Apacs ezüst ékszer valóban ezüst?
Sziasztok! Az apacs ezüst ékszer boltban árult ékszerek valóban ezüstök?
3 évvel ezelőtt vásároltam ott barátnőmnek egy medált, egy vékony lánccal, természetesen ezüstként beállítva, mondjuk akkor ez a párosítás 7e ft volt. Egy év után a medál és a lánc is elkezdett barnulni, majd miután már egy két helyen megtört a vékony lánc, barátnőm nem hordta, és mára szinte sötétbarna az egész.
Most vettem neki a régi helyett egy újabb szép ezüst medált , ezüst lánccal, de a medál hátoldalán, 725-ös jelzés van. Az is ezüst? vagy elütötték, mert én 925-ről tudok, és azért 10e-ért ne valami kamu ékszert adjanak.
Köszönöm a válaszokat!
A hátoldalán lévő jelzés a mérvadó.
A 725 jelentése, hogy 72.5% ezüstről van szó. Ezt inkább ezüst ötvözetnek mondanám, vagy "ezüstözött"-nek (lévén az ipari standard szerint minimum 90%től lehet valamire azt mondani, hogy "ezüst".
Amennyiben a boltban 925-öt mondtak, jogosan visszaviheted sztem. Persze elképzelhető h elütötték amire kevés esélyt látok, ékszerész megnézhetné, csak az azért pénz.
Egyébként nem tartom kizártnak, hogy a medálokat szándékosan alacsonyabb ötvözetből csinálják, mint a láncot, de attól ez még félretájékoztatás. Ha viszont nem mondtak róla semmit, az elképzelhető hogy a saját hibádnak minősül. Egyébként az ár sztem nem függ össze az anyaggal lévén te a művészt is megfizeted aki azt a medált csinálta.
725-ös ezüst nincs! Valószínűleg a 925 beütésénél, vagy a fémöntéskor "ment el" a szám. Ez a számjelzés amúgy sem referencia.
Min. 925 ezrelék finomságú az ékszerek ezüstje.
Ezt magyar fémjel (hatósági jelzés)igazolja az ékszerben.
Pl. itt láthatóak, nagyítóval ellenőrizhető az ékszerben:
Az ezüstnek tulajdonsága, hogy a levegő kéntartalmától lassan szulfidálódik, barnul (ezüst-szulfid keletkezik) a felületén. Kénes termálvízben gyakorlatilag percek alatt.
Tehát előbbi miatt - viselésen kívül - légmentesen zárható műanyag zacskóban ajánlatos tartani! És termálba nem menni vele...
Némi elméleti korrekció...
Természetesen olyan ezüst van, amilyent csinálnak, de egy esetleges 725-ös ékszerként, nemesfémként nem lenne forgalmazható, nem felel meg jogszabályi és szabványkövetelményeknek, ezért ilyent nem készítenek sehol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!