Már falun is egyre kevesebb nő (időseket is beleértve) hord kendőt? Vagy ott még mindig elterjedt?
Nálunk például még soha nem láttam hogy bárki hordana ilyesmit. (2000 fő alatti falu)
Máshol biztos vannak még idősek, akik hordják.
Nem kell olyan regre visszamenni, nagymamaink korában ez mindennapok része volt. Aki férjhez ment, annak "bekötöttek a fejét", így szól a mondás is.
A fiatal lányok hátul, tarkonal kötöttek meg, az idősebbek áll alatt. Praktikus viselet volt: a szálló portol védte a haját, nyáron a nap ellen adott védelmet, télen a hideg ellen.
Korábban elképzelhetetlen volt "hajadon főtt" menni komolyabb eseményre.
Nagymamám rendszeresen hordta, rengeteg kendoje volt, 1934-es születésű.
2-es: ezelött 50 évvel még nagyon sok nö hordott kendöt Magyarországon, a magyar kultúra része volt. A házasságkötés után ez a férjes asszonyok viseletéhez tartozott, nem véletlen volt a "bekötötték a fejét" kifejezés, ami annyit jelentett, hogy férjhez ment.
HA valamiröl fogalmad sincs, akkor ne írj hülyeségeket, hanem elöbb informálódj!
Utoljára 20 éve láttam idős asszonyt fejkendőben. Kb 80 éves lehetett.
Mamapság sehol se láttam.
(Borsod)
Én egész sok idős nénit szoktam kendővel a fején látni, főleg piacokon, virágárusokat stb. Budapesten is.
Kárpátalján meg Erdélyi kis falvakban is sok ilyet láttam.
Nyilván nem olyan gyakori, mint korábban, ebben is nagyon elnyugatosodott a divat, de azért néhol még látni. Mondjuk lassan kihal az a korosztály akik még őrzik ezeket a hagyományokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!