Milyen körülményekkel jár el tüntetni egy tetoválást, hogy abból ne látszódjon semmi és mennyi ideig tart?
Jelenleg nincsen tetoválásom, de szeretnék csináltatni majd egyet, de ha még is meg unnám egy idő után, akkor mire számítsak?!
Köszönöm.
Függ a mérettől. Egy kisebb minta 30-40 ezer forint.
Az alkalom meg lehet 5-10 vagy több is.
Illetve mivel kell hagyni 4-6 hetet a gyogyulasnak 2 alkalom közt így 1-2 évig is elhuzodhat.
Csak akkor marad heg ha szó szerint szarrá lövik a bőrt.
Odafigyelessel nem lesz heg.
Kedves kérdező!
Tetováltatni tényleg sok helyen lehet és nagyon sokféle technikával. A mai modern festékek, tehát nem a golyóstoll és tustinta, ha jó, ügyes művész keze által kerülnek a bőrbe, akkor egy tartós, szép mintát adnak ki. Elméletileg a tetoválás egy életre szól, gyakorlatilag mégsem.
A tetoválás a bőr irharétegébe kerül. Innen több opcióval is ki lehet a festékpigmenteket vonni.
Régen erre egyetlen egy módszer volt, a nyúzás. A mai napig létező módszer. A nyúzás esetében a minta nagyságától függ, illetve az ezt elvégző személy jártsságától, hogy marad-e nyom vagy sem. Kisebb felületen a bőrnek a tetovált részét kimetszik, lenyúzzák, majd a sebet összevarrják. Egy ügyes plasztikai sebész megoldja úgy, hogy a műtét után egy-másfél évvel már nem látszik a nyoma sem. De persze van esélye annak, hogy a sebvarrás helye látható lesz (vékony, fehér, pigmenthiányos bőrcsík, mint egy stria, amit bőrszínhez hasonló pigmentel fel lehet tölteni - orvosi tetoválás - és így az év legtöbb napján nem lesz feltűnő sem.)
Létezik halványító krém is, ami erősebb, a bőrbe kicsi hatásfokkal beszívódó vegyi anyagokat tartalmaz, amit úgymond a festékpigmenteket roncsolják. Eltávolító krémnek hívják, de ezzel az eljárással a tetoválás legfeljebb is csak 40-50%-osan "távolítható" el, azaz ott marad minden, de sokkal halványabban. Ezt legfeljebb annak jó, aki elfedni szeretné a mintát egy másik mintával és ezért halványítja, de személy szerint én sem javaslom.
A következő a "Rejuvi" névre hallgató technika, ami igazából nem más, mint egy tetoválógéppel és erre készült folyadékkal való "kimosása" a pigenteknek. Lényegében a tetoválást rejtő bőrfelszínt újra megnyitják és a pigmenteket ezzel részben el lehet távolítani. Maximális hatásfoka 15-20 kezelés után is legfeljebb 70% körüli, tehát ez is csak halványít. A csak fekete festékkel készült tetoválásoknál van esélye a 85%-os hatásnak, ami annyira halványítja, hogy másfél-két méterről nem látszik, de közelről igen. Az eljárást a pigmentfélretermelődés és pigmenthiányos bőrfelület újrapigmentálásából vették át, ami a bőr saját pigmentjeinél jól működik, de idegen pigmenteknél nem tökéletres.
A következő eljárás az egyszerű, fix hullámhossz tartományú lézeres eltávolítás. Ennek a lényege, hogy koncentrált, középerős lézerrel a pigmenteket roncsolják, széttörik annyira, hogy a bőr saját rendszere a pigmentmaradványokat elkezdi felszívni és a májon és vesén keresztül kiválasztani a test. Hatásfoka 95% közeli. Zöld, sárga és bizonyos kék pigmenteknél nem nagyon jó a hatásfoka, de a vörös, fekete, szürke és fehér festékekre jó. Már kevés helyen használnak ilyen eljáráshoz való gépeket. (Leginkább a régi lézeres szőrtelenítéshez hasonló gépek, vagy azok átalakításából csinált gépek) Legalább 10 alkalom kell az eltávolításhoz. Minden alkalom fájdalmas, jobban fáj, mint maga a tetoválás folyamata. Egy-egy kezelés után a bőrön égési sérülési nyomok jelentkeznek, mint a hólyagok, vörös bőr, amik érintésre fájdalmasak, nagy odafigyelést és alapos utókezelést igényelnek. Nagyjából másfél havonta lehet egy alkalmat csinálni, és alkalmakként nagyjából 8-12%-os halványítást csinál.
A következő módszer az egyszerű, kapcsolt lézeres eltávolítás. Itt már nem fix tartományú a lézer, és nem állandó, hanem impulzusos. Előnye, hogy kevésbé fáj, kicsivel nagyobb a hatásfoka, de így is fájdalmas eljárás. 10-12 alkalom után 98-99%-os eltávolítás elérhető vele. Ez már a sárga, zöld és kék pigmentekre is jó, bár azoknak több alkalom kell a tökéletes végkifejlethez. Szintén ápolni, kezelni kell. Ennél nagyjából havi 1 alkalom lehet.
Az utolsó eljárás a VIS tartományban teljes, az UV és IR tartományban részleges hullámhosszokat használó teljes mértékben állítható lézeres eltávolítás. Szintén impulzusszerű, a gépet kézileg lehet szabályozni a hullámhosszok tekintetében. 99,99% a végső hatásfoka. Ennek eléréséhez szintén sok alkalom kell, a mintától és a felület mértékétől függ, hogy pontosan mennyi. Ügyes kezű, hozzáértő személy egy-egy alkalmat mindennel együtt egy óra alatt simán letud, ebből a kezelés 5-15 perc. Fáj ez is.
Összeségében: heg akkor marad, ha rosszul van utókezelve, vagy hegesedésre hajlamos az illető, hozzá nem értő személy végzi az eljárást. Ha hegesedésre hajlamos valaki, annak a tetoválás sem ajánlott.
A következő pedig személyes tanács:
A tetoválás, még a drága helyen is olcsó, legalábbis ahhoz képest, hogy az eltávolítási folyamat teljes egésze, a kezelések ára és az utókezeléshez használt dolgok összeségét nézzük.
Fájdalom oldaláról az eltávolítás sokkal rosszabb, pláne, ha olyan helyen van a tetoválás.
Ne emiatt ne csináltass tetoválást. Viszont ne azért csináltass, mert jó muri, vagy menő, vagy mert másnak van, pláne ne olyat, amit annyira tucat és legfeljebb is csak hirtelen fellángolás.
Aki tetoválást szeretne, annak tanácsolom, hogy alaposan gondolja át jól, hogy mit is akar, miért is akarja. Ha már biztos a dolgában, akkor várjon még vele egy évet és akkor gondolja át újra. Ha utána is biztos benne és abban is, hogy nem bánná meg, mert hozzá fog tartozni, a része lesz és nem más miatt csináltatná, hanem csak magáért, akkor keresgéljen, hogy kinél fogja megcsináltatni. Nem a legrágább a legjobb és nem feltétlenül rossz, az, ami olcsó, de nagyon érdemes utánakérdezni, utánanézni, hogy az adott tetováló milyen munkákat ad ki a kezéből.
Sok ismerősöm van, aki csináltatott és rá pár évre már cikinek tartotta, takarta, majd vagy eltávolítatta vagy eltakartatta más mintával.
Sok tetoválásom van. Már 12 évesen akartam és 14 évesen már lett volna rá lehetőségem, de kivártam még több évig és csak 18 évesen lett kész az első. Sosem bántam meg. Azóta sok van, nagyon sok. Nem kell, hogy jelentése legyen, de számomra tetsző kell legyen. Sok ismerősömet beszéltem már le tetoválásról, mert ismertem őket annyira, hogy bánták volna és évek múlva, amikor felkerült a téma, csak megköszönték, hogy lebeszéltem őket. Volt olyan is, hogy valaki akarta, de félt sok mindentől, őt meg rábeszéltem és ennek már tizensok éve és azóta sem bánja, szereti, pedig neki nincs, csak három tetoválása és egyik sem őrületesen nagy, apró minták mind.
A bizonytalanoknak ajánlom, hogy vannak a régi, turbórágó típúsú tetkók, amiket felragsz és első fürdésnél lejönnek, hogy próbáljanak olyat is ki, vagy akik feketét akarnak, azoknak a hennát (amennyiben nem allergiások rá), hogy lássák, együtt tudnak-e élni vele, mert az egy rövid ideig tartós minta. Persze érdemes még a jövődre gondolni. Nagyon sok helyen, szakmában teljesen elfogadott a tetoválás, de mai napig vannak helyek, ahol nem nézik jó szemmel, és akadnak olyanok is, ahol kizáró tényező, pláne a látható helyen lévő (amit a leglengébb, legkönnyebb nyári ruhák sem tudnak eltakarni, azok a láthatóak, a többi takarható).
Valamilyen szinten hasonló, mint egy gyerekvállalás. Egy életre szól, bár meg lehet tőle válni, de fájdalmas a megválás folyamata.
6-os.
Köszönöm a részletes le írást a témával kapcsolatban.
35 éves vagyok, eddig nem volt tetkóm, de lehet, hogy ezek után nem is lesz.
Mindig is nagyon tetszetek a színes tetoválások, de valahogy soha nem vitt rá a lélek hogy csináltassak is, egy olyat amit egész életem során el tudnék viselni.
Amúgy meg a hátamra szerettem volna mindig is csináltatni.
39 éves vagyok, ma megyek életem első két tetoválására...nagyon régóta szeretnék, de nem tudtam mit, csak azt, hogy kell... barátnőm mutatott egyet és akkor ott...TUDTAM!
20 évet vártam erre a pillanatra...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!