Ezzel tönkre tettem a szandàlom?
Nemrég vettem egy szandált, a pántjai bőrből vannak, talpa műbőr, puha szivacsos rész borítja, ezért is vettem meg, mert nagyon kényelmes és jól is nézett ki.
Kirándultunk, sétáltunk a folyó parton és annyira meleg volt, hogy jól esett derékig a vízbe mászni, persze a szandállal mert nagyon Köves volt a rész. Utána meg azt vettem észre, hogy a talpa teljesen vékony lett, nem maradt meg a puha memóriahabos hatása és már látszik a talpàn pl az a műanyag kockázott rész ami a sarka a cipőnek. Száradàs után vissza állhat a régi állapotára, vagy valami olyan anyagból volt ami víz hatására elázott és ennyi neki? :/
Köszi a válaszokat!
3. Az átlagos cipőt is lehet normálisan mosni, nem megy tönkre tőle, a nyári szandálokat miért ne csinalhatnák mosható anyagból? Kb 10 percig érte víz. Ennyi erővel ha elkap a nyári zápor és úgy sétálsz haza, dobhatod el a szandálod? Ráadásul nem olcsó darabok.
A vizet csak a gumi/műanyag szandál (papucs) bírja, illetve egyes bőr szandálok, de azok már megsínylik kissé, bár be lehet őket száradás után kenni krémekkel, hogy az elveszett zsiradékot belőle pótolja (viszont a mérete így is megváltozhat).
Egyébként nem tudom ki találta ki, hogy a cipőket lehet mosógépben mosni... hát nem mindet lehet, sőt.
Mindegyik párra rá kell szánni az egyenkénti KÉZI tisztítást, vagyis nem annyi vizet, mint egy folyó, vagy záporeső.
A mai gyorsfogyasztói világban ne csodálkozz, ha hamarabb tönkre megy - az akár drágán vett - szandál/cipő, hisz az a cél: vegyél újat mielőbb. Ha pedig nem rendeltetésszerűen használod - mert lássuk be, egy folyóban úszás, gyaloglás szandálban, nem az -, akkor ne csodálkozz, ha tönkre megy a lábbelid. Régebben legalább ragaztottak a cipő talpára egy cetlit, hogy a termék NEM vízálló, így legalább tudni lehetett, melyik cipőnket óvjuk akár a nagyobb esőtől is. Ma már ez nincs, mert úgyis veszel másik párt, újabb cipőt. Ez van.
Esetleg, ha a környékeden él cipész mester, akkor megérdeklődheted tőle, hogy lehet-e javítani a cipődön/szandálodon, de látatlanban sem tudlak bíztatni a leírtak alapján, de egy próbálkozást megérne.
Igen. Mostantól legalább tudod hogy sem a műbőr sem a bőr nem bírja a vizet.
Ha esőben hazamész attól nincs baja de az nem egyenlő az áztatással
Tisztítani is csak szárazon lehet ezeket
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!