Mit csináljak, hogy ne zsírosodjon ilyen hamar a hajam?
Otthon elkészíthető hajpakolás:
Keverj össze 2 teáskanál mézet, egy teáskanál citromlevet, és egy tojás sárgáját. Fél órával a hajmosás előtt vidd fel a hajadra.
A zsíros hajat a helytelen táplálkozás és bizonyos vitaminok hiánya is okozhatja.
Az egészséges táplálkozás a hajunknak is jót tesz, ezen kívül a stressz csökkentése, a hidegtől és az erős napsütéstől való védelem is fontos.
hasznos praktikát, amivel megakadályozhatod a hajad gyors zsírosodását!
1. Hogyan mosd a hajadat?
Semmiképp se túl meleg vízzel, mert az fokozza a faggyúmirigyek működését. Samponozd be a hajadat kétszer, és 5-5 percig hagyd rajta öblítés előtt! Ne használj túl sok sampont, és ne dörzsöld erősen a fejbőrödbe! Az utolsó öblítést végezd langyos, hűvös vízzel, így elzárod a faggyúmirigyek kijáratát. Tévhit, hogy a sűrű hajmosás növeli a faggyútermelést.
2. Masszírozd a fejbőrödet!
Minden hajmosáskor masszírozd a fejbőrödet ujjbegyeddel, körkörös mozdulatokkal, 3-5 percen keresztül! Ennek hatására javul a hajhagymák vérellátása, gyorsabban távoznak a káros anyagcseretermékek, sőt gyorsul a haj növekedése is. Masszázs hatására átmenetileg fokozódhat a faggyútermelés, de ne ijedj meg, néhány alkalom után helyre fog állni az egyensúly!
3. Milyen a jó sampon?
Válassz áttetsző samponokat, mert ezekben kevesebb a ragacsos anyag! A legjobb, ha a faggyúmirigy működésének csökkentésére zsírosodás elleni, alacsony olaj- és szilikontartalmú gyógysamponokat használsz, mint a csalán-, a rozmaring-, a zsurló-, a bojtorjángyökér- és a zsályasampon.
4. Természetes hajöblítők
Nemcsak a jó sampon a fontos, hanem szükség van hajöblítőre is. Természetesen az a legjobb, ha természetes alapanyagból készül. Lássunk néhány tippet zsíros hajra!
- Csalán: A-, C- és K-vitamint, káliumot, kálciumot, vasat, kovasavat és enzimeket tartalmaz, és csökkenti a faggyútermelést. 1/3 csészényi csalánlevelet önts le 2,5 dl forrásban levő vízzel, és hagyd állni 15 percig! Majd szűrd le, és miután langyosra hűlt, öblítsd át vele hajadat a hajmosás végén!
- Almaecet: önts 1 teáskanál almaecetet fél liter langyos vízbe, és ezzel végezd az utolsó öblítést! Balzsam helyett is kiváló, mert eltávolítja a samponmaradványokat, és a hajat selymessé, csillogóvá varázsolja!
- Citromlé: 1 citrom leve és fél liter víz (ásványvíz még jobb) keverékével fejezd be a hajmosást! Ezzel elejét veheted a további zsírosodásnak.
5. Hajrögzítés sörrel
Ugye fantasztikusan hangzik? De igaz! A különféle zselék és balzsamok ugyanis elősegítik a haj zsírosodását, fénytelenné, merevvé teszik a frizurát, a hajlakk pedig még a hajvégeket is roncsolja. Természetes hajformázó a világos sör, melyet hajmosás után oszlass el egyenletesen a nedves hajadon. Majd vízzel öblítsd ki, és hagyd megszáradni! Nem kell félni, frizurád nem marad ragacsos és sörszagú. A sör a magas B2-, B6-vitamin-, biotin- és folsavtartalma miatt fényessé és erőssé teszi a hajat.
6. Hogyan szárítsd a hajadat?
Ne dörzsöld a nedves hajat, helyette csavard törülközőbe, és hagyd megszáradni szobahőmérsékleten! Ha ez nem lehetséges, mert nincs időd, vagy hűvös van a szobában, akkor használj hajszárítót, de alacsony fokozaton, mert a túl meleg levegő is fokozza a faggyútermelést. Hideg időben ne menj ki az utcára közvetlenül hajszárítás után, várj legalább fél órát!
7. Ne vidd túlzásba a fésülködést!
A gyakori fésülködés segít eloszlatni a hajon a fejbőrben termelődött zsírt, és a hajvégek töredezéséhez vezethet. Mindig hajmosás előtt fésüld ki hajadat, ne utána! Használj nagyobb fogú fésűt vagy kevert, természetes alapanyagú szőrszálakból készített hajkefét, ami kíméletesen távolítja el frizurádból a szennyeződéseket!
8. A megfelelő frizura is csökkentheti a zsírosodást
Bizony, bizony, az sem mindegy, hogy milyen a frizurád. Ha a hajad könnyen zsírosodik, kerüld az egyenletes, hosszú hajat! Helyette válassz rövid, vagy ha az nem áll jól, akkor fejtetőn rövidebb, "lépcsős" frizurát, amit egy enyhe beszárítással meg lehet emelni. Jó a loknis haj is, a lényeg, hogy ne simuljon a fejedhez.
9. A szépség belülről fakad
A haj normális állapotának megőrzéséhez hozzájárulhatsz azzal is, ha megfelelően táplálkozol, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeket fogyasztasz. A szép és egészséges hajért elsősorban az A-, B-, C- és E-vitaminok, valamint a kalcium és a vas felelős. A-vitamint a sárgarépából, a tökből, a sárgadinnyéből, a narancsból, valamint a tejtermékekből nyerhetünk. C-vitamin főként a citrusfélékben, a kiviben, a csipkebogyóban és a savanyú káposztában fordul elő. A B-vitaminok természetes forrása a hús, a máj, a tojás, a sajt, és a gabonafélék. E-vitamin pedig a növényi olajokon kívül a zöld növények csíráiban és valamennyi olajos növényben található. Ezen kívül fogyassz sok vasat tartalmazó spenótot és sóskát! Sok "hajszépítő" vitamin található az élesztőben, és mindemellett igyál ásványvizet.
remélem segít egy picit ^^
10. Idegeskedj kevesebbet, pihenj többet!
A stressz növeli az androgén hormonok termelését, ami pedig fokozza a faggyúmirigyek működését. Ezért pihenj minél többet! Ugyanis furcsán hangozhat, de a túlzott stressz is okozhatja a haj zsírosodását.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!