Kezdőoldal » Szépség és divat » Modellkedés » Rövidesen fogunk egy fotó...

Müller Péter 1ev kérdése:

Rövidesen fogunk egy fotó stúdiót nyitni, és szeretnénk a legjobbra csinálni? Kíváncsi lennék a véleményedre.

Figyelt kérdés

Nagyon nagy segítség lenne, hogyha kitöltenéd ezt a kérdőívet vagy leírnád ide az ötleteid, hogy szerinted milyen fotók amik nagyon tetszenek neked és mit várnál el egy profi fotószúdióban.

Előre is köszönöm a válaszaidat.

[link]

2013. nov. 18. 20:08
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

Ha annyira sikeresnek tartod magad, miért ezen a bohóc oldalon érdeklődsz? A legjobban csinálni?, ebben nagyon sok profi megelőzött benneteket, akik évtizedek óta magas szinten (mögöttes szakmai tudással) gyakorolják a szakmát, nehéz föléjük kerekedni. Tetszik az a nagyképű, lekezelő stílus, ahogy a NAV-ról nyilatkozol. Egyébként minden szavadból a nagyképűség és az arrogancia hallik ki! Azt hiszem, náladnál felkészültebbeknek is okozott már fejfájást a NAV, és még fog is! Ebből a szakmából jól megélni egy tapasztalt lelkiismeretes fotósnak azért nehéz, mert a hozzátok hasonló kontárok, mindenféle szakmai képzettség nélkül, (jó pénzért egy márkás gép, aztán hadd szóljon!) (a szakmai végzettségetekről, mintha egy sort sem olvastam volna) és szeretnék elnézést kérni, amiért azt feltételezem, hogy olyan nincs) minden kötelező járulék fizetése nélkül persze, hogy vidáman meg lehet élni belőle! Megértem én a kérdéseitek közvélemény kutatás jellegét, de azt hiszem a kérdések alapján a tizenévesek azt rétegét tudjátok megcélozni, akiknek egyféle jó kép van, amit nyelvöltögetés, idétlen pózok közepette készítenek a mobiltelefonjaikkal magukról és egymásról! Az, hogy nem tudnak kérdezni a hozzászólók, dehogynem, legfeljebb nem veszed észre! Akkor most kérdezek: Egy kontár amatőr stúdiót akarsz nyitni szakképzett-ség, szakmai tudás és gyakorlat nélkül, vagy egy korrekt vállalkozást, a kettő közt van némi különbség! Konkrétan az én kérdésem, ha már a lehetőséget felajánlottad. Engem egy stúdióban érdekel a dolgozók szakmai hozzáértése, képesítése, kreativitása és bármennyire furcsán hangzik, csak utoljára a stúdió tech-nikai felszereltsége. Mindezekről egy pillanat alatt meg lehet győződni, ha a stúdióban netán van néhány kép a falon. Nekem, mint egy átlagos megrendelőnek nem kell ismernem a műterem, stúdió berendezését (de azt tudom, hogy csúcstechnika mögé is kell az ember, sőt a csúcstechnikából csak az abszolút hozzáértő tudja kihozni a maximumot, ez nem csak a fényképezésre vonatkozik). A megrendelő számára mindez a képek elkészülte után válik érzékelhetővé, ha netán a megrendelő reklamál, akkor jön elképesztően nagy duma, miszerint én vagyok a szakember és el kell hinni, hogy amit én csinálok, az a jó! Valójában a megrendelőnek semmi köze nincs ahhoz, hogy milyen technikai háttérrel készülnek a képet,és valószínűleg nem is érdekli, neki egyetlen célja van, hogy a számára tetsző képeket kapja. Bár néha ez komoly kihívást jelent a szakembernek is! Persze egy hozzá nem értőt könnyű hasra ejteni! Változatlanul azt állítom, hogy a kellő szakmai tudás az esetleges technikai hiányokat tudja pótolni!

Tudom, hogy annak idején a műteremben ki kellet függeszteni, jól látható helyre a tulajdonos működési engedélyét, ami egyértelműen a szakmai végzettség igazolása alapján állítódott ki! Nem tudom manapság ez, hogy működik. Kell egyáltalán szakmai végzettség egy vállalkozás, működtetéséhez? Vagy néhány órás OKJ-s tanfolyam elég, vagy az sem kell? Úgy vélem a kérdés feltevésekor nem ezekre a reakciókra számítottatok!

Sok sikert, kevesebb arroganciával, ha netán a megrendelővel szemben is ilyen töményen alkalmazzátok az arroganciát nagyon hamar el fog pártolni tőletek!

2013. nov. 22. 13:45
 12/20 A kérdező kommentje:

Lehet, hogy igazad van, de őszintén szólva arra számítottam, hogy akik itt lesznek,

1) képesek értelmezni mire vonatkozott a kérdés;

2) válaszolnak rá ha akarnak vagy figyelmen kívül hagyják.

Ehhez képest, leosztottak, hogy milyen hülyék vagyunk, és hogy merünk minden tudás nélkül fotózni és stúdiót nyitni. Ja és persze, hogy adócsalók vagyunk, és rettenetesen arrogánsak.

Természetesen az arroganciának nyoma sincs abban, hogy valaki a kérdéseimre alapozva ilyen pontos véleményt alkot. Jól gondolom, hogy az inkább a magas intelligencia és az éleslátás jele az, hogy valaki ezeket a dolgokat képes volt megállapítani csupán a kérdésekből?

2013. nov. 22. 15:00
 13/20 anonim ***** válasza:

Tegnap elkezdtem kitölteni (én vagyok, aki próbaórát kért cserében), de őszintén szólva állati idegesítő volt, mintha egy pszihológiai tesztet töltenék, ahol közel azonos kérdésekre adott eltérő válaszaim értelmezik, egy darabig bírtam, aztán abbahagytam...

Bocsássatok meg, de én is azt érzem, hogy valahogy nem kerek az egész történet, olyan naív a story. Én sem ebből élek, így elvben - egy ilyen kérdés feltétele kapcsán - nektek sokkal-sokkal jobban kellene értenetek ehhez. Azt hittem, lesz közte valami értelmes szakmai kérdés, de egyet sem találtam. Bár írtam pár dolgot, de inkább itt is írok, valahogy a kérdőívbe ezek nem illenek.

Pl. a Nikon kontra Canon témakörnek (amit itt írtatok) az égvilágon semmi jelentősége, aki egyszer is járt stúdióban, pontosan tudja, hogy miért nincs.

Fel sem merült kérdésként az árazás, mintha nem számítana, pedig vért izzad mindenki, hogy reális árakat tudjon érvényesíteni - többnyire sikertelenül. Ha jártál mostanság stúdióban, a megfizethető kategória (2-4e Ft / óra) műszakilag elég lepukkant, nincsenek csodák sehol, az összes helyen manuálisan állítgatod a vakuk fényerejét, a vakuk régiek, és én még magyar stúdióban pl. vázról vezérelhető vakuszabályozást nem láttam. Esetleg motoros vakumozgatás, mint Amerikában? Ugyan már...És mindez nem azért, mert hülyék vagy mert ők nem töltöttek ki kérdőívet. Nincs erre pénz, mert a jó cuccok méregdrágák.

Az, hogy az ügyfél miről álmodik (lsd. kérdőív), az egy dolog, sok minden megint csak pénzkérdés. Stylist, sminkes, fodrász, igényes környezet, igényes retus: ez mind csak pénz kérdése. Sőt, valóban jó fotóhoz az ügyfelet is fel kellene készíteni, tanítani pózolni, ez mind idő, energia. Mindezt egy olyan piacon, ahol láttam már gyerekfotózási ajánlatot 3000 Ft alatt! (nem írtam el a 0-kat).

Fura, amit írsz, hogy indulás után 3 hónapon belül megélnél ebből, na persze...

Ha egy ügyfél neked pl. 20e Ft-ot fizet (bármilyen B2C fotós műfajban), akkor alsó hangon havi 20-30 ügyfél kell, hogy ebből adózz, jogtiszta sw-t fizess, weblapot üzemeltess, stúdiót fizesd, vázat/gépet vegyél és a végén egy szánalmas fizetés megmaradjon. Honnan jön egy kezdőhöz havi 20-30 fizetős ügyfél? Engem ez tényleg érdekelne, hogyan, honnan? Az én ügyfeleim kvázi egyesével szerzem meg, komoly munkával, nem ismerek egyszerű fotóst ma, 2013-ban, akihez csak úgy "jönnének maguktól", pedig mind tud fotózni, többen otthonosan mozognak a celebfotózásban is, de az ügyfélért vért izzadnak.

Stúdiót egyébként annak érdemes nyitni (szerintem), aki egyébként stúdiókat bérel és ezt olyan mennyiségben teszi (pl. havi 8-10 napot), amikor már van értelme ehelyett egy sajátot összedobni. Nem egy olyan "vásár" híre jutott el hozzám, ami egy épp megszűnő stúdióból keletkezett, szóval én sem látom annyira rózsásnak a helyzetet.

Összegezve: én őszinte voltam, de úgy érzem, valahogy (a kérdés és a válaszok alapján) nem látom a teljes igazságot. Vagy tényleg teljesen kezdők vagytok, akik a kezdeti apró sikereket félreértelmeztétek, vagy valami istentelen hátszél van mögöttetek, így tök mindegy, hogy fotóztok, az sikeres lesz. Piszkálja a csőröm harmadik verzió, hogy hátha egy végletekig idealista zsenivel levelezem, de sajnos még velem sem sikerült elhitetnetek, hogy akár szakmailag, akár üzletileg el tudnátok indítani egy stúdiót.

2013. nov. 24. 23:09
 14/20 A kérdező kommentje:

Köszönöm, hogy rászántad az időt ezért elmondom nagy vonalakban hogyan csináltam.

1) Megkerestem a legjobb legnagyobb tapasztalattal rendelkező fotósokat az országban és elmentem hozzájuk tanulni.

2) Egy barátomat megkértem, hogy segítsem modelleket találni TFCD alapon a tanuláshoz. Segített.

3) Meglettek az első fotóim. Csak egy dolgot csináltam, de azt nagyon megtanultam és agyongyakoroltam. A képeket visszavittem értékelésre a mentoromhoz és kijavítottuk a hibákat. Újra és újra csináltam, ameddig nem lett tökéletes.

4) Megtudtam, melyikek a legjobb képeim; mások szerint.

5) Csináltam egy felmérést a fotózásról és a fotókról. Kiértékeltem.

6) Csináltam egy weboldalt az eredmények alapján. A weboldat összekattintgatni kb. egy fél nap volt. Én Drupal alapon csináltam, de Wordpress is vagy bármi jó amit ismersz.

7) Letöltöttem, hozzá egy ingyenes sminket. WP-hez jobbak vannak mint Drupalhoz. De a Drupal-t jobban ismerem.

8) Feltöltöttem a képeket, amiket a modellek is jóváhagytak. Írtam pár blogbejegyzést is.

9) A lájkok számából tudtam mi az, amire koncentrálnom kell.

10) Csináltam pár Facebook és Adwords reklámot. A szolgáltatásra 100%-os garanciát adtam. Elkezdtek ömleni az emberek.

11) A lakásunkban gyönyörű bútorok voltak, így a helyszín megvolt.

12) A barátnőm imádott sminkelni ezért megtanulta. Itt is a legjobbat kerestük meg oktatónak. Kicsit előbb volt ez talán mint a fotózás, nem emlékszem pontosan. Szóval a smink meg volt oldva.

13) Elsőnek a napfényt használtam világításnak.

14) Így összefotóztam 3 stúdió vakut, pár fényterelőt, egy DSLR-t és egy 18-200-as objektívet. Ezt persze nem egyszerre, hanem fokozatosan. Persze azóta bővült a repertoár. :) Meg is vehettem volna, csak úgy is, de szeretem ha megtérül amikre költök.

15) Valamelyik nap beszélgettem egy haverommal. Azt mondta, hogy jó lenne ha lenne egy stúdiónk. Gondoltam miért is ne? És mivel jó vagyok abban, hogy megoldjak dolgokat ezt is meg fogom csinálni. Azzal kezdtem, amivel mindig. Felméréssel :D

Röviden ennyi. Ezek voltak a tények.

Most jön a véleményem:

A fotósok azért szenvednek az ügyfelekkel, mert lövésük sincs, hogyan kell eladni egy fotózást. Nem ismerik az embereket, az ügyfeleiket, és nem tudják mire van szükségük. Lehet, hogy itt sokan a „szakma csúcsán” vannak, de nézd meg hogy beszélnek másokkal. Itt is, vagy nézz bele a modellonline fórumába.

Szerinted, egy olyan modorú ember, aki közül láttál itt néhányat, mennyire lehet vonzó egy ügyfél számára?

Lehet, hogy csak ez a titka a sok ügyfélnek.

2013. nov. 25. 02:30
 15/20 anonim ***** válasza:
Tetszik a válaszod kérdező!
2013. nov. 25. 09:32
 16/20 anonim ***** válasza:

Engem továbbra sem győztél meg és továbbra is azt látom, hogy jó, vagy jónak vélt marketinggel próbálod eladni azt ami amúgy nem ér semmit. Az általad leírtak tele vannak elvi, szakmai tévedésekkel, és meg ne haragudj de az a mentorodról is felvázol egy képet, hogy hagyta, hogy megvegyél egy 18-200-at és a vele készült fotókért pénzt kérj, pláne, hogy azt műteremben használd. A fotósok pedig pont azért élnek meg nehezen mert hozzád hasonlóan egy csomóan gondolják azt, hogy Ők fotósok, pedig nem.

Nekem egyre inkább Barabás Béla videója jut eszembe az általad leírtakról. Egyébként meg lehet nézni valahol a weboldalt amit fél nap alatt raktál össze? Tényleg érdekelne mert a sajátom még fizetős sablon megvásárlása és testreszabása mellett is legalább egy hónap volt mire elkészült és legalább egy hét volt mire feltöltöttem a korábbi bejegyzéseket és feltöltöttem tartalommal. :)

2013. nov. 25. 10:11
 17/20 anonim ***** válasza:
Én vagyok, aki ki akarta tölteni, félig megtette, majd jól leszúrt, de részben válaszolt. Írtam privát üzenetet :-)
2013. nov. 25. 21:01
 18/20 A kérdező kommentje:
#15 Köszönöm. :)
2013. nov. 25. 22:45
 19/20 A kérdező kommentje:

#16 Valami félreértés van itt. Miből gondolod, hogy bárkit is meg akarok győzni. Egy kérdőívre szerettem volna válaszokat.

Nos a mentorom és az objektív fikázásról.

Douglas Kirkland azt mondta: „Mindig van nálam egy fényképezőgép akárhová megyek.” - itt elővette a kis gépét (nem láttam a márkát de egy Canon PowerShot kategóriát képzelj el) - „Ezzel is mindent meg tudod csinálni, amit a DSLR-rel.”

Szipál Márton ezt mondta: „Ha megmondod, hogy melyik képemet fotóztam Hasselbladdal és melyiket Nikonnal neked adom az összeset.” Ez az ajánlata rád is vonatkozik.

Szóval abban az esetben, hogyha elhoztad Martintól a képeit, szólj és visszatérünk az objektív és fényképező gép vitára.

Weboldal. Kedves, hogy ingyenes látogatottságot akarsz hozni, de pont nincs fenn az oldal, mert a stúdió miatt újra lesz építve. De amúgy a Drupal BlueMasters sminkje volt használva változtatás nélkül. ( [link] Semmi nem volt megváltoztatva, csak egy galériát dobtam hozzá. Tehát így nézett ki az oldal.

2013. nov. 25. 23:05
 20/20 anonim ***** válasza:

Sajnos csak megerősíteni tudtál abban amit feljebb leírtam.

Ettől függetlenül sok sikert, szép fényeket neked! :)

2013. nov. 26. 10:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!