Lányok, milyennek láttok egy nihilista srácot?
Megkérdőjelezi a konvencionális értékeket annak ellenére, hogy tud/akar nem állít a helyébe más értékrendszert. Bár kényelmi okokból próbál az aktuális szociális normák között maradni, de mivel ezt gyakran szellemi korlátként éli meg, így elég aszociális. Nem társít célt egy élőlény létezéséhez sem, elveti a felsőbb hatalom létét és nem hisz a túlvilági életben. Saját életéhez sem rendel semmilyen magasztos célt, mint például jól fizető állás, lakás, család, köztisztelet vagy tudás.
Nietzsche szerint:
„Mit jelent a nihilizmus? – Hogy a legfőbb értékek elértéktelenednek. Hiányzik a cél; hiányzik a válasz a »miért?«-re.”
Tisch Ferenc: (ezt csak idézve olvastam egy esszében)
"A nihilben az ember csak van. Nincs előre, nincs hátra, nincs cél, nincs értelem, csak ül, vagy fekszik és néz, eszik, iszik, alszik, csinálja, amit mondanak neki, amit maga körül lát, megy a kitaposott úton, és nem kérdezi, hova vezet."
17/f
Akit érint, érti... De hát legyen jó napod:
- konvencionális - megszokott, általános, hagyományos
- aszociális - ez az, amit ma mindenki az 'antiszociális' kifejezés alatt ért(hibásan)
Ne haragudj, hogy ezt mondom, de engem halálra idegesítene egy ilyen srác.
Céltalan, ahogy magad is írtad, és csak úgy "van". Az ilyen mellett én kb semennyire se tudnék meglenni, de ez csak az én temperamentumomból ered, nyilván vannak kicsit nyugodtabb természetű lányok, akiknek nem okozna gondot a dolog. De engem kifejezetten zavarna, hogy olyan érdektelen, könnyen irányítható, és valljuk be, cseppnyit a lusta jelzőre hajlik a dolog. De ez csak az én szemléletem, persze. Mondjuk hosszú távon főleg zavaró lehet, hogy nem célja az állás, lakás, stb dolgok. De te életed, te tudod. Vannak, akik a híd alatt csövezve is nagyon boldogok a téli -10 fokban, lehet, te is efféle leszel majd :)
#13 köszi a választ
Imádok programozni, csinálom is, bár még csak hobbi, így magamat ismerve valószínűleg infó irányba sodródok. Tisch Ferenc idézetet ellenvéleményként írtam be, nem vagyok könnyen irányítható, sőt. Viszont végtelenül lusta vagyok, ez tény:)
Egy kicsit félre mentél szerintem. vagyis inkább ferenc testvér ment félre. (bár nem tudom ki az, lehet nem illene kritizálni de mindegy :D )Amit ő ír az inkább a depresszió mint a nihilizmus.
AZ teljesen oké, hogy nem fogadod el a klasszikus értékeket, és hát persze, hogy nem tudsz helyére mást állítani (azért nem véletlenül klasszikus értékek). Őszintén szólva azt is megértem, hogy miért nem rajongsz a körülvevő szociális környezetnek. Felsőbb hatalmat is el lehet vetni. De például egy jó állást, lakást már nem kéne a magasztos cél kategóriájába besorolni. Mert az nem az. Az inkább a minimum. Hisz attól, hogy nihilista vagy te még magadnak teremthetsz jó életet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!