Igaz, hogy a mai gyerekek szebbek, mint régen?
A mai kicsi gyerekek feltűnően szépek, szebbek, mint akár a 20-30 évvel ezelőttiek. Két dolog, ami szerintem közrejátszhat:
I. Személyes szabadság a párválasztásban: Régen nem mindenki választhatta meg a párját, ma már mindenki maga választ magának párt, és az utóbbi évtizedekben megnőtt a szépség értéke. Tudat alatt tudjuk, hogy milyen férfitől/nőtől lenne a legszebb gyerekünk, tehát azt a párt választjuk, a gyerekek pedig valóban gyönyörűek lesznek.
II. A szabadság és a közlekedés, fejlődésével, internetes ismerkedéssel már nem csak a falu és 50 km-es körzetében választunk párt, hanem az ország két végében lakók is gyakran összejönnek, ami segíti a távoli gének keveredését, ami ugyancsak jót tesz a génállománynak, gyönyörű gyerekeket eredményezve.
Valóban szebbek a mai gyerekek, mint a régiek, vagy ez csak kitaláció?
Szerintem is szebbek a mai gyerekek, mint a régebben születettek, és már én is próbáltam teóriákat gyártani, ez miért lehet. :-) Nagyon elvont magyarázatot találtam... Kicsit messzebbről indulva: tudjuk, hogy háborúk idején/után sokkal több fiú született, mint lány, mert a férfiállományt pótolni kellett. Biológiai magyarázat nincs, csak sejtjük, hogy ez lehet az ok... A példa bizonyítja, hogy a természet intelligens és képes a "helyreigazításra".
Napjainkban a szépség szerepe nagyon felértékelődött, régebben nem kapott akkora szerepet, ki hogy néz ki. Ma már kis túlzással azt mondhatjuk, a boldogulás kulcsa a vonzó külső. Számtalan kísérlet bizonyítja, hogy a szép emberek az életnek rengeteg területén előnyt élveznek - sajnos, már az óvodában is nagyobb büntetést kap ugyanazért a rosszaságért a csúnya gyerek, mint a szép.
Na, és itt jön a lényeg: sztem a mai, külsőségek uralta világban a - sarkítva fogalmazva - "túlélés" múlik a vonzó külsőn. Mindenkinek beleívódott a tudatába, hogy szépnek kell lenni, mert övéké a világ, stb., és ez a program az, ami hozzájárul ahhoz - akárcsak a háborúk idején a fiúk nagyszámú születéséhez - szép gyerekeket hozzunk létre, mert rájuk van szükség. Csúnyán hangzik, de én elképzelhetőnek tartom.
szerintem ez egy ordenálé nagy bar.omság. én most is látok bűn randa gyerekeket...
biztos vagyok benne, hogy ennek a feltevésnek, semmi valós alapja nincsen.
Én továbbra is azt mondom, hogy a sok egyforma frizura tette őket rondává, meg az ugyanolyanra szedett szemöldök, mikor még az volt a divat. Régi tablóképeket nézegetve - igaz, ők már nem gyerekek - látszik, hogy az akkori 18 évesek valóban rondábbak, mint a maiak.
De csak azért, mert sokaknak nem állt jól az a frizura, amit hordtak, vagy természetellenesre szedték a szemöldöküket. Sminkkel is el lehet érni, hogy egy-egy részt nagyobbnak lássunk vagy épp árnyékolt hatást is el lehet érni.
Ma már nem egyenfrizurát hordanak az emberek, előtérbe került az egyéniség, mindenki olyat hord, ami tetszik, és jól áll neki.
Több '60-as évekbeli tablóképen - internetes is láthatunk ilyet, na meg ha visszaemlékeztek a sulitokra - egy-egy lány úgy néz ki, mint egy 40 körüli "anyóka". A hajuk miatt, na, meg ha netán kerekebb arcuk volt, vagy kicsit molettebbek voltak. Meg a komoly, sokszor előnytelen, gyakran bátortalan arckifejezés látható rajtuk.
A mai érettségizők már mindent tudnak, szexelnek, nagyon öntudatosak, magabiztosak, mernek csábítóak lenni, a fotókon is átjön ez, mosolyognak telve önbizalommal, sokkal inkább kifejezik az egyéniségüket.
Talán mondták már, de a régen szépnek nevezett férfiak és nők sem számítanak ma már szépnek. Az ízlés változott, a ruhák, a nevelés is, de maga az emberi test, arc nem.
Régen a pufibbakra mondták, hogy milyen szép(különösen a gyerekeknél! és itt már nem az egészséges baba-pufókságra gondolok), ma már igyekszünk az arányoshoz közeledni - szép az, ami arányos. (itt jegyezném meg, hogy drága ducibbak: a piszkafákat is éppúgy bántják, sőt, míg titeket nem lehet nyíltan piszkálni a súlyotokkal, addig esetünkben állandóak a "de vékony vagy, ugye nem vagy anorexiás?" megállapítások.)
Szóval ma már a hangsúly máson van, nem azon, amin 10-20-50 vagy 100 éve.
("vörös, szőke kölyök"
Érdekes, manapság a hajukat festők nagy része ilyenre festeti a haját! Vajon miért?)
A szépség mint olyan önmagában nem létezik.
A meghatározását mindenki egyedileg végzi, és definiálja azt saját ízlése szerint. Ez teljesen nyilvánvaló, főleg ha azt vesszük, hogy egyes európaitól eltérő kultúrákban mi a szép. Van ahol a zsiráfnyakú nőket szeretik, van ahol a zsírfarúakat, tányérajkúakat, széles arcúakat stb.
Ha nagyon akarjuk akkor nyilván az egyesek által szépnek talált tulajdonságok között találhatunk némi egyezést, ezek alkotják a közhiedelemben elterjedt szépség fogalmába beilleszthető tulajdonságokat. Mint a kis orr, vagy nagy szemek. De valljuk be az arányokon is sok múlik.
Nos bármennyire is szeretnétek a nagy orr és a disznószem valószínűleg sosem fog kihalni, legalább is amíg célszerűen nem szelektálunk rá vagy valamilyen csoda folytán nem lesznek ezek az emberek meddők. Főleg, hogy fajunk túlélése szempontjából igen csekély a jelentősége ezeknek a fenotípusos jegyeknek és nem igen öröklődnek olyan kapcsolt tulajdonságokkal ami gyengítené az egyed túlélési esélyeit és szaporodó képességeit.
Már pedig a genetikában ismert fogalom, a hasadás fogalma, ami azt jelenti, hogy az utódon bizonyos recesszíven öröklődő tulajdonságok, melyek a szülőkön a heterozigotizmus miatt nem jelent meg, megjelenik. Szóval adott egy ükapa aki bűn ronda volt, és lesz egy ükunoka aki bűn ronda lesz, közben meg mindenki gyönyörű.
A feltételezésed kérdező miszerint hamarosan csak gyönyörű emberek fognak létezni pont olyan utópisztikus mint a 3. birodalom elképzelése volt, mert egy rakat tényezőt, köztük alapvető emberi és tudományos genetikai tényezővel nem számolsz.
Az eltérő népek genetikai állományának keveredéséből adódó heterózis hatás az első generációkban eredményezheti egyes tulajdonságok javulását a szülőkhöz képest (ezt most láthatod akár), de ez addig működik amíg léteznek olyan "beltenyésztett" vonalak akiknél bizonyos tulajdonságok, gének generációkon keresztüli felhalmozódását figyelhetjük meg. A F2 utódnemzedékben a heterózis hatás jelentősen csökken F1-hez képest. Ez vonatkozik arra is amikor két ronda ember áll össze. Ideiglenesen kisülhet valami jó, de utána visszahasadnak a régi tulajdonságok, a gének továbbkombinálódása miatt.
Szóval az általad definiált szépség (egzakt tulajdonságnak vesszük) általános elterjedése csak tiszta vonalak fenntartásával, és célzott szelekcióval valósulhatna meg, amit mesterségesen az emberiség nem végezhet bizonyos emberjogi követelmények és egyezmények miatt. A szükséges szelekciót a már korábban említettek miatt a természet nem fogja elvégezni, mert nincs rá szükség. A rondaságnak pedig egyértelműen helye van a világban hiszen ha nem lenne és az embereket súlyosan hátráltató tényező lenne, már réges rég eltűnt volna, de nem így történt. Egy olyan világban pedig, ahol még az egyértelműen genetikai rizikóval rendelkező párokat (gondolok itt a manapság már egyértelműen kimutatható örökletes betegségekre és meddőségre) is minden segítséget megkapnak az utódnemzéshez, kétlem, hogy egy pusztán rondasági alapon történő rejtett kiválasztódásnak helye lenne.
Minimális genetika ismeret hiányában ne vizionálj előre olyan dolgokat, ami csak egy sci-fi regényben fordulhat elő. Főleg ne egy ilyen sekélyes és erősen szubjektív fogalmakra épülő dologban.
Egyébként ezt rajtad kívül már rengetegen felvetették, nem véletlenül alakult ki a nagy gülüszemű, pici orrú, nagyfejű, magas, vékony ufónauták képe a köztudatban. Ha a szépség általánosított megfogalmazását vesszük alapul, akkor bizony a jővő emberképe pont olyan mint az X akták földönkívüli lényei. Ez egyáltalán nem véletlen, ez a szépség továbbfejlesztett változata vagy vehetjük annak paródiájának is. Na most ha választani kéne inkább néhány nagy orrú ember, mint egyen kinézetű "szép" emberek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!