Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
A lányok hány éves korukban kezdhetik el szedni a fogamzásgátlót és melyik a legbeváltabb fajta? Vagy ezt a doki tudni fogja milyen kell?
Annak ellenére, hogy némely orvos felírja akár 15-16 éves korban is, annak ellenére 18 év alatt nem javasolt. És akkor is csak úgy lehetne szedni, ha megtörténtek a megfelelő kivizsgálások, és a nőnek van rendes peteérése. 15 éves korban még nincs annyira kialakulva a hormonrendszer, ilyen idős korban nem szabadna belepiszkálni.
Persze attól még van orvos, aki felírja, hisz sokan úgy vannak vele, inkább ez, mint egy abortusz. (Meg amúgy sem az ő gondjuk, hogy esetleg amikor babát akar a lány, akkor nem fog összejönni...)
A kérdésedből nekem az jön le, hogy törődsz a barátnőddel és fontos neked. Ha tényleg így van, és nem szeretnéd kockáztatni az egészségét, akkor 17-18 éves kora előtt inkább használjatok óvszert.
Nyilván a tablettának minden életkorban vannak kockázatai és mellékhatásai, de ezekre sokkal nagyobb az esély, ha úgy kezdi el szedni, hogy még nem is alakult ki normálisan a hormonrendszere.
Itt van egy orvosnak írt kérdés, és az orvos válasza is:
"Tisztelt Doktor Úr!
Ön azt írta, h 16 éves lánynak még nincs stabil peteérése ezért nem javasolja a fogamzásgátlót.Szeretné megkérdezni, h akkor hány éves kortól javasolt? 7.-es kora óta menstruál, és kb. 1 éve rendszeresen.
Üdvözletem!
Én ha lehet, akkor 18 éves kor előtt nem szoktam fogamzásgátlót írni."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!