Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Szerinted az ember ki kell próbáljon valamit ahhoz, hogy el tudja dönteni, hogy akarja/szereti-e, vagy sem?
Azért tettem ebbe a kategóriába a kérdést, mert az ismerősömmel ilyen téren jött szóba a dolog.
Szerinte amíg az ember ki nem próbál valamit, addig nem jelentheti ki, hogy azt ő nem szereti/akarja/vágyik rá.
Tehát: nem mondhatod azt, hogy nem szeretsz repülni, míg ki nem probáltad, nem mondhatod, hogy nem szereted a drogokat, míg ki nem probáltad és nem mondhatod, hogy heteró vagy, míg a saját nemeddel ki nem próbáltad.
Én meg úgy gondolom, hogy egyáltalán nem kell kipróbálni valamit, hogy tudjam "na ezt biztosan nem szeretném". Szerintem el tudom dönteni anélkül is. De ilyenkor mindig megkapom a "honnan tudod, hisz sose próbáltad?" szöveget.
Én nem tudok érvelni ellene, mert a másik egyáltalán nem így működik, így nem tudok sem példát, sem érvet felhozni ellene.
Ti mit gondoltok erről?
Az ismerősöm nagyon fűz, hogy próbáljak ki valamit, amit én nem szeretnék (mert nem vágyom rá, nem kívánom) és nem tudom, hogy hogyan értessem meg vele, hogy nem kívánom, úgy, hogy közben sose próbáltam.

A drogoknál első körben nem magát az élményt érdemes nézni, hanem azt hogy mi lesz a használóval hosszabb távon, milyen irányba viszi el a személyiséget.
A komolyabb drogok olyan betekintéseket, örömérzést-boldogságot adnak amit sehogy máshogy nem lehet megtapasztalni. Ennek viszont ára van, minél többet használja az ember annál súlyosabb. Pont ez a csapda az egészben, hogy valaki aki kipróbálja még nem tudja milyen. Amikor viszont kipróbálta rájön de egyből függővé is válhat (hiszen lehet a legjobb élményként éli meg az életében). Viszont hosszú távon meg a drogok több szenvedéshez vezetnek, ezért nem biztos hogy érdemes velük szórakozni.

Magyarán az ismerősöd búza vagy biszex és púzón akar durrantani.
Hetero viszont az aki incifincit sem vágyik a saját nemével semmire! Az ismerősöd csak manipulálni akar. S a kutyagumis példa nagyon jól megállja a helyét jelen esetben.
Nyugodtan mond neki, köszi de én biztosan tudom, hogy nem vágyom rá, úgyhogy kérlek hanyagolj a f.szságaiddal.

Az ismerősöd egy logikai hibát követ el az érvelésében (ha valóban így hangzik el).
A "honnan tudod, hisz sose próbáltad?" már csak arra vonatkozhat, hogy tetszene e a dolog vagy sem.
Arra, hogy egyáltalán kipróbálnád e vagy sem, arra ez nem helytálló ellenvetés.
A lehetséges válasz: Igen, lehet, hogy tetszene, de nem próbálom ki, mert a gondolata is taszít (nem fér bele az értékrendembe/eü-i kockázatai vannak stb.)
#1 köszönöm a példát. Én nem tudtam akkor semmi olyant mondani, amire ne az lett volna a válasz, hogy "amúgy szerintem kipróbálnám". Erre a durva példára nem gondoltam :))
#2 persze, nálam alapból tiltó listán vannak, több okból is. De a kérdés nem erre szól, de akár szólhatna is erről (szerintem senki ne próbáljon ilyeneket).
#3 én nem feltétlenül fogalmaznék ilyen durván. Ő teljesen ilyen "kipróbálom és tanulok belőle" fajta. Az, akinek tapasztalnia kell, hogy fejlődjön. Én meg sokkal inkább az, aki utána jár, gondolkodik rajta, mielőtt bármit is meglépne. Nem tudom, lehet van benne manipuláció, de az is lehet, hogy csak "jót" akar, mert azt hiszi segít nekem ha többet tapasztalok. De egyet értek, szerintem el tudom magamnak dönteni, hogy vágyom-e valamire s ha nem, akkor nem teszem meg.
#4 nem feltétlenül akarom meggyőzni, csak próbálom megértetni vele, meg másokkal, hogy miért nem akarom kipróbálni :)) Nehéz amikor mindenki másképp látja/gondolja.
#5 van bennem is egy ilyen amúgy. Sőt, történt már meg.
#6 Köszönöm, egyetértek, csak gyakran elbizonytalanodom.
#7 nem pont ez a helyzet, azt meg nem igazán tudom, hogy a bi-nél hol a határ. De köszönöm, megpróbálom majd megértetni vele, hogy a nem az nem.
#8 na igen. Az alap gond nem feltétlenül azzal van, hogy nem tetszene (valószínűleg nem, vagy nem igazán), hanem hogy egyáltalán meg sem akarom próbálni, nem hiányzik vagy vágyom rá, szóval inkább kihagyom.
Köszönöm, ez tényleg egész jó rálátás.
Mindenkinek köszönöm, ha szeretnétek, nyugodtan lehet még válaszolni.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!