Valójában szabad tejterméket inni/enni ajak/nyelv piercing szúrása után?
Hogy mért NEM szabad inni tejet (ami úgy gondolom Tévhit csak még nem dőlt meg), annak már utánajártam és összeszedtem pár dolgot azoknak akik a kérdésre keresik a választ.
Ahány helyen néztem annyiféle választ olvastam.
Top 3 ami leginkább kering:
1. Tejben lévő gomba miatt.
2. Tejsav - A tejsavban lévő baktériumoknak gyulladást okozó hatása van.
3. Tejben lévő baktériumok miatt - bekerülnek a sebbe és gombás fertőzést okoznak.
1. A tejben biztos nincs gomba (wikipédia: Tej).
2. A tejsavnak semmilyen ilyen hatása nem bizonyított, sőt az emberi szájban megtalálható az a baktérium (Lactobacillus) mely biológiai erjedés útján tejsavat állít elő (wikipédia: Tejsav).
3. Tejben csak a tejsavban vannak baktériumok amik egyébként nem, hogy nem okoznak gombásodást, de még a hüvelygomba ellen is javasolják természetes megoldásnak (az már kérdéses, hogy tényleg működik-e).
Kicsit utánanéztem a foghúzás utáni tejtilalomnak is.
Itt már kicsit hihetőbb elmélettel magyarázzák a dolgot.
Nagyjából mindegyik fogászati weblapon ugyanaz van:
"Ne igyál tejet foghúzás után 2-3 napig azt CSŐ!!!!"
Hogy mért az már mindegy. 1-2 oldalon azért próbálják elmagyarázni.
Ebből 2 ami érdekes.
1. "Kerüld a tejtermékeket mert a tejben lévő fehérje kitűnő táptalajt biztosít a baktériumoknak, amelyek elszaporodva gyulladást okoznak" ----- Akkor mért csak tejterméket? Akkor igazából semmi olyat nem szabadna enni, inni amiben sok fehérje van. Tehát csirkét, rizst, halat, tojást, sajtot, babot, borsót, jah meg nagyjából semmit mert mindenben van fehérje szinte :)
2. "Egy szájsebészetes oldalon olvastam, hogy szájműtét után azért kell kerülni a tejtermékek fogyasztását mert a tej tovább erjed a szájban és a baktériumoknak ez remek táptalaj" ----- Az tény, hogy a tej az képes továbberjedni a tejsavban lévő bacik miatt, így lesz az aludt tej is ami régen a tejföl volt. De az erjedési fázis is 1-2 napig tart. Meg hát b*szki ahhoz PIACI/HÁZI FRISS TEJ kell nem a boltban kapható tejek amit általában a legtöbben isznak - abból sose lesz aludt tej - nem képes tovább erjedni, helyette megromlik.
Az meg szintén érdekes, hogy fogászati és szájsebészeti oldalakon 1-2 napokat írnak míg piercingnél 1-2 hetet pedig kb. ugyanannyi a gyógyulási idő.
Egyébként sok, helyen olvastam, hogy tejet ittak és semmi bajuk nem lett, ahogy nekem se (minden nap 2 dl tejes kávéval indítottam utána fertőtlenítés).
Szerintem arra elég lenne figyelni, hogy a gyógyulás ideje alatt sokszor fertőtlenítve legyen (fogmosás, szájöblítő), úgy tuti nem kerülnek baktériumok a sebbe és nem fog begyulladni. Ha valakinek mégis begyullad az nem az miatt mert tejet ivott. Nekem is begyulladt, de lemegy idővel. Ez szerintem inkább az miatt van mert így reagál a szervezet az idegen anyagra de ez is egyénfüggő, ahogy a gyógyulási idő is. Az meg, hogy tejet inni nem szabad, faszs*gnak tartom.
Szia!
Valójában szabad, de erősen nem ajánlott!
1. Tejben lévő gomba. Milyen tejben, milyen gomba és hol hallottál erről? Én ezt a szóbeszédet sosem hallottam még. Tejben baktériumok vannak és nem gombák. A baktériumtartalmas "mítosz" pedig igaz.
2. Tejsav? Most ez valami romlott tejes dolog? A tejben nincs tejsav, pH értékét nem a tejsav adja... (Ellenben a tejből erjeszthető többek közt tejsav is, ami önmagában egy gyenge sav és csak a fogszuvasodást "segíti".)
3. Tejben csak a tejsavban... Tessék? Most tejben, vagy tejsavban? A tejsav kontra hüvelygomba szerintem értelmetlen, mert a tejsav nem olyan jól disszociál, fertőtlenítő hatása nincs. Igaz, hogy a hüvely savas kémhatású és ez nagyjából megfelel a tejsav kémhatásának, de a hüvelygomba élőlényei nagyjából azt a környezetet szeretik (savas, nedves, meleg, anoxikus vagy anaerob, de akad aerob baci is).
Szóval ez a három? Fura, mert én még egyiket sem láttam sehol. Lehet én nem vagyok naprakész mostanság, de ezekről a fantazmagóriákról mostanáig nem is hallottam sosem.
A lactobacillus valóban éldegél a szánkban, több más kis élőlénnyel együtt. Gyakorlatilag nem csak a szánkban él, de a szánkban élők nem nagyon okoznak gondot. Igen, valóban ők azok, akik a tejből képesek tejsavat "erjeszteni".
Aztán ott ez a "Tejsav - A tejsavban lévő baktériumoknak gyulladást okozó hatása van. " dolog. Nem egészen értem. A tejsav önmagában egy szerves sav. Nem élőlény és nincs benne baktérium. Ugyan lehetnek olyan tejsavas oldatok, amikben baktériumok élnek, de ezek többsége valószínűleg ártalmatlan. (De ha úgy nézzük E. coli is él a szánkban, mégis az ivóvíz minőségének meghatározásánál alaptényező az E. coli szám..., és az E. coli nagyon komoly dolgokra képes. Persze ahhoz olyan közeg kell. De ez szinte minden bacira igaz. Ha megkapják a lehető legjobb közeget, halálosak lehetnek.)
Továbbá hogy a fityfenébe okoz gombás fertőzést a baktérium? :D A két élőlény teljesen más. Persze sok kapcsolat van a kettő között és olykor egyik a másiknak lehet együtt élő párja is, de ez így akkor sem stimmel.
kicsi off: Hogy készül a bolti tej?
Boci+tej=Tehén, Tehén+élelem (tehénnek adott takarmányok és víz) =Tehén+trágya+tehénhúgy+tej
Nos, ezt a tejet szűrik, majd a modern országokban nagy főzőüstökbe vezetik, bizonyos hőfokon, bizonyos ideig főzik, fölözik (gyakorlatilag a tejzsír és cukor egy részét kivonják belőle további más dolgok gyártásához), szárítják (ellenáramos meleg levegő befúvatással egy szárító kolonnában) így lesz egy tejpor. Ezt oldják újra fel és adnak hozzá mesterségesen egy csomó szart (jó esetben persze csak keveset).
Ezt csomagolják/palackozzák/zacskózzák, majd szállítják. Ez a bolti tej, amiből 0,1%, 1,5%, 2,8%, 3,5% és 5,5%-os kiszereléseket szoktak gyártani. Aki ivott már valaha tehénből tejet, az tudja, hogy még az 5,5-ös tej sem közelíti meg a friss tejet (kb 10%).
A bolti tejek nagy része hígítás miatt olcsóbb, illetve mert tápanyagban sokkal szegényebb. Tejfehérje tartalma kevesebb, ásványanyag tartalma kevesebb, vitamintartalma kevesebb. Bár ezeket törvényileg szabályozzák, de általában gyártás közben kerülnek bele egyéb forrásokból. A tejnek a zír és fehérjetartalma illetve tejcukor tartalma az elsődleges energiaforrás, a többi növekedéshez szükséges nyomelemek, vitaminok...stb-k, és víz. Mivel a baktériumok egy része hőellenálló (sima pasztőrözésnek ellenáll, az UHT folyamatoknak már nagyon kevés része áll ellen, viszont gyermekként fogyasztva jótékony hatásuk van) így marad a tejben még baci. Sajnos nem olyan minőségben, hogy pont jó legyen, de marad.
Akármennyire hígított a tej, marad benne zsír és cukor (későbbiekben fontos) és igen, tejfehérje is.
Ugyan van EU rendelet a tejre (lásd reggeli italok), de kiskapuk is vannak...
Nos, szóval jöjjön a folytatás:
Fehérje táptalaj a baciknak. Nos igaz is meg nem is. Csak fehérje nem jó táptalaj. ...baktérium gyulladást okoznak. Nem egészen jó ez sem. A baktérium okozHAT gyulladást, de nem jelenti, hogy okoz is.
A szájsebészetes oldal már több normális dolgot említ, de még az se teljes. Való igaz, hogy a tejtermékek tejből készülnek és a tejtermékek tovább erjednek a szájban és az is nagyon igaz, hogy a tejtermékek szájban maradó része tökéletes táptalaj. Itt sajnos te csak a TEJ-re figyeltél, míg ők TEJTERMÉKet említenek. Igaz, a bolti tej és csak tejtermék. Az is igaz, hogy tovább erjed. Akármennyire pocsék a bolti tej, de van benne a tejből származó anyagokból... így ugyan úgy erjed. Aludt tejet azonban valóban nem tudsz belőle csinálni a pasztőrözés végett.
A fogászaton 1-2 napot írnak? Nekem fogászaton és szájsebészeten is dolgoznak ismerőseim, én is jártam már másik fogdokinál és szájsebésznél. Nekem 1 hetet írtak és mondtak. Szájsebészetnél fontosabb ez az idő. 1-2 napot a forró és fűszeresre írtak/mondtak.
és akkor jöjjön a valóság:
A tejben tejzsír van, tejcukor van. A tejtermékek 99,9%-ban van ezekből. A fehérje nem lényeg itt!
A tejzsír hasznos dolog, főleg azok tudják, akiknek gyakran ég a gyomruk. A tejzsír nagyon tapadós, felragad mindenre. (A gyomor esetében védi a gyomorfalat egy ideig.) Ebbe a zsírrétegbe a tejcukor szívesen ülepedik bele. Tejtermékek esetén még más is.
Ez a zsíros, cukros réteg az, ami tökéletes táptalaj. A száj pedig tökéletes keltető (megfelelő pH, meleg, pára, oxigén). Ebben bizonyos bacik túlszaporodnak, amik a sebbe jutva nagyon csúnya gyulladást okozhat.
Megoldás? Alapos szájhigiéné. Óvatos nyelvmosás...stb.
Azért nem ajánlott és azért 1-2 hét, mert az emberek 85%-a nem tudja, hogy mi az alapos. Azért 1-2 hét, mert míg szájsebészetnél a seb gyógyul, addig a nyelvpiercingnél egy fém marad ott, ami lassítja a gyógyulást. Amúgy a nyelv gyógyulása nagyon gyors, ha olyan sebességgel gyógyulna, mint egy köldök vagy szemöldök ékszer, akkor 3-4 hónapos lenne a tejtilalom.
Két hét alatt gyógyul be annyira, hogy ez már ne legyen baj.
Első nap nem ajánlott enni. Ajánlott azonban sok hideg víz és jégkocka szopogatás és mellette Corsodyl vagy Phlogosol oldatos öblögetések sorozata.
Második nap könnyű ételek.... mivel neked is van, így ismered, hogy mit kell és mit nem szabad.
Tej és tejtermék azért nem, mert ugyan könnyű őket enni/inni, de a piercingre is rátapad, ami mivel mozog, így a rátapadt "táptalajt" a beletapadó bacikkal együtt a nyelv közepébe tudják vinni. Ott aztán gyulladás jöhet létre...stb. Mivel egy testékszerezőnél ez sokat számít, hogy ne legyen csesztetve, így az elméleti 4-5 napból inkább 7-14-et csinál, csak hogy biztosra menjen. Aki meg akar nyelvékszert, annak megéri így és úgy is. (Csak sokan, főleg a közönségesebb réteg alattiak, mennek, csináltatnak, leszarják a kezelést és mennek vissza panaszkodni és fenyegetőzni... mivel el lett mondva, így hiába fenyegetőznek. Általában azért van itthon is, hogy alá kell írni egy beleegyező nyilatkozatot.
Szóval így összességében. Igen, te is sok jót írtál le. Te jól kezelted a sajátod, és mindenki magából indul ki, de ettől függetlenül van, aki csak kiszúratja és nem érdekli onnan kezdve. A gyulladás normális, jól írtad, hogy miért. A gyógyulási idő ugyan egyénfüggő, de nem tök mindegy az ápolás mikéntje és hossza sem.
Gyakorlatilag szabad tejet inni, de utána öblögetni kell.
Szóval a tévhit, nem tévhit itt csak félig. Szóval tejet szabad inni, de csak saját felelősségre. (Tehát aki ért hozzá, nyugodtan. Én is joghurtoztam, tejeztem, műzliztem, kakaóztam, shakeeztem...stb, de miért? Mert tudom, hogy mit csinálok és utána rendbe is raktam a számat. Gyorsan gyógyult, sok sok éve. Szóval én megértelek, de hidd el, vannak olyanok, akik a kezelést sem értik sokszor.)
Igazából, ha van időd, linkeld már be nekem ezeket a hülye oldalakat, ahol marhaságokat írnak. (legalábbis a top3 keringő dolgokat)
Továbbá remélem, hogy sikerült elmagyaráznom. Minden jót! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!