Nektek mi segített a problémás bőrötökön?
Voltam már bőrgyógyásznál, Zyneritet írt fel, mert antibiotikumot nem szeretnék hónapokig/fél évig/évig szedni, illetve a hasam se nagyon bírja őket. A Zynerit segített is addig, amíg használtam, de ennyi. 21 éves vagyok és rendszeresen pattanásos (a hónap felében szégyenlem a bőröm, a másik felében mondjuk elfogadhatónak, de nem szép). Szedtem fogamzásgátlót 5 hónapig, de borzalmas migréneket okozott, illetve hasi fájdalmakat, rossz hangulat és társai, ezért abbahagytam (hüvelygyűrűt is kipróbáltam, hátha... de a fennállt melléhatások mellett az arcomon is visszajöttek a pattanások). Ennek ellenére csak a tabletta volt az, ami tényleg segített és úgy álltam a tükör elé, hogy ez igen, jól érzem magam a bőrömben. Teljesen el vagyok keseredve. Ezek szerint valami hormonális probléma okozhatja? Ha fogamzásgátló nem segíthet rajtam, akkor mi fog? Volt valaki hasonló helyzetben?
Azt még hozzátenném, hogy mindig tiszta az arcom. Nagyon óvatos vagyok, nem nyúlok hozzá, ha koszos a kezem, telefonom is naponta fertőtlenítem, mindig tiszta az ágynemű stb., tehát ilyen probléma nem áll fent. Alapozót sem használok már 2 éve, ami picikét segített a helyzetemen. Az étkezésem se indokolja a problémát. Kozmetikushoz is szoktam járni kezelésre, mást nem tudom, mit tudnék mondani. Úgy érzem már mindent kipróbáltam, tanácstalan vagyok teljesen
Nekem az Aknesol segített, amit tudomásom szerint Magyarországon már nem forgalmaznak, viszont Romániában beszerezhető a gyógyszertárakban.
Valamint még a Skinoren nevű krém is segített, de az leginkább a hegek eltűntetésében, egy heg sincs az arcomon, pedig csak 3 hónapot használtam, igen hatásos volt számomra.
Egyesek pedig azt mondják, hogy mióta a mostani barátommal vagyok, azóta tűntek el a pattanásaim. :)
Magadnak inkább ne nyomogasd a pattanásokat, mert ha szakszerűtlenül csinálod, nyoma marad. Inkább azt ajánlom, keress egy gyógykozmetikust, és járj el hozzá havonta arctisztításra. A mitesszereken csak ez segít. A pattanásoknak a kiváltó okát kell megtalálni, ez nagyon sokféle lehet: étkezés, hormonok, stb. Persze a megfelelő arcápolási rutin is sokat segít. Én azt ajánlom neked, hogy próbálj meg minél több természetes dolgot használni, és ne használj alapozót, vagy csak nagyon ritkán (és keveset). Tavasztól kedve használj fényvédőt!! Nagyon fontos, hogy ne mosd túl gyakran az arcod, mivel ezzel mindig eltávolítod a faggyúréteget és ez csak azt fogja üzenni a bőrödnek, hogy még termeljen faggyút még még. Ilyen lemosókkal bőven elég este lemosni a koszt, sminket. Reggel csak vízzel öblítsd át. Pattanásokra használhatsz: teafaolajat, levendula illóolajat, zöld agyag pakolást.
Leírom az én arcápolási rutinomat: reggel simán mézzel mosom meg az arcom. Utána hidratáló krémet (gyógyszertári, víz alapú krém, A és E vitaminnal, plusz én kevertem bele Panthenolt és kevés mézet) használok, ebbe keverem bele a napvédő krémet, néha levendula illóolajat is. Utána sminkelek, ha olyan helyre megyek. Ha nem, akkor ennyi. Este: a napkrémet és sminket az oil cleansing methoddal mosom le, keress rá, sokkal jobbat teszel a bőrödnek ezzel, mint a kommersz drogériás/gyógyszertári arclemosókkal. Én mostmár simán kókuszolajat használok, a szemsmink eltávolítására is, de persze bármilyen más olajat lehet használni, ami a bőrtípusodnak megfelelő. (Én DM-es bio, finomítatlan kókuszolajat használok). Utána mézzel lemosom az arcom, felfrissít és a maradék olajat is eltávolítja. A mézbe bio rizslisztet szoktam keverni, ez radíroz is (heti 3-4 alkalom). Utána használom a hegek eltüntetésére, megelőzésére a Derma Stir Scar Repair port (jó drága, de a kozmetikusom ajánlotta, én úgy veszem észre, sokat segít.) De ezt csak a szükséges területen, spórolok vele. Utána jön a hidratáló krém, majd E vitamin olajat keverek össze kókuszolajjal/kendermagolajjal (bármilyen olaj jó amit szeretsz) és ezt a szemem alá, illetve a heges, pattis területekre viszem fel. Természetesen kis mennyiségben. Ennyi. A kozmetikus utáni friss sebeimet pedig tiszta, jó minőségű levendula illóolajjal szoktam töményen kenni (természetesen, mielőtt ilyen olajokat használsz, kis területen próbáld ki, nem okoz e irritációt!!!!), valamint Panthenollal, amit a gyógyszertárban lehet kapni. De a Cosmio-n lehet venni Panthenolt, ami konkrétan a hatóanyag, B5 provitamin. Belekevertem a krémembe, szóval ugyanolyan jó, mint a Panthenol spray, sőt, jobb. Sebgyógyító, csökkenti a hegesedést. Nem ajánlom, hogy magadnak nyomkodd. Vagy ha nagyon nem tudod megállni, akkor tiszta kézzel, tiszta bőrfelülettel, tiszta zsebkendővel állj neki, és fertőtlenítsd aztán pl teafaolajjal vagy levendula illóolajjal. A pattanások utáni nyomokra ezeken kívül jó lehet még a bioptron lámpa, én használom, szerintem segít. Mondjuk én kölcsön kaptam, magamtól biztos nem vennék egy ilyen drága készüléket. Valaki azt mondja csoda, valaki meg, hogy kamu az egész. Én nem tudom, ha esetleg van lehetőséged, érdemes lehet kipróbálni.
Mindezek mellett az egészséges táplálkozás, és elég víz fogyasztása is nagyon fontos!! Egyél sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kíőrlésű gabonát, hanyagold a cukrot, margarint, fehér pékárukat, étolajat (helyette: olívaolaj, kókuszolaj), gyorséttermi kajákat, cukros üdítőket, chipseket, rágcsákat. Mozogj eleget!! Csökkentsd a stressz szintedet (mozgás, relaxáció, meditáció).
Valamint, hadd hangsúlyozzam (még egyszer) a napvédelem fontosságát. Főleg a hegeket nagyon nagyon védeni kell a naptól, 30-as, 50-es faktorú fényvédővel (vannak direkt zsíros bőrre való napkrémek is, pl Bioderma, La Roche Posay, stb. én használtam ezeket, de a kemikáliák miatt bio naptejre váltok idéntől), illetve kalappal, sapkával védekezni a napsugarak ellen. A napfény hiperpigmentációt okoz, és így sokkal nehezebben múlnak el a piros foltok, hegek, pattanások.
Persze a legfontosabb a belső ok felkeresése, hogy a gyökerétől legyen kezelve a probléma. Az is fontos, hogy olvass utána, gyűjts információkat a netről, annyi mindne elérhető mostmár számunkra. Rengeteg videó van a youtubeon, számos cikk, stb... Szerintem a természetes vonalon érdemes elindulni, és megnézni, milyen eredményt értél el vele.
Valamint, ha az androgén szinted túl magas, akkor természetes megoldást nyújthat a fodormenta tea rendszeres fogyasztása, illetve a fűrészpálma kapszula. Ezek antiandrogén hatásúak.
Amúgy én is fogamzásgátlót szedtem, és miután abbahagytam, nagyon nagyon előjöttek a pattanások!! Arcom azon területén, ahol addig bababőröm volt. Szóval semmiképp nem ajánlom senkinek a fogamzásgátlót. Nem oldaj meg a problémát, csak elfedi a tüneteket, és azt hiszed minden rendben van pedig nem is!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!