Ha vannak szépségkirálynő-választások, miért nincsenek ennek megfelelően szépségkirlály-választások is?
Kedves Kérdező!
Úgy gondolom ennek köze lehet a toxikus férfiassághoz, ami a magyarok körében sajnos nagyon népszerű. Amennyiben egy férfit a "gyönyörű", "szép" jelzővel illetnek akkor az egyből "ciki, meleg, gáz" meg nem tudom. Pedig ez szerintem sem igaz, mert miért ne lehetne egy férfinak is gyönyörű, érzéki szája? Szép haja? Vagy bármi egyéb. Lehetne még bőven példákat felhozni :D
Azt hiszem ez nem épp egy összeszedett válasz lett, talán nem is segített, de jól esett kiírni magamból :'D.
- B.
2: Szerintem azért alakulhatott így, mert alapvetően patriarchális társadalmakban élnek az emberek, ahol évezredek óta a nők a férfiak cselédjei és használati tárgyai voltak, az értéküket is nagyjából a szexuális vonzerejükben, szépségükben mérték. A férfiaknak nem volt szüksége a szépségre, mert úgysem a nők válaszottak, őket csak adták-vették, a családok és a rájuk vágyó férfiak döntötték el, melyiket ki kapja. A férfi értéke inkább a vagyonában és a hatalmában állt, mint a szépségében, az esetleg csak egy plusz pozitívum volt.
De egyébként érdekes a dolog, mert az állatvilágban, főleg a gerincesek között általában a hímek a látványosabbak, színesebbek, pompásabbak. Persze talán ők egymás között ugyanúgy a lányokat tekintik szépnek. Egy űrlény szemével talán az emberek is úgy tűnnek, mintha a férfi lenne a szebb, mert (általában) nagyobbak, kidolgozottabbak az izmaik, karakteresebbek a vonásaik, de mi emberként mégis a nőkben szoktunk gyönyörködni.
Igen, ez lehet a történelmi háttér. Persze nem egy dolog határozza meg egy ember viselkedését. Sokféle környezeti tényező alakíthat egy közösség/társadalom véleményén.
Valóban és, ami szintén érdekes, hogy sok esetben az állatvilágban a nőstények választanak hímeket.
Mindeneste én mindig örülök, ha egy kicsit nyitunk olyan dolgok/kezdeményezések felé, amik finomíthatnak az embereken és a dogmatikus világlátásukon. Az egyenlőség nem azt jelenti, hogy a nőknek kiváltságokkal kell rendelkezniük vagy fordítva. Persze mivel fizikailag sok különbség van nők és férfiak közt az emberek hajlamosak ez alapján olyasmit is külön választani, ami lehet, hogy nem is annyira más. :)
Én mindig azt mondom, ha lehetséges az arany középúton jó járni.
- B.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!