Hogy ne foglalkozzak ennyit a külsőmmel?
Kisebbségi komplexusom van a külsőm miatt, és ezt igyekszem állandóan ruhákkal és sminkkel kompenzálni. Ezt úgy értsétek, hogy a boltba vagy edzeni is csak kisminkelve és gondosan válogatott ruhában vagyok hajlandó elmenni. Ha véletlenül elalszom, akkor inkább vállalom, hogy elkéssek a munkahelyemről, de akkor is kisminkelem magam, beszárítom a hajam és csinosan felöltözöm. Ha ezeket nem teszem meg, az olyan mint másnak, ha meztelenül menne el otthonról. Tudom, hogy ez már egy kicsit beteges, de ha ezeket nem teszem meg, úgy érzem mindenki szánakozva néz rám, és annyira kelletlenül érzem magam.
Hogy erősíthetném meg az önbizalmam? Van itt valaki, aki hasonló problémákkal küzd?
ez egy nehéz pszichológiai változás.
miért van szükséged a sminkre..? megfelelés másoknak. (talán)
Találd ki mit szeretnél, mire van szükséged, és cselekedj aszerint. Nyilván ehhez mások gondolkodásához nem lehet köze, csakis a te fejedben van a megoldás!
ÖNISMERET! ez fontos
és fogadd el magad úgy, ahogy vagy, smink nélkül is akár... Azaz hogyan tetszhetnél másoknak, amíg te magadnak sem tetszel?? ez kisugárzik.. pusztán önbizalom kérdése az egész
pszichológus jó tanácsokkal szolgálhat, és van végtelensok irodalom is az önismereti témában
én az Erőszakmentes kommunikációt ajánlom (enkóron van fent pár). az segít a belső kommunikáció segítségével felfedni magadnak, hogy egyes szükségleteid, érzéseid konkrétan miből erednek, és ezáltal könnyebb úgy cselekedni, hogy valóban a céljaid felé vezető tetteket hajts végre.
(pl végsősoron rájönni az alap kérdésed nyitjára „Hogy ne foglalkozzak ennyit a külsőmmel?” :) )
Szerintem ez nem olyan nagy baj, hogy csak "tökéletes" külsővel akarsz elmenni otthonról, én is csak a sarki kisboltba megyek le smink nélkül, kócosan, máshova nem, mert egyszerűen nem érzem jól magam, ha úgy látnak.
Amikor meg rossz napom van, és valami nem néz ki jól rajtam (hajam, ruhám), akkor egész nap feszengek, hogy biztos mindenki bámul, hogy milyen ronda vagyok.
Szerintem ez természetes, nem beteges egyáltalán.
első válaszoló vagyok
Betegesnek nem beteges szerintem sem. De egy egészséges önkép, egy kiegyensúlyozott hangulatállapot elérése nagyon sokat tud segíteni abban, hogy boldognak érezd magad, jobban kielégüljenek a szükségleteid. Kevesebb feszengés a külső véleményektől, kevesebb stressz, több boldogság :)
Mai egyre felgyorsuló életünk egyre személytelenebb lesz, egyre több a külsőség, egyre nagyobb a stressz, és senki sem tanít meg a kavalkádban lavírozni. Ezt önerőből kell megoldani (ilyen-olyan segítséggel persze :) )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!