettáé, hisz egy vizsgálattal kiderült volna, hogy van hajlama rá.
De itt egy másik történet is:
http://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__nok-egeszsege__23040..
Igazából pont az a gond a tablettával, hogy vannak olyan mellék- (vagy inkább utó) hatásai, ami csak a szedés után derül ki. Pl. hogy visszaáll-e a ciklusod vagy sem.
Vkinek minden probléma nélkül pár hónap alatt helyreáll a dolog, mintha sosem szedte volna.
Vkinek (mint a linkelt kérdésben is látható), gyakorlatilag tönkreteszi a hormonrendszerét. És előre nem nagyon tudod, hogy melyik csoportba fogsz tartozni.
Ált. az, akinek nagyon pontos, rendszeres ciklusa van, az jobban reagál a tablettára, de éppen itt a kérdésben egy kivétel ugye.
Mert persze ha a szedés mellett tapasztalsz vmi mellékhatást (hízás, libidócsökkenés, migrén vagy bármi más), akkor abbahagyod és kész. De előfordulhat, hogy szeded, mert nem okoz semmi gondot, aztán mikor abbahagyod, akkor szívsz vele:/
De ezzel nem akartalak lebeszélni róla, csak gondoltam jobb, ha látod a negatív oldalait is a sok pozitív mellett (mert ugye van az is szép számmal).
Meg azért védekezésnél több dolgot mérlegelni kell, és a partnerrel is meg kell egyezni. Pl. hiába akarsz te gumival védekezni, ha a partnered nem hajlandó felhúzni. Szóval olyan megoldás kell, ami mindkettőtöknek megfelel, és a lehető legbiztonságosabb.
Ha a tabletta mellett döntesz:
- csak akkor kezdd el, ha már legalább 2 éve pontos a ciklusod
- csináltass vizsgálatot arra nézve, hogy van-e trombózis hajlamod
- olyan dokit keress, aki alaposan kivizsgál, kikérdez előtte (mivel elég sok dolog kizárja a szedését, csak a legtöbb orvos rá sem szokott kérdezni...pl migrénes nő elvileg nem szedhet tablettát).
Én 16 éves korom óta szedem és semmi bajom nem lett tőle, sőt.
Legalább annyi pozitív hatása lehet, amint amennyi negatív. 27/L
Ja, és arról, hogy a szedése után mi és hogyan áll vissza:
A utóbbi 11 évben, amióta szedem kb. 3-4 alkalommal tartottam szünetet különböző okokból (egyébként nem javasolom a szünet tartását, mert nálam pont az hozta ki az endometriózist - de ez megint más téma) mindig szépen, gond nélkül visszaállt magától a ciklusom, nem kellett "beindítani" vagy bármi hasonló. Sőt. Baráti körömben is szinte az összes lány szedi és volt, hogy abbahagyták - nekik se volt semmi gubanc.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!