Hölgyek? Hogyan viszonyultok a nálatok alacsonyabb végzettségűhöz (diploma vs érettségi)?
A kérdésemet egy nemsokkal ezelötti kérdésben lévő válasz ihlette meg egy társkeresővel kapcsolatban, hogy egyes embereknek van pofája ráírni egy diplomázott nőre (a típustól most tekintsünk el), valami olyan indokkal, hogy ő egyetemet végzett és emiatt ő mennyire nagyon másképp gondolkodik.
Arra lennék kíváncsi, hogy, a többség hogyan viszonyúl ehhez. Jómagam érettségi után terveztem egyetemre menni, de beszéltem pár ismerőssel arról a szakról amire jelentkeztem és megmondom az őszintét elvették a kedvem az egésztől. Olyan órákról meséltek (matek), hogy van egy szám pl 4 és be kell bizonyítani erről a 4-ről, hogy ez nem kerek szám. A magyarázatot azt hallottátok volna:D. Az ilyenek miatt döntöttem úgy, hogy nem megyek egyetemre hanem anélkül ugrok neki a nagybetűs életnek.
Most egy diplomázott nő szemében ezért kevesebb lennék?
Értem én, hogy vannak dolgok amikről nem tudunk beszélni, de ezzel az erővel csak szakmabeli nőkkel kéne beszélgetnem, mert akármilyen egyetemet végeztem nemhiszem, hogy el tudok beszélgetni egy orvossal a kemoterápia hatásáról az emberi szervezetre és ő sem nagyon tudna egyezkedni velem az Objektív C fortéjairól.
Nem értem, egy kapcsolatba csak a szakmáról lehet beszélgetni, életembe nem láttam még olyat, hogy a feleség megkérte a férjét, hogy magyarázza már el prezentávióban, hogyan építette fel a tetőteraszt.
22:41, igazából a bulik miatt meg a társaság miatt hiábztatom magam, de ez egy olyan szak ami tipikusan abból áll, hogy éjjel nappal tanulni kell a sok szarságot ami a szakmának k 10%a, aztán a való életbe két nap után elfelejted. Nem mentem és most egy részben saját tulajdonú cégnél vagyok elég magass keresettel. Ki tudja hol lennék most az egyetemen
Ismeretség: Nem végeztem egyetemet, de rengeteget nézek natgeot éd discoveryt, nyilván nem szakszerűen, de elég sokmindenhez hozzátudok szólni
"a diploma, az diploma"
Mióta megjelentek olyan iskolák, mint pl. a Kodolányi, ez a kijelentés erősen átértékelődött - plusz a bolognai rendszer csak lejjebb rúgta a szakadékba a magyar felsőoktatást.
"Nem mentem, és most egy részben saját tulajdonú cégnél vagyok elég magas keresettel."
Tessék! Akkor te sikeres ember vagy, jó fizetéssel, amit elég sokan nem mondhat el magukról ma, főleg a közszférában dolgozók, de volt szerencsém könyvelő irodában dolgozó könyvelőhöz 80 ezer Ft-os fizetéssel is, szóval...
Sejtettem, hogy valaki kiragad majd valamit a hozzászólásomból és kiforgatja a szavakat.
Igen, a diploma az diploma. Mint ahogy reálisan tudom, hogy nem mindig számít, de azt is leírtam, hogy vannak szakok, amiket igenis érdemes elvégezni. Lehet itt kifogásokat keresni, meg hibáztatni a rendszert, de ha van egy szak, ami évente nem 1000 embert termel, és ami igazán érdekel, és amit érdemes végigjárni, azt végig kell.
Nem az érdekel, hogy miről van papírja. Hanem az, hogy értelmes ember-e vagy sem.
Ha egy idióta, akkor magasról teszek rá, hogy milyen diplomája van. Ha meg értelmes, akkor az sem érdekel, ha csak érettségije van.
Viszont erre: de ez egy olyan szak ami tipikusan abból áll, hogy éjjel nappal tanulni kell a sok szarságot ami a szakmának k 10%a, aztán a való életbe két nap után elfelejted." szeretnék reagálni:
Minden szakon tanítanak "felesleges" dolgokat. De ennek számos oka van...
1. Egy szakágon belül is vannak irányok. Pl. ha én nőgyógyász leszek, akkor baromira semmi hasznát nem fogom venni annak, hogy mikrobiológiából megtanultam, hogy az xy baktériumot milyen táptalajon tenyésztik. Viszont annak meg, aki az egyetem után orvosi mikrobiológusnak akar menni, annak nyilván fontos. És mivel az orvosi egyetemnek minden leendő orvosnak alapot kell adnia (tehát a leendő nőgyógyásznak és a mikrobiológusnak is), így nyilván több mindent meg kell tanítani.
2. Edzés. Az agyadat is edzeni kell, pont úgy, ahogy az izmokat. Az agy edzése pedig a tanulás. Minél több dolgot tanulsz meg, annál több dolgot tudsz később megtanulni.
3. Attól, hogy egy adott dologra nem fogsz pontosan emlékezni, arra azért emlékezni fogsz, hogy hol keresd. Nekem is van egy rakás dolog, amire már nem emlékszem, de mikor szükségem van rá, tudom hogy hol és hogyan keressem meg.
Nem számít kinek, milyen végzettsége van, mert:
1. attól,h pl. villamosmérnök diplomája van még lehet hülye, akivel egy értelmes szót nem tudsz váltani
2. attól,h 'csak' érettségije van még lehet sikeres, akivel lehet beszélgetni
3. a könyvelőket ne bántsd, van aki szereti, én nagyon lenyűgözőnek tartom a számvitel játékát, kontírozást, ezért is tanulok -részben- közgazdásznak :)
4. jobb érettségi után ugrani a nagybetűs életbe, mint mondjuk potyázni bölcsész karon...
"Sejtettem, hogy valaki kiragad majd valamit a hozzászólásomból, és kiforgatja a szavakat."
Felhívtam a figyelmed arra, hogy az évek folyamán sajnos nagyon lezüllesztették a felsőoktatást, erre élő példák a Kodón végzettek. Nem viccből írják álláshirdetésekhez, hogy Kodolányin végzettek inkább ne pályázzanak.
A diplomától nem leszel teljes egészében művelt. A diploma arról ad információt, hogy te elsajátítottál egy adott területről bizonyos mennyiségű tudást x idő alatt. Tehát egy orvosi diplomával a zsebedben nem garantált, hogy megérted pl. a repülés alapelveit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!