Szoli gomba? (blaaa)
Voltam szoláriumba még 2 hónappal ezelőtt(fekvőbe) akkor 1x nagyon oda égtem,de fehér foltok is lettek rajtam...most nem régiben megkérdeztem egy szolis csajszit,aki mondta,h ez szoligomba,amit a fekvő szoliban lehet elkapni,de nem fertőző meg semmi és hogy kenegessem canestennel...oké vettem is rá krémet,de még csak most 3. napja,hogy kenem magam és már lassan 3. hónapja vagyok foltos és nem jöttem rá mitől, azt hittem,h azért mert 1x nagyon oda égtem,de ezek szerint nem...ha ez szoligomba lenne,akkor honnan tudhatom meg,h elmúlt vagy sem?mivel a fehér bőrfelület(ahol foltos vagyok) nem barnul be...
volt már vkinek ilyen?tudtok tanácsot adni?
köszönöm!
16/L
Ezt olvastam egy helyen:
A bőrgyógyász válaszol
Fehér foltok a bőrömön
„Apró, fehér foltok jelentek meg rajtam. Nem fáj, nem viszket, de engem nagyon zavar, mert csúnya. Néhány nappal ezelőtt szoláriumban voltam. Összefügg-e ez a foltokkal? Lehet, hogy ott kaptam el valamit?”
Bár nem írta le pontosan, hol jelentek meg a foltok, mekkorák, feltételezem, hogy egy nagyon gyakori bőrprobléma alakult ki Önnél. Latin neve Pityriasis versicolor, magyar megfelelője sajnos nincs. Okozója a pityrosporum ovale nevű gomba, amely gyakorlatilag mindenki bőrén megtalálható, kimutatható. A tünetek kialakulásához egyéni hajlam szükséges. Fiatal emberek betegsége, pubertás előtt – időskorban ritkán fordul elő. Nagy melegben, főként izzadásra hajlamos egyéneknél, túl zsíros krémek vagy szteroidtartalmú kenőcsök alkalmazása után a gomba szaporodásnak indul, kerek telepeket alkotva főként a háton, a nyakon, a mellen. Telepei halvány rózsaszínes-barnás, a bőr szintjéből szinte ki sem emelkedő foltok. Sokszor annyira beleolvadnak a környező bőr színébe, hogy csak a kereső szem fedezi fel őket. Akkor lesz feltűnő a „jelenlétük”, ha napozás, szoláriumozás vagy más behatás következtében a gombatelep elpusztul, lepotyog a bőrről, és a helyén ott marad egy fehér folt. Ezek az apró foltok a széleiknél összeérnek, összefolynak, és egyre látványosabb tüneteket okoznak.
A fehér folt kialakulásának két oka van. Az egyik, hogy maga a telep fényvédőként működik, vagyis alatta nem tud lebarnulni a bőr. A másik, hogy a gombák anyagcseréje elpusztítja azokon a területeken a festéket a bőrben. Ez az oka annak, hogy megfelelő kezelés ellenére is hónapokig megmaradnak a fehér foltok. Ennyi időt vesz igénybe ugyanis az, hogy visszaálljon a normális pigmenttermelés az érintett területeken.
Néha előfordul, hogy a tünetek a kezelések befejezése után nem sokkal visszatérnek. Ilyenkor az állhat a háttérben, hogy a szőrtüszőnyílásokban, a faggyúmirigyek kivezetőcsövében megbúvó gombák átvészelték a gombaellenes kezelést. Ezért meg kell ismételni a terápiát, néha belsőleges kezelés is szükségessé válhat.
A kezelést pontos diagnózis alapján lehet elkezdeni, mert néhány ritkább, de ránézésre hasonló betegséget ki kell zárni előtte. Hogy a közeledő nyáron már foltoktól mentesen mehessen strandolni, forduljon mielőbb bőrgyógyászához!
Összefüggenek-e a tünetei a szoláriumozással?
Ahogy az előbb említettem, a „napozás” miatt, vagyis az UV-fény fertőtlenítő hatásának köszönhetően a gombatelepek elpusztulnak. A gombákat feltehetően nem ott kapta, hanem már hónapokkal korábban jelen voltak és szaporodtak. Azt, hogy a betegség nem terjed emberről emberre, mi sem bizonyítja jobban, hogy még a szoros testi kontaktusban lévő családtagok sem szokták elkapni. A legtöbb helyen a szoláriumokat minden vendég után lelkiismeretesen fertőtlenítik. Ha erről még sincs meggyőződve, látogasson olyan szalonokat, ahol a rendelkezésére bocsátanak fóliát, amit maga alá teríthet, vagy használjon állókabinos szoláriumot!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!