Mit tegyünk hogy begöndörítéskor a haj tartósabb legyen?
Én úgy szoktam csinálni, hogy hajsütővel begöndörítek egy tincset, majd feltekerem kis csigába, és feltűzöm. Mikor az egész hajam kész, még várok pár percet, hogy kihűljön az egész. Aztán kibontom a csigákat. Kicsit megrázogatom, előredobom a hajam, újrarázogatás. Ezután vissza, és így fújom le hajlakkal. Nem használok túl sokat, mert attól elnehezül, és hamar tönkremennek a hullámok.
Nekem ez bevált, egész nap szép göndör szokott maradni a hajam.
Szia!
Alapvetően a hajnak 4 típusa ismert.
- 1. a száraz;
- 2. a zsírosodásra könnyen hajlamos;
- 3. a "középmezőny", amelyik még se nem TÚL száraz, se nem TÚL zsíros nem lesz a mosás utáni 3.-4. napra;
- 4. az 1-2 napos "frissen" mosott haj, amely nagyjából minden hajtípusnál ugyanúgy kezelhető formázás tekintetében.
Ugyanakkor a "kezelhetetlenségi tünetekből", amit írtál, úgy gondolom, nem száraz a hajtípusod, VAGY nem közvetlenül mosás után szeretted volna formázni. Ugyanis a száraz típusú haj közvetlen mosás utáni formázása napokig kitart, míg a másik két "kategória" hullámosítása kevésbé tartós tud lenni. (Nyilván 2 nap után a száraz hajban is megnyúlnak már a hullámok, de ha még frissen mosott állapotban kerülnek a hajba, akkor ennél a hajtípusnál a legtartósabbak.)
De hogy a lényegre térjek:
Gyanítom, hogy a hajad vagy a "középkategória" képviselője, vagy könnyen zsírosodó típus. De ha mégsem, akkor a göndörítési időd túl rövid.
De akárhogy is, két javaslatom van a számodra:
- Vagy még kifésült, de nem megszárított (nedves!) állapotban tegyél bele csavarókat (a manapság kapható, "tépőzárként" hajba-kapaszkodó és kisebb-nagyobb méretekben kapható műanyag csavarók kimondottan könnyen kezelhetők), s ezután hajszárítóval szárítsd meg minden irányból a tincseket. Majd - ahogy anno én gyakran tettem - a felcsavarózott nedves hajjal feküdj le éjszakára, de hogy a párnád ne nedvesedjen át száradásig, előtte teríts rá törölközőt. (Mivel van mit hullámosítanod, talán nincs túl rövid hajad, vagyis az ember a csavarókat - amelyik oldalt épp fekszik - ki tudja tolni a feje alól!)
VAGY... (Én ezt a megoldást használom az utóbbi években...)
- Még fél-nedvesen kezd el besütni a hajad! Azonban itt - a tartósság okán - az is lényeges, hogy milyen szélességű hajsütőt használsz! Ugyanis a "nagyobb hullámokat csinálók" a könnyebben zsírosodó és a normál hajból könnyebben ki is rúgnak! Vagyis érdemes vékony hajsütőt használni - és kisebb tincsekkel dolgozni(!) -, mert így még a megnyúlt hullámok is hullámok lesznek - és nem kiegyenesedő haj lesz a megnyúlás következménye. Azonban fél-nedves haj sütögetésénél oda kell figyelni, ugyanis a még "sziszegő" hangokat adó tincseket (amelyekből a hajsütő hatására első körben épp párolog elfelé a nedvesség), pici magától való száradási idő után - amíg a további tincseket sütögeted - újra be kell sütni! Szóval, ha kibírod a procedúrát, utána akár nem hogy órákra, de napokra szóló tartós eredményt kapsz.
Ezen technikák után igazán már lakkozni sem kell a hajat, legfeljebb akkor, ha valamelyik tincs nem abba az irányba áll, amelyikbe szeretnéd. Így persze a lakk már a következő 1-2 napban sem fixálja át másképp a már kifésült hajat.
Ha kipróbálod a módszereket, remélem valamelyik hosszabb távon is beválik, és tudtam segíteni. (Nálam mindkettő bejött, de az utóbbi időráfordítása - és ha nem volt időm, akár a befejezetlensége miatt - mostanság időben hasznosabbnak bizonyult.)
Sok sikert!
Nikol
Szia!
Alapvetően a hajnak 4 típusa ismert.
- 1. a száraz;
- 2. a zsírosodásra könnyen hajlamos;
- 3. a "középmezőny", amelyik még se nem TÚL száraz, se nem TÚL zsíros nem lesz a mosás utáni 3.-4. napra;
- 4. az 1-2 napos "frissen" mosott haj, amely nagyjából minden hajtípusnál ugyanúgy kezelhető formázás tekintetében.
Ugyanakkor a "kezelhetetlenségi tünetekből", amit írtál, úgy gondolom, nem száraz a hajtípusod, VAGY nem közvetlenül mosás után szeretted volna formázni. Ugyanis a száraz típusú haj közvetlen mosás utáni formázása napokig kitart, míg a másik két "kategória" hullámosítása kevésbé tartós tud lenni. (Nyilván 2 nap után a száraz hajban is megnyúlnak már a hullámok, de ha még frissen mosott állapotban kerülnek a hajba, akkor ennél a hajtípusnál a legtartósabbak.)
De hogy a lényegre térjek:
Gyanítom, hogy a hajad vagy a "középkategória" képviselője, vagy könnyen zsírosodó típus. De ha mégsem, akkor a göndörítési időd túl rövid.
De akárhogy is, két javaslatom van a számodra:
- Vagy még kifésült, de nem megszárított (nedves!) állapotban tegyél bele csavarókat (a manapság kapható, "tépőzárként" hajba-kapaszkodó és kisebb-nagyobb méretekben kapható műanyag csavarók kimondottan könnyen kezelhetők), s ezután hajszárítóval szárítsd meg minden irányból a tincseket. VAGY - ahogy anno én gyakran tettem - a felcsavarózott nedves hajjal feküdj le éjszakára, de hogy a párnád ne nedvesedjen át száradásig, előtte teríts rá törölközőt. (Mivel van mit hullámosítanod, talán nincs túl rövid hajad, vagyis az ember a csavarókat - amelyik oldalt épp fekszik - ki tudja tolni a feje alól!)
VAGY... (Én ezt a megoldást használom az utóbbi években...)
- Még fél-nedvesen kezd el besütni a hajad! Azonban itt - a tartósság okán - az is lényeges, hogy milyen szélességű hajsütőt használsz! Ugyanis a "nagyobb hullámokat csinálók" a könnyebben zsírosodó és a normál hajból könnyebben ki is rúgnak! Vagyis érdemes vékony hajsütőt használni - és kisebb tincsekkel dolgozni(!) -, mert így még a megnyúlt hullámok is hullámok lesznek - és nem kiegyenesedő haj lesz a megnyúlás következménye. Azonban fél-nedves haj sütögetésénél oda kell figyelni, ugyanis a még "sziszegő" hangokat adó tincseket (amelyekből a hajsütő hatására első körben épp párolog elfelé a nedvesség), pici magától való száradási idő után - amíg a további tincseket sütögeted - újra be kell sütni! Szóval, ha kibírod a procedúrát, utána akár nem hogy órákra, de napokra szóló tartós eredményt kapsz.
Ezen technikák után igazán már lakkozni sem kell a hajat, legfeljebb akkor, ha valamelyik tincs nem abba az irányba áll, amelyikbe szeretnéd. Így persze a lakk már a következő 1-2 napban sem fixálja át másképp a már kifésült hajat.
Ha kipróbálod a módszereket, remélem valamelyik hosszabb távon is beválik, és tudtam segíteni. (Nálam mindkettő bejött, de az utóbbi időráfordítása - és ha nem volt időm, akár a befejezetlensége miatt - mostanság időben hasznosabbnak bizonyult.)
Sok sikert!
Nikol
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!