Kezdőoldal » Szépség és divat » Öltözködés » A Burda szabásmintáiban leírt...

A Burda szabásmintáiban leírt szükséges anyagmennyiségeket be szoktátok tartani?

Figyelt kérdés

Pl. ír 1 méter x 130 méter anyagot

és nekem csak 90 x 130 van, akkor még meg tudom szabni az adott ruhát ? Kezdő vagyok

2013. jún. 12. 21:45
 1/3 anonim ***** válasza:
Ha bizonytalan vagy, akkor vidd magaddal anyagvásárláshoz a szabásmintát. Na nem az újságét :). A kiválasztott ruha darabjait átmásolod, kivágod és azokat viszed el. Így a boltban rá tudod "próbálni" a kívánt kelmére. Ott kiterítik neked és szépen rárakosgatod a darabokat. ( persze ne feledkezz meg arról, ha egy-egy darabból többet is ki kell majd szabnod. Így máris kiderül, hogy mennyit kell venni. Mert persze sokszor nem csak az anyag mérte számít, hanem a mintája is. Annak is illeszkedni kell. Így előfordulhat, hogy az ajánlottnál kevesebb vagy éppen több anyagot kell vásárolnod. Sok sikert :D
2013. jún. 12. 21:59
 2/3 anonim ***** válasza:

Vágd ki a mintaíveket, és helyezd az anyagra, mindjárt kiderül.

Egyébként én nem szoktam betartani, mert sokszor a fele is elég, vagy a 3/4-e. A burda előszeretettel túloz. Ráadásul ha a szálirányt nem kell betartani, akkor rengeteget lehet spórolni - én ezért ilyen esetekben nem az ajánlott módon szoktam felfektetni a mintát.

A burda tanácsait akkor érdemes betartani, ha kezdő az ember, valamint ha szálirányköteles a ruha (streccs, mintás, vagy más fényű lesz - szőrme, zsenília, bársony, stb.), egyéb esetben lehet önállósodni :)

De egyébként 90-cm-ből biztosan kijön az 1 méter, csak ne hagyj 10 centiket a két minta között, hanem rögtön a vágásnál szabd, miután kivágtál egyet. CSak okosan.

2013. jún. 13. 11:24
 3/3 anonim válasza:
Szerintem a burda nagyon bőven mér, nekem mindig marad ki anyagom. Az újságban levő fektetési rajz sokszor elég "gazdaságtalanul" van feltüntetve, főleg egyszínű anyag esetében, ahol centiket lehet "csalni".
2013. júl. 11. 07:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!