Pécs környékén TFCD fotózás profi fotóssal hol? 13/l
Az van, hogy fogalomzavarban szenvedsz. Az egyik dolog az, hogy a TFCD nem ingyen képeket jelent unatkozó tinilányoknak, hanem azt, hogy az adott projektben résztvevők azért dolgoznak ellenszolgáltatás nélkül, hogy az elkészült anyagot referenciaként használhassák. Az ilyen a profik világában NAGYON ritka, nekem pl. több mint két éve nem volt TFCD alapú fotózásom. Akkor van ilyen, ha az illető ki akar tapasztalni egy új technikát/berendezést stb...
A másik pedig, hogy a profi fotós, az aki ebből él. Semmiféle minőséget nem garantál. A profi azt jelenti: ez a fő bevételi forrása.
Mivel az említett csoportban és egyébként máshol is, igen alacsony azoknak a száma, akik meg tudnak élni a fotográfiából, ezért nincs túl sok esélyed. Elhiszem, hogy tele a net magukat profinak hirdető amatőrökkel, akik ráadásul TFCD alapon fotóznak össze mindenféle vackot, de ezek a dolgok nem így működnek, viszont degradálják a fotós, a sminkes, a fodrász és az összes többi résztvevő munkáját. Elhitetik veled és a többi hozzád hasonlóval, hogy ez ingyen van és mekkora buli. Nem. Ez komoly munka!
Egyébként azt ugye tudod, hogy szülői beleegyező nyilatkozat kell hozzá?
A kilétem teljesen irreleváns a kérdés szempontjából, mivel teljesen mást szeretnél mint amit én (vagy bármely más fotós egymagában) nyújtani tudnék, nem is vállalnám el a fotózásodat. Már csak azért sem mert egy kicsit sem vagyok olcsó, egy egyszerű portrésorozatot harminc-ötvenezer forint magasságában vállalok, szóval jó eséllyel nem én vagyok a Te embered.
De, hogy tiszta legyen: egy portfolio a modell legjobb munkáit tartalmazza, nem egy fotós által készített sorozat, hanem különböző ruhákban, különböző helyszíneken, koncepciók alapján, sminkben és hajjal különböző fotósok által készített képeket jelent. Az előnyeidet, a sokszínűségedet és a "használhatóságodat" hivatott megmutatni, a leendő munkaadóidnak. Ilyet egy fotós általában nem készít. Aki ilyet hirdet az egyszerűen hazudik, vagy fogalma sincs a szó jelentéséről. Ha mégis készít ilyet egyetlen fotós, az több napos fotózást és hetekig tartó utómunkát jelent és egy magára és a munkájára valamit is adó fotósnál százezrekbe kerül, de még egyszer: nem ez a jellemző, hogy ilyet egy fotós készítene.
A kérdésedet pedig meg is válaszoltad. Azért félti a legtöbb fotós a munkáJát (mert ezt még véletlenül sem írjuk LY-al), mert Dunát lehet rekeszteni az olyan kóklerekkel akik magukat profinak beállítva, másodállásban csinálják, feketén, fillérekért, alkalmatlan felszereléssel és megfelelő szaktudás nélkül, silány minőséget "szolgáltatva", lopott szoftverekkel, szétverve ezzel a piacot a valódi profik alatt, akiknek viszont a megélhetést jelenti a dolog. A többi szolgáltatóiparban tevékenykedőt példaként hozni majd akkor lesz releváns, amikor minden második tinédzser cukrásznak képzeli magát, amikor vesz egy tepsit.
Valóban nem az volt a kérdés, hogy mi a TFCD, de mivel nem igazán voltál tisztában a fogalmakkal és irreális elvárásokkal futottál neki az egésznek, próbáltam tisztába tenni a fejedben a dolgokat és ezzel segíteni neked. Ja és meglepetés: a PROFI a fotográfiában azt jelenti, ez a fő bevételi forrása. Semmilyen szinten nem utal a minőségre, vagy a szakmai felkészültségre még akkor sem, ha a logika azt diktálná, hogy mégis. A profi azt jelenti ebből szerzi a pénzt amiből kenyeret vesz, fizeti a számláit, fejleszti a felszerelését, tankolja az autóját, egyszóval megél. Aki ebből él, nem fog téged ingyen fotózgatni, ha Te és az általad megálmodott koncepció nem vagytok annyira különlegesek, hogy megérje neki.
Ettől függetlenül valószínűleg az említett Facebook csoportban ( [link] fogsz találni olyat aki tud neked segíteni, kifejezetten ügyes fotósok is vannak ott, de egy fotózásból ne akarj portfolio-t csinálni és változtass a hozzáállásodon és a stílusodon, mert amit eddig írtál, az alapján baromira degradálóan gondolkodsz a fotózásról és a fotósokról, ezt pedig a legtöbben nem szeretik, főleg ha szívességet tesznek neked.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!