Milyen karóra való nekem? (Extrém igénybevétel)
Már ha egyáltalán létezik ilyen...
Szóval szeretnék egy olyan órát, ami elsősorban ideális sarkvidéki körülményekhez, több hétig pl. kinn lenni az órával a karomon a -20, -30 fokos hidegben. Gyakran túráznék, táboroznák vele. Azt akarom, hogy strapabíró legyen és vízálló. Számlapja analóg, automatikusan vagy gomb megnyomásával sötétben foszforeszkáljon. Mutassa a dátumot.
Így összevetve az óratípusokat szerkezet szerint, amelyek szóba jöhetnek szerintem:
Mechanikus automata, amit kézzel is fel lehet húzni:
Előnyök: nincs benne kapacitor, elem, ami behaljon. szinte örökös darab, ha szervizelve van.
Hátrányok: lehet nem elég ütésálló egy quartz órához képest (?). Ha egyszer megáll, lehet a pontos időt nem tudom beállítani újból, mert ez az egy eszközöm lenne, ami mutatja azt. A szervízdíjak elég magasak.
Solar /napelemes/ óra:
Előnyök: Egyszerű, igénytelen szerkezet, jól bírja az ütéseket, fél évig elmegy teljes töltöttséggel elvileg.
Hátrányok: Mivel kevés a napsütéses időszak az éghajlaton, ezért nehezen töltődne vissza. Még ha fel is lenne teljesen töltve, lehetséges, hogy a hideg hatással lenne a kapacitorra, s mivel nem jut elég napfényhez, lemerítené idővel. Mert gondolom az a fél év normál körülmények közt fél év, mínusz fokokban talán a fele😀.
Kinetic óra /automata és quartz hibride/:
Előnyök: Nem kell a napfényre támaszkodni, elég ha állandóan rajtam van, a lengő mozgása a karomnak segít tölteni a benne lévő kapacitort.
Hátrányok: Egy jóval bonyolultabb, vaskosabb, szerkezet. Ugyanaz az aggály a kapacitor terén, mint a solarnál.
Talán egy hete ástam magam bele jobban az órák világába, szóval elnézést, ha valamit rosszul tudok, javítsatok ki.
Ha tudtok ajánlani konkrét típusokat, annak is örülnék. Esetleg egyéb előny-hátrány még eszetekbe jut a fentieket figyelembe véve a különböző szerkezetekről?
Kb. max. 120-140 ezer forintot tudnék rászánni, főleg Seiko-ban gondolkodom, de másra is vevő vagyok. A pontos idő nem lényeges.
Köszönöm ha végig olvastad és válaszolsz.
Köszönöm az eddigi válaszokat! Mindenkinek ment a zöld.
Az első kettő sajnos elemes óra, és az elem, meg a hideg nem jó barátok. Kockáztatni meg nem akarok elemessel. De ez az akkumlátorral/kapacitorral ugyanígy van (nem jó barátok a hideggel), viszont azt tudom TALÁN tölteni a kintlét közben, az elemet nem.
Jelenleg leginkább a Seiko automata 4R36 szerkezet felé húzok, amit a karom mozgása is felhúz, meg manuálisan is fel lehet húzni (tekerni). Viszont hogy a hideg mennyire lenne hatással az órában lévő kenésre, az is egy jó kérdés. :D
G-shock órákat is nézegettem, de dűlőre nem jutottam. Tartok a napelemtől a napfény hiánya miatt, viszont ezenkívül ez lenne az egyik legésszerűbb megoldás.
Azt értem, de jó lenne valami hiteles infó a kapacitor vs hideg időjárásról akkor már.
Mert egy telefon aksija is kibírja elméletben x napig, de ez mínusz 30 fokban 'picit' lecsökken.
Hidegebb éghajlaton nem véletlenül viszik be éjszakára az autók akkumlátorait is. Reggelre behalna.
8
Semmi baja nem lesz csak ne fémházas órát válassz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!