Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
15 éves lány szedhet fogamzásgátlót ha teljesen rendben van vele minden és a menstruációja is beállt és már megkezdte a szexuális életét?
Akkor tessék, orvos véleménye, ha nekem nem hiszel:
"Tisztelt Doktor Úr!
Van egy lányom,aki decemberben lesz 15 éves.Néhány hónapja együtt jár egy fiúval aki 18 éves.Szeretném elvinni nőgyógyászhoz,hogy vizsgálja meg,beszéljenek a fogamzásgátlás fontosságáról és a számára legalkalmasabb fogamzásgátlót írja fel neki.Beszéltünk mi is itthon ezekről a dolgokról,vásároltam nekik gumióvszert is,de szeretném teljes biztonságban tudni.Az a kérdésem,hogy őt még gyermeknőgyógyászatra kell-e vinnem,vagy mehet már felnőtt nőgyógyászatra?Tudom,hogy manapság már nagyon alacsony hormontartalmú készítmények is vannak,de mégsem vagyok teljesen nyugodt. Ön szerint ártalmas-e ebben a korban a fogamzásgátló használata?Ön mit tanácsolna neki-és nekem?
Köszönöm előre is válaszát!
Üdvözlettel: Liza
Kedves Liza! Én még a saját tini lányaimnak sem írtam tablettát, mert ebben a korban időnként többet lehet velük ártani, mint egy terhességmegszakítással. Az óvszer védőképesssége 98%-os, ami nem számít rossznak, és mellékhatása nincs. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc"
És egy másik:
"Tisztelt Dr. Úr.
Lehet hogy volt már erről szó de én azért mégis megkérdezem.
16éves vagyok és szeretnék feliratni fogamzásgátlót.
Ha elmegyek egyedül, szülő nélkül akkor felfogja irni?
És milyen kérdésekre vagy vizsgálatra számitsak?
És ha lesz vizsgálat azért kell valamit fizetni?
Előre is köszönöm.
Az egyetlen lényeges kérdést sajnos nem tetted fel: honnan tudhatod, hogy egyáltalán alkalmas vagy-e a fogamzásgátló tabletta szedésére, hogy van-e jóminőségű peteérésed? Szerintem 16 évesen a szexhez is túl fiatal vagy /ez magánvélemény!/, de a tabletta szedéséhez egészen biztosan! Ha nem akarsz Magadnak a későbbiekre halmozott, esetleg még a termékenységedet is esetleg tartósan negatívan befolyásoló hormonális zavart, akkor ezt a tervedet t kellene értékelned. Szeretettel üdvözöl Hamvas Ferenc"
Hagyjátok már ezt az idétlen "alacsony hormontartalmú fogamzásgátló" szöveget. Utánaolvastál már egyáltalán, hogy miket okozhat?
"A fogamzásgátló hormonkészítmények nem megfelelően alkalmazva őket kifejezetten ártalmasak"
Ezt mondja egy NŐGYÓGYÁSZ. Márpedig a nem megfelelő alkalmazásba beletartozik az is, hogy túl fiatalon kezdi el vki!!!
Ha az óvszert nem érzi elég biztonságosnak, akkor használjon mellé spermicidet, naptármódszert, pesszáriumot, megszakítást vagy bármi olyan dolgot, ami nem hormonális!!!
A kettő módszer együtt már lesz annyira hatékony, mint a tabletta!
Ha most a sok habzószájú kommentelőnek bemásolok ide 20 ellenpéldát, ahol a nőgyógyász szó nélkül felír egy tininek tablettát és azt állítja, hogy nem fogja "egy éltre tönkretenni" (úr isten hol élnek emberek...) akkor hitelesebb leszek?
Egy cseppet sem.
A tabletta szedés úgy működik, hogy ki kell próbálni, ha mellékhatása van, cserélni kell másra, ha annak is el kell felejteni.
De ha nincs akkor nem kell alaptalanul félrebeszélni, hogy szétcseszi a testét, egy éltre tönkreteszi és hasonló ökörségek.
Tehát kedves kérdező!
Elmész nőgyógyászhoz, ő megvizsgál, felír valamit. Szeded 1-2 hónapig, ha mellékhatások jelentkeznek akkor leállsz vele, ha nem jelentkeznek örülsz neki.
Attól meg nem kell félni, hogyha mellékhatás is jelentkezik akkor megnyomorodsz tőle egy életre. Ha mondjuk valami miatt meg kell műteni, akkor a gyógyszerek amiket ahhoz kapsz akkora terhelést jelentenek a szervezetedre, mintha évekig szednél fogamzásgátlót, ráadásul napok alatt fejtik ki a hatást.
Azt pedig még sose hallottam senkitől, hogy nehogy egy tinit megműtsenek (pl. kivegyék a vakbelét) mert az hű de káros.
De, hogy ne essenek a feministák a torkomnak azonnal, döntsél te. Ez itt Dr Krascsenits Géza előadásából van másolva. Pártatlan, tárgyilag írás, értelmezd és dönts ez alapján:
Előnyös, vagy kedvező hatások:
* Menstruációs vérzés mennyiségét csökkenti
* Menstruációs vérzés időtartamát lerövidíti
* Menstruációs ciklust beállítja
* Menstruációs fájdalmat (dysmenorrhea) csökkenti
* Praemenstruatiós szindróma (PMS), illetve premenstruatiós dysphoriás betegség (PMDD) tüneteit csökkenti
* Hyperandrogen kórképeket javítja (zsíros bőr, fokozott / férfias szőrnövekedés)
* Acne (pattanás) képződést csökkenti
* Bőr állapotát javítja, csökkenti a zsírosodást...
* PCO szindróma
* Myoma visszafejlődik
* Petefészekrák ellen véd
* Méhtestrák ellen véd
* Endometriózis ellen véd
Hátrányos, vagy kedvezőtlen hatások:
* Hüvely baktériumflóra változás, ezáltal
* Hüvelyfertőzésre hajlamosít
* Hüvelygombára hajlamosít
* Egyes szervekben a jóindulatú elváltozások lehetőségét fokozza
* Emlő jóindulatú daganata
* Máj jóindulatú daganata
* Bőrelszíneződés (chloasma)
* Emlőfeszülés
* Trombózis készséget fokozza, főképp dohányzással együtt alkalmazva
* Szív és érrendszeri betegségek állapotát ronthatja (látászavar, fejfájás, központi idegrendszeri tünetek)
* Magasvérnyomás (hypertonia) betegséget ronthatja
* Cukorbetegséget (diabetes mellitus) ronthatja
* Hangulatingadozás
* Nemi vágy csökkenés
* Méhsorvadás
A hormonális fogamzásgátló gyógyszereknek nincs közvetlen testsúlynövelő, elhízást elősegítő hatásuk. Több úton okozhatnak elhízást, például étvágyfokozó hatásukkal (amely lehet, hogy csak lelki eredetű), a gestogén hormonösszetevő által okozott fokozott folyadék-visszatartás (ödéma) a szervezetben, a cukoranyagcserét befolyásoló hatásukkal.
A hormonális fogamzásgátlás abszolút ellenjavallatai:
* terhesség;
* thrombosis-hajlam;
* endokrin betegségek (diabetes, hyperlipidaemia);
* cardiovascularis betegségek (súlyos hypertonia);
* rosszindulatú daganatok;
* fertőző májgyulladás (hepatitis) utáni állapot;
* tisztázatlan vérzészavar;
* migrén súlyos formái.
Én már nem is értem, hogy miért nem adják 1-2 éves gyerekeknek vitamin tablettaként?
"Hisz ezeknek már annyira alacsony a hormontartalma!"
"Hisz mennyivel jobb, mintha nem is védekezne, vagy akármi mással tenné azt!"
"Hisz tök jó...."
"Elmész nőgyógyászhoz, ő megvizsgál, felír valamit. Szeded 1-2 hónapig, ha mellékhatások jelentkeznek akkor leállsz vele, ha nem jelentkeznek örülsz neki.
Attól meg nem kell félni, hogyha mellékhatás is jelentkezik akkor megnyomorodsz tőle egy életre."
Aha...szerinted ennyi az egész?
Ha szar, akkor abbahagyja és kész?
Csak tudod mi a probléma? Hogy nem tudod, mi lesz akkor, ha abbahagyja.
Persze tök logikus, hogy ha hízik, gombás lesz, lecsökken a libidója stb, akkor abbahagyja.
És ha nincs semmi gond és szedi x évig..aztán abbahagyja..és HOPP: az eddig tökéletesen rendszeres ciklusa ELTŰNIK... ?
Volt peteérés, nincs peteérés.
És ez bizony elég gyakran előfordul. Aztán ha babát szeretne, mehet nőgyógyászhoz, hogy egyáltalán legyen peteérése.
Ez a gond a tabival. Attól,hogy látszólag semmi probléma nincs vele, még nem tudhatod, hogy KÉSŐBB milyen hatással lesz.
"És ez bizony elég gyakran előfordul."
Aha, 1000-ből egyszer? 1500-ból egyszer?
Tudom, tudom, mindenkinek van egy ismerőse, akinek az anyukájának a barátnőjének az unokatestvére pont megszívta.
Attól, hogy nekem volt egy autóbalesetem 10 éve még nem követezik, hogy mostantól járjon mindenki gyalog, mert úristen az autó az ördög játékszere! 1:100.000-hoz volt rá az esélyem, mégis összetörtek. Megesik, ettől még nem az autó a hibás.
Tudom, hogy ezt szörnyen nehéz felfogni olyanoknak, akik már eleve eldöntötték, hogy szerintük cián-káli van a fogamzásgátlóban.
Tessék összehasonlítani az ELŐNYÖKET a HÁTRÁNYOKKAL (merthogy igen, azok is vannak ám szépszámmal!) és ez alapján dönteni.
Mégegyszer leírom,mert úgy látszik ezt a sort átugrottad.Nem koma asszony,sogórnő és barátnő pletykálta,hanem VELEM történt meg,saját tapasztalat.Nem eldöntöttem,hogy cián van a tablettában,hanem megtapasztaltam,hogy bizony bajt okoz.NEM LEHET GYEREKEM,mert nincs peteérésem.Ez van a mérleg egyik serpenyőjében.A másikban,hogy szebb lett a bőröm,a körmöm és a hajam.Azt hiszem az előny nem vetekszik a veszteséggel.
Te is szembenézhetnél vele,hogy van ilyen és nem 1000-ből egyszer.Meggyőzni persze nem foglak,mert te is eldöntötted,hogy neked ez jó!
Nem döntöttem el, hogy szar. Tudom, hogy vannak előnyei, és azt is tudom, hogy mindekinek a saját dolga mérlegelni.
De attól még 15 éves korban NEM SZABADNA fogamzásgátlót szedni.
Érted? Mert sokkal nagyobb az esély rá, hogy később gond lesz, mint ha 18-20 évesen kezdi el.
Felfogtad?
Nekem nem azzal van a bajom, hogy tabit akar szedni, hanem azzal, hogy 15 éves korban!!!!
De persze azt csinál, amit akar. Én csak leírtam a véleményem (meg egy orvosét is).
Jah és még vmi. Te is csak hasraütéssel mondtál egy számot.
De honnan veszed, hogy csak 1000ből vagy 1500ból 1 nő szívja meg? Honnan tudod, hogy nem sokkal több?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!