Melyik a jobb műkörmös lámpa a led vagy az uv-s?
Szerintem viszont műszaki oldalról nem nagyon értesz hozzá, vagy csak nem láttál még UV LED-et! Az igazi UV LED nem kéken világít, hanem lilán, mivel az UV nem kék hanem lila fényt bocsát ki magából, ugyanúgy mint az UV cső!
Nekem van 10 méter UV LED csíkom és sokkal erősebben világít, mint az UV cső! És ne érts félre, nem kötözködni akartam, és nem is okoskodni, csakis kizárólag azért írtam, hogy ne vezessünk félre másokat!!!
Amit írtál, azzal annyi a baj, hogy az UV fény nem erős fényként látható, hanem főleg a lumineszkáló anyagokat látjuk világítani a fényében és a hatásából észleljük az energiáját. Ezért is mondják rá, "fekete fény".
A kék fény az szabad szemmel is színnek látható.
Az UV szabad szemmel csak gyengén lilásnak látszik.
Az UV közeli kék az erősen lilásnak látszik.
A kék az a fény az ami szemmel is erős fényként látható.
Az UV az ami csak a hatásában észlelhető, egyébként lilás-fekete (sötétlila) a szín ami rá jellemző. Ezek az UV fénycsövek is mély-lilásnak látszanak, vagyis meg van a teljesítménye, de nem a látható tartományban sugároz nagyobb részben.
Idézem tőled:
"Nekem van 10 méter UV LED csíkom és sokkal erősebben világít, mint az UV cső!"
Igen az kékeslila. Azért világít erősebben, mert az még látható, UV közeli kék fény. Egyébként van nekem UV-nek nevezhető teljesítmény ledem, ami erős lumineszkálásra készteti az UV-re gerjedő anyagokat és az már egészen UV-szerű fényt sugároz.
Azt akkor vettem, amikor a ChipCad alkatrész üzletben árultak még CREE teljesítmény ledeket. Az is valahol átmenetet képez az UV és a kék között, még látható a fénye de már erősen UV-szerű.
Az UV-re kötő lakkok kötnek az erős kék fényben is.
Sajnálom, de nem jól ismered a kék és az UV közötti különbséget, ami nincs is annyira nagyon távol egymástól, ezét a lakkokra kifejtett hatásuk is hasonlóan hatékony. Minél ultra ibolya közelibb a hullámhossz annál aktívabban reagálnak rá az ilyen lakkok.
Amit te kék színnek ismersz az a látható sáv vége felé a kékes-zöld után helyezkedik el. Amit te UV-nek nevezel, az a láthótó fény sáv legvége környékén helyezkedik el az UV közelében, de az még nem UV, hanem ibolyásabb kék fény. Az UV nem látszik erős fénynek, annak csak a hatása erős.
Ezek a kék szín árnyalatok úgy jönnek egymás után-
- zöldes-kék (cián)
- kék
- ibolyakék, (amit te UV-nek nevezel)
- ultra ibolya (a régies nevén, ez az UV fény ami már sötétnek látszó fény)
Ez az UV, amit csak sötét, mélyen lilás összetevőből és a hatásából észlelsz.
A te lilás led szalagod az ibolyakék. ismerem, nekem is van olyan.
Itt láthatod szemléletesen a szín spektrumokat:
lehet, hogy nem ártana tisztába tenni magad a látható és nem látható fény spektrumok elnevezésével és a láthatósági tulajdonságaival. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!