Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Hogy állapítja meg az órvos hogy milyen fogamzásgátló gyógyszert írjon fel? Milyen vizsgálatokat csinál?
Ha még nem voltál nőgyógyásznál, nyilván csinál majd egy szűrővizsgálatot, hogy minden rendben van-e. Ez úgy néz ki, hogy befekszel a székbe, megtapogat, megnyomogatja a hasad, megnéz, esetleg rákszűréshez kenetet vesz, ami nem kellemes, de elviselhető. Bár nem tudom, hogy ez szűz lányoknál hogy működik, de engem ultrahanggal is megvizsgált.
Tőlem megkérdezte, hogy tartós párkapcsolatban élek-e, mióta, volt-e már terhességmegszakitásom (akár 72 órás tablettával is), mivel védekezünk a barátommal. Nem kérdez semmi extrát. :) Ja és a végén megkérdezte, hogy szeretnék-e gyógyszert iratni, de én inkább óvszerpárti vagyok. Viszont barátnők mesélték, hogy ad egy beutalót vérvételre, és az eredmény alapján dönti el, hogy melyik a neked legmegfelelőbb tabletta. Hogy mik ezek az adatok, azt nem tudom, nem értek hozzá, de a lényeg kb. ennyi. :) Remélem tudtam segiteni. :)
az orvos mindent el fog mondani, de amúgy mindegy mikor veszed be a tablettát, csak beszedd minden nap. mondjuk aki nagyon biztosra megy az +-5 órával szedi be.
de nehogy olyan hisztis p*csa legyél aki sírva fakad a buszon, ha késik, mert 10 perc múlva be kell vennie a tablettáját...
*engem ultrahanggal is megvizsgált.
Szűz lányokat nem vizsgálnak hüvelyi ultrahanggal. Ha valamiért indokoltnak tartja, akkor is hasi ultrahang van, ami ugyan nem olyan pontos, de jobb, mint a semmi.
*volt-e már terhességmegszakitásom (akár 72 órás tablettával is),
A 72 órás tablettan NEM terhességmegszakítás. Csak a rend kedvéért írom, nem tartozik ide. A beágyazódást gátolja meg, ha nincs beágyazódás, nincs terhesség, ha nincs terhesség, nincs terhességmegszakítás.
*Viszont barátnők mesélték, hogy ad egy beutalót vérvételre, és az eredmény alapján dönti el, hogy melyik a neked legmegfelelőbb tabletta.
Sajnos kevés az ilyen orvos, a legtöbben ránézésre adják a tabit, pl. nézi a pattanásokat, vagy egyszerűen a "kedvencét" írja fel. Aztán ha nem válik be, ad egy másikat.
A tablettából napi 1-et kell bevenni, nagyjából azonos időpontban (vagy mindig reggel, vagy mindig este). 21 napig kell szedni, annyi van egy levélen, aztán 7 nap szünet. Ha előbbre akarod hozni a menzeszt, lehet csak 4-6 nap szünetet is tartani, attól még véd. Csak 7 napnál többet nem lehet, akkor nem véd.
Ha kimarad egy tabi, 12 órán belül pótolni kell, különben van esély a terhességre. Hányás, hasmenés esetén nem véd.
A legelső levelet a menstruáció 1 napján kell kezdeni, legtöbb véd is innentől, lehet a 2-5. napon kezdeni, de akkor nem véd első hónapban. A második levelet akkor kell elkezdeni, amikor letelt a 7 nap szünet. A menzesz általában mindig ugyanannyadik napon jön meg. Nekem pl. a 4. gyógyszermentes napon, mindig pénteken (ha nem variálok a gyógyszermentes napok számával, mert ha csak 6 napot hagynék ki, akkor csüt-ön jönne meg.
Azt még tudni kell, hogy ilyenkor nem is menstruáció van, hanem megvonásos vérzés, amikor megvonod a hormont, vagyis a tablettát, és ez egy mesterséges 28 napos ciklus lesz.
Keress rá néhány tabi betegtájékoztatójára, onnan többet megtudhatsz, pl. Deniell, Mercilon. Nagyjából te is hasonló dolgot fogsz kapni.
Ha megkéred, akkor beszél, persze.
Egyébként szerintem akkor érdemes tablettát szedni, ha már tényleg komoly a kapcsolat. De ez a te dolgod.
Amúgy vérvételből nem tudja a doki megállapítani, hogy milyen gyógyszer kell neked. Csak azt nézi meg, hogy rendesen működik-e a májad. (Ha nem, akkor nem szedhetsz gyógyszert).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!