Mikor lett ez ilyen általános? (többi lent)
A szövetkabát kb. 2000-2002. körül jött divatba.
Az eleganciáról nekem az a véleményem, hogy nincs éles választóvonal az elegáns és a nem elegáns közt, hanem ez egy skála, amin csak valamihez képest elegáns valami. (Nyilván a nagyestélyit meg a szakadt tréninget tekinthetjük a skála végpontjainak.) Egy orkán pufikabáthoz vagy egy sportos anorákhoz képest a szövetkabát (és nem felöltő!, mert az más fazont jelöl) elegánsABB.
Először is köszönöm a választ!
Tudom, hogy a felöltő más fazont jelöl, nekem is van, de manapság azt is csak szövetkabátnak nevezik(ezt még meg is értem, hiszen mégiscsak egyfajta szövetkabátnak számít).Azonban szerintem egy ruhadarab nem tehet elegánsá egy egész öltözetet, mondjuk úgy "hozzájárulás" szükséges minden ruhadarab részéről, hogy az elegáns legyen.Értem, hogy elegánsabb a többi kabátnál, de azért egy bizonyos viszonyítási pont mégis kell, hogy ne nevezzük a kardigánokat elegánsnak, mert elegánsabb egy melegítőfelsőnél.
Nekem van elegáns kardigánom: kasmír anyagú és gyöngy gombjai vannak. Nyilván vannak alkalmak, ahol nem jelenhetnék meg vele, de pl. egy szoknyával, színházba elég elegáns. Sporteseményre túlzottan is. Operabálba meg vállalhatatlan.
Miután az elegáns nem tudományos fogalom, sosem fogunk dűlőre jutni, mi számít annak, mert az egész helyzet, ember és helyfüggő.
Jó, de bakker, ha kiragadod a kontextusból a szövetkabátot, akkor az alapvetően egy elegáns ruhadarab. Aztán ha rosszul használod, akkor TE nem leszel elegáns benne, de a szövetkabáton, mint olyanon ez nem változtat.
Most érted, általában elmondhatjuk, hogy a kés éles. Ha a fokával próbálsz vágni, vagy épp acéllemezt akarsz vele átreszelni, akkor nem lesz az a tapasztalatod, hogy éles, de ez csak azért van, mert elszúrtad. A világ legjobb, legélesebb kése sem fog a fokával vágni.
Az egyes, a hármas és a nyolcas válasz is az enyém, úgyhogy ezt az "előbb meg lett beszélve" kört, ezt sajna buktad.
Az elegancia továbbra sem egzakt fogalom. Egy adott embernek is lehet, hogy a csőnadrág+ing+nyakkendő az elegáns, mert amúgy kinyúlt pólóban jár. Az ő dolga.
Amúgy nem értem, miért ne hozhatnék hasonlatot,a ruha funkciója, hogy öltöztessen, a késé, hogy vágjon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!