Kezdőoldal » Szépség és divat » Egyéb kérdések » A fahéj illóolaj vagy a...

A fahéj illóolaj vagy a rozmaring illóolaj bőrre kenve fényérzékenyítő?

Figyelt kérdés
Testápolóhoz szoktam keverni őket, de járok végleges szőrtelenítésre, így kerülnöm kell a fényérzékeny kencéket. Nem tudja valaki, hogy ezeket használhatom-e?

2013. ápr. 13. 20:36
 1/2 anonim ***** válasza:
100%
A fahéj illóolajjal érdemes vigyázni, az én bőröm például érzékeny arra. A citrusok illóolaja fényérzékenyítő, a rozmaring ilyen hatásáról még nem hallottam. Az orbáncfűolaj is fényérzékenyítő - ezt csak azért írtam, hátha érdekel.
2014. jan. 15. 16:54
 2/2 anonim ***** válasza:
100%

Neten olvastam:

"Vigyázat, fényérzékeny!

Sokan nem gondolnak rá, de vannak erősen fényérzékeny anyagok, melyek normál körülmények közt pozitív hatásokkal rendelkeznek, de ahogy fény éri őket, bőrkárosítóak lehetnek. Éppen ezért még mielőtt felhasznál egyes anyagokat, győződjön meg róla, hogy fényérzékeny-e, vagy sem!

Südy Zsuzsanna szerint két csoportra lehet osztani ezeket az anyagokat: fényérzékenyítő és fényérzékeny anyagokra . A különbség a kettő között az, hogy az előbbieket a bőrre kenve napfény hatására foltosodást okozhatnak (ez főleg a citrusos anyagokra jellemző), míg az utóbbiak magára a fényre érzékenyek, és ezeknek csak annyi a hátrányuk, hogy fény hatására gyorsabban romlanak (pl. vadrózsaolaj, ligetszépe olaj)

Ezekkel az összetevőkkel vigyázzon

Bár vannak olyan anyagok, amik általánosságban igazán hatásosak, és hozzájárulnak a szép bőr eléréséhez, viszont előfordulhat, ha egyeseknél érzékenységet, allergiás reakciót válthatnak ki, főleg akkor ha nem megfelelő minőséget, vagy hígítást használ. Éppen ezért érdemes bőrpróbát végeznie, még mielőtt használna valamit.

Az érzékenységet leggyakrabban kiváltó anyagok az illóolajok (mivel a 100%-os illóolajok igencsak tömények), a fahéj, a magolajok, valamint a gyógynövények, kiváltképp a kamilla és a menta.

"Fontos tudni, hogy a legtöbb illóolajat nem szabad közvetlenül a bőrre felvinni, mert gyulladást, irritációt okozhatnak, így használat előtt mindenképp elegyítse mással, pl. olajjal (vízben az illóolajok nem oldódnak). Továbbá a gyógynövényeknél ügyeljen arra, hogy tartsa be a forrázási időt, ugyanis ha túl sokáig forrázza, akkor olyan anyagok is kerülhetnek a főzetbe, melyek már nem feltétlen hasznosak a bőr számára!"

2014. jan. 25. 13:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!