Kezdőoldal » Szépség és divat » Öltözködés » Mániám a vásárlás. Hogyan...

Mániám a vásárlás. Hogyan változtassak ezen?

Figyelt kérdés
Azért ebbe a kategóriába írtam mert főként ruhákat vásárolok, de megesik hogy mást is (pl. szoba dekorációt meg ilyenek)

2022. febr. 25. 01:52
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
55%
Ezek mellett még olvass utána az adott temrék, márka környezeti hatásainak. Például mielőtt ruhát vennél nézz meg pár cikket, videót arról hová kerülnek egyes cégek el nem adott ruhái, mekkora az ökológiai lábnyoma a ruhaiparnak és úgy összességében mennyire pusztítja a bolygót (mert amúgy az egyik legkörnyezetszennyezőbb ágazat, de gondolom ezzel alapból is tisztában vagy). Így talán át tudod gondolni megéri-e támogatni ezt az egészet.
2022. febr. 25. 16:34
 12/20 anonim ***** válasza:
72%

"Ha tényleg olyan súlyos mondjuk, hogy a hónap feléig elkölti a fizetését ruhákra, attól nem lesz jobb a helyzet, hogy nem H&M-es, hanem Calvin Klein ruhákat halmoz fel… Utóbbi pedig olyan összegekre rúg, hogy hamar adósságba is kerülhetne miatta…"

Nem, erről szó sem volt.

Azt ajánlottam, hogy:

1, mérje fel mi az ami tényleg kell

2, vásároljon olyan ruhatárat, ami tartós, tehát nem kell a boltok közelébe mennie olyan gyakran.

Nyilván ruhákra szüksége van az embernek, szóval teljesen kiiktatni a vásárlást nem fogja tudni, de ez egy mód arra, hogy minimalizálja az ezzel töltött időt.

A fast fashion csapdájának alapja az, hogy az olcsó cuccok gyorsan szétesnek, szóval az emberek hozzászoktak, hogy minden hétvégén mennek shoppingolni, mindig van valami új a szekrényben.

Emellett persze az engergiáit máshova kell csoportosítani, erre ajánlottam pl az ilyen ruhás-öltöztetős játékok felnőttebb verzióját, pl a combyne nevű alkalmazás, amivel levezetheti az energiáit, és kiélheti a kreativitását anélkül, hogy minden pénzét ruhákra verné el.

Természetesen ha más forrásból szerez pozitìv visszacsatolást, akkor nem kell neki ilyesmivel örömet szereznie magának.

Ez lenne a végső megoldás, de nyilván azt, hogy "legyél boldog" mondani könnyű, megvalósítani nehéz.

Kezdetnek ha valami pozitívabb túlélési-megküzdési stratégia van, már az is segít kijönni ebből az ördögi körből.

Mondjuk ha rájön mennyivel jobban néz ki és mennyivel jobban áll egy nem feltétlen márkás, de minőségi ruha, a fast fashion kevésbé lesz csábítóbb, hiszen ami a szekrényben van, az tapinthatóan jobb.

2022. febr. 25. 20:32
 13/20 A kérdező kommentje:
Utolsó, igazad van. A kérdésem már csak az lenne, ha nem fast fashion, akkor mi? Nem tudom a jobb minőségű márkákat. Elmondanád, kérlek?
2022. febr. 25. 20:39
 14/20 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, így nem fogsz kijönni ebből. Ne ruha legyen a téma, hanem előremutató sikerélmény. A ruhavásárlás könnyen jött boldogság. Azt kell megtanulnod, hogy okosabb hobbid legyen. Pl. ha az evezőgépen olyan izomlázat csinálsz magadnak, mint ma én, hogy holnap lehet a grillcsirkét is kínnal fogom befűszerezni, az is mérhető élmény.😂

Keress olyat, ami valóban hasznos, nemcsak egy halom rongy a sarokban.

2022. febr. 25. 21:10
 15/20 anonim ***** válasza:
80%

Először is.

A slow fashion drágább lesz. Ez egy befektetés, nem egy szabadidős tevékenység.

Ahoz, hogy tudd, mibe fektess be, ismerned kell a ruháid funkcióját.

Hol töltöd nagyrészt a minden lnapjaidat?

Nagyon más ruhatár kell ganajt rakni, és más középiskolás matekórát vagy vízílabda edzést tartani.

Innentől kezdve lehet ezeken a kategóriákon belül minőségi ruhák után körülnézni, legyen az melós gatya, kiskosztüm vagy sportruházat.

És legyél őszinte magaddal. Szerintem persze, minden csaj szeretne egy szekrénnyi báli ruhát, vagy cuki bulizós szettet, de milyen gyakran jársz ilyen helyekre? Tényleg ki vannak ezek használva, vagy csak a port fogják?

Az anyagok és a saját szín-típusod ismerete is fontos.

Általában a természetes anyagok kellemesebb érzetűek, szóval általában jobban jársz velük (de vannak kivételek, pl munkaruhák, vagy edzős cuccok).

2022. febr. 25. 21:14
 16/20 anonim ***** válasza:
100%

"Ne ruha legyen a téma, hanem előremutató sikerélmény."

Nem gondolom, hogy egy az egyben fel kellene adnia a divat élvezetét, csak nem a vásárlás által kell ezt kibontakoztatni.

Pl a kötés, horgolás, a varrás vagy a hímzés is egy divattal kapcsolatos hobbi, és ez által slow fashion ruhákhoz is jut...szép lassan, úgyhogy lesz idő átgondolni a dolgot.

De a ruhákhoz és a divathoz való viszonyt át kell értékelnie, és tudatosabbnak kell lennie.

Most az, hogy mondjuk a boltkór helyett mondjuk beszed valami más maladaptív stratégiát, pl binge eating disorder vagy videojáték addikció, szintén nem lesz megoldás, csak cseberből vederbe.

De ha a divat tényleg örömet szerez a kérdezőnek, ezt is lehet egészséges keretek között, kreatívan élvezni.

2022. febr. 25. 21:51
 17/20 anonim ***** válasza:
31%

"attól nem lesz jobb a helyzet, hogy nem H&M-es, hanem Calvin Klein ruhákat halmoz fel…"

Ki beszélt itt halmozásról?

De a következő 70 évben nem élhet pucéron, valamit csak fel kell vennie.

És nem, nem teljes ruhatár cseréről volt itt szó, hanem ha szétesik ami most van, 5-10 darab vacak helyett vesz egy minőségit, akkor anyagilag kb ugyanott lesz.

2022. febr. 26. 15:56
 18/20 anonim ***** válasza:
100%
#11 vagyok, érdekelne miért lettem lepontozva. Próbáltam olyan tanácsot adni ami eddig még nem hangzott el és nekem bevált, erre lepontoznak :(
2022. febr. 26. 16:08
 19/20 anonim ***** válasza:
64%

Ugyanott LENNE, ha nem impulzusok alapján vásárolna, hanem ésszel. Egy boltkórosnak nem a ruha minősége számít, hanem a könnyű kielégülés/boldogság elérése.

Egy drogos sem gyógyul meg, ha nem napi 2x szúr nagyobb adagot, mintha 4x kevesebbet.😀 Ha súlyos az állapota, hasonlóan működik, mint a többi függő.

2022. febr. 26. 16:08
 20/20 anonim ***** válasza:
0%
Nekem is mániám lassan, egyszerűen imádok vásárolni.
2022. szept. 1. 16:53
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!